De 21e eeuw is voor Amerika een ‘rollercoaster’ die begint met de omstreden uitslag van de presidentsverkiezing tussen Bush en Gore in 2000. De reactie op de verwoestende 9/11 terroristische aanslag en de daaropvolgende ‘War on Terror’ tastte Amerika’s geopolitieke positie als wereldmacht aan. Het buitenlands beleid zigzagt onder opeenvolgende presidenten, van het benoemen van de NAVO als ‘verouderd’ tot steun voor uitbreiding van het NAVO-gebied, van het omarmen van Kim Jong-Un tot het dreigen van Noord-Korea vanwege de wapensteun van dat land aan Poetin’s oorlog in Oekraïne, van het onderhandelen over een nucleaire deal met Iran tot zorgen over Amerika’s nucleaire garanties voor Europa.
De verkiezing van Barack Obama, de eerste president van kleur, deed het nativisme opleven en dat versnelde onder Trump’s steun voor ‘white supremacy’. De daaropvolgende Black Lives Matter-beweging bleek ook input te bieden voor de slavernij-discussie in Nederland.
Meningen en (fake) feiten over wapens, abortus, migratie en gender/woke vinden hun weg naar bubbels in de Amerikaanse samenleving via (sociale) media, waar tegenspraak ontbreekt. Dit heeft geleid tot radicalisering van conservatieve stromingen en de opkomst van een ultra politiek correcte tegenstroming. Hoe past deze gevoeligheid voor complottheorieën in Amerika’s culturele traditie?
Het Supreme Court verklaarde het ‘homohuwelijk’ grondwettelijk en oordeelde (na vijftig jaar) dat er geen federaal recht op abortus bestaat. Uitspraken die het welzijn van de Amerikaan ingrijpend kunnen beïnvloeden.
Deze uitspraken zijn gebaseerd op de Amerikaanse Grondwet met de preambule ‘We, the People, in Order to form a More Perfect Union’. Geloven Amerikanen nog steeds in deze weg naar een ‘meer perfecte unie’?
Zes docenten belichten Amerika in de 21e eeuw vanuit zes verschillende invalshoeken:
- 3 maart - Amerika’s Supreme Court in de 21e eeuw (Tanja Groenendijk-de Vos MA, Amerikanist)
- 10 maart - Amerika en (Noord)Korea (Remco Breuker, Hoogleraar Korea-studies)
- 17 maart - BLM en NL-slavernijdiscussie (Jorrit van den Berk, ass. Prof. American Studies)
- 24 maart - Amerika en nucleaire dreiging (Paul van Hooft, Senior Strategic Analyst HCSS)
- 31 maart - NAVO en Amerika (Anna van Soest, Directeur Atlantische Cie)
- 7 april - Conspiracy, Amerika’s culturele traditie? (Hanne Nijtmans, PhD-kandidaat American Studies)
Onderwijsvorm: 6 hoorcolleges vanuit diverse perspectieven met ruimte voor vragen na afloop.
Studiebelasting: nihil.
Verwachte voorkennis: De docenten vertonen tijdens de colleges enkele korte, niet ondertitelde Engelstalige video-fragmenten en geven hier duiding aan. Enige passieve kennis van Engels wordt aanbevolen.
Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven