Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Biotechnologie in voeding, medicijnen, chemie en energie

Bio(r)evoluties: ontwikkelingen en uitdagingen | fysiek

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

Biotechnologie ontwikkelt zich snel en speelt een cruciale rol in de overgang naar een duurzame samenleving. Deze cursus biedt zowel een overzicht als verdieping, waarbij de docent inzicht geeft in wat technologisch haalbaar is – en wat niet.

Enzymen en (micro-)organismen kunnen plantaardige grondstoffen en afvalstromen omzetten in biobrandstoffen, biomaterialen en medicijnen. Dit gebeurt onder andere met genetische modificatie en (bio)raffinagetechnieken. Hoe werken deze methoden, en hoe verschillen ze van op olie gebaseerde productieprocessen?

Daarnaast bekijken we Nederland in internationaal perspectief: hoe verhoudt onze biotechnologische ontwikkeling zich tot die van Europa, de VS en China? De cursus richt zich specifiek op biotechnologie en behandelt geen andere duurzame energieoplossingen zoals windmolens, zonnepanelen of kernenergie.

Opbouw van de cursus:

  • College 1 - Biotechnologie en toepassingen
    Wat is biotechnologie en welke rol speelt DNA hierin? De docent introduceert toepassingsgebieden en bespreekt de transitie van een fossiel-gebaseerde economie naar een circulaire samenleving op basis van hernieuwbare grondstoffen.
  • College 2 – Genetische modificatie en medische toepassingen
    Een verdieping in genetische technieken, waaronder CRISPR-Cas, en biotechnologische innovaties zoals antibiotica, vaccins, immuuntherapie en gentherapie. Hoewel deze ontwikkelingen niet direct bijdragen aan de biobased transitie, zijn ze vaak toepasbaar in andere sectoren die wel bijdragen aan de transitie.
  • College 3 - Biotechnologie in de agrofoodsector
    Welke biotechnologische technieken worden gebruikt in voedselproductie? Denk aan de vele traditionele toepassingen, maar ook aan recente genetisch gemodificeerde gewassen (zoals maïs, soja en katoen) en koe-vrij vlees, melk en kaas. We bespreken regelgeving, etikettering en de ethische aspecten.
  • College 4 - Biotechnologie in de chemiesector
    Hoe snel verloopt de overgang van fossiele grondstoffen naar biobrandstoffen, bioplastics en andere biomaterialen? Wat is het verschil tussen eerste-, tweede- en derde-generatie productiemethoden? En welke rol speelt synthetische biologie?
  • College 5 - Toekomstvisie en ethische vragen
    We blikken terug én vooruit. Welke ontwikkelingen in biotechnologie zijn veelbelovend, en welke zijn zorgwekkend (zoals bioterrorisme)? Hoe circulair is de circulaire economie écht? Wat laten Life Cycle Analyses zien? En hoe zit het met uw eigen footprint? Tot slot bespreken we ethiek en ecologische impact.

Na afloop van de heeft u inzicht in de groeiende rol van biotechnologie in een duurzame toekomst. De cursus gaat niet in op andere ontwikkelingen die de transitie kunnen versnellen, zoals windmolens, zonnepanelen, kernenergie, et cetera.

Onderwijsvorm: 5 hoorcolleges met ruimte voor vragen tijdens en na afloop van de colleges.

Literatuur: Na afloop van ieder college zijn de Power Pointpresentaties beschikbaar in de digitale cursusomgeving MijnHOVO. Op de volgende websites is relevante achtergrondliteratuur te vinden:

Voor de echte liefhebbers en verdieping beveelt de docent het volgende leerboek aan:

  • R. Renneberg et al., Biotechnology for Beginners (2023), third edition, Academic Press.

Studiebelasting: nihil.

Verwachte voorkennis: Een basale biologische en chemische kennis is wenselijk, maar niet noodzakelijk. Een open houding is voldoende.

Overige informatie: De cursus is een geactualiseerde versie van de gelijknamige cursus in 2024.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Prof. dr. Colja Laane is biotechnoloog in hart en nieren. Via scheikunde en biochemie kwam hij terecht in de wereld van de biotechnologie. Hij werkte bij zowel private (Unilever, DSM) als publieke organisaties (Wageningen, Berkeley, NWO) en specialiseert zich in de biologische productie van chemicaliën en materialen met enzymen en micro-organismen. Daarnaast neemt hij deel aan investerings- en beoordelingscommissies voor onderzoeksprojecten, vooral binnen de Life Sciences.

Cursisten over deze docent:

  • “Bijzonder capabele en prettige docent.”
  • “De opbouw van de colleges was zeer verzorgd en logisch: veel geleerd, elk college weer."
  • “Een uitstekende cursus met een duidelijke uitleg over, in sommige gevallen, moeilijke materie. Er was voldoende ruimte voor het stellen van vragen en discussie.”

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk eerst op de pagina Praktische informatie voor antwoorden over online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden, annuleren, de VU campus en meer.

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur (t/m 1 september 2025).

Wij helpen u graag verder.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam