Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Waarden van AI en big data
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Vernieuwende onderzoeksprojecten van start via Open Competitie ENW-M

Delen
17 februari 2025
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft zeventien aanvragen, waarvan drie van de Vrije Universiteit Amsterdam, in de Open Competitie ENW-M gehonoreerd. M-subsidies zijn bedoeld voor vernieuwend, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en/of wetenschappelijke urgentie.

Het gaat om:

Vertel me hoe het begint, dan weet ik hoe het afloopt: Het begin van transcriptie waarnemen van natuurkundige David Dulin
Proteïnen zijn essentieel voor de cel. Het ribosoom dat proteïnen produceert bestaat gedeeltelijk uit RNA dat gesynthetiseerd wordt door RNA polymerase 1 (Pol I). Pol I speelt daarom een cruciale rol tijdens gezonde cel groei en ook in kankercellen. De cel reguleert het aantal aanwezige ribosomen door Pol I in gepaste mate de aanmaak van ribosomaal RNA te laten inzetten. Dulin zal geavanceerde biofysica technieken gebruiken om te onthullen hoe een enkel Pol I besluit om wel, of niet, RNA te produceren.

Leeftijdsgebonden Afname van Skeletspier: Integratieve Inzichten van Fysiologie tot Moleculaire Regulatie van fysioloog Richie Goulding
Goulding gaat de mechanismen ontrafelen die ten grondslag liggen aan de leeftijdsgebonden disfunctie van skeletspieren. Met behulp van innovatieve technieken zoals nabij-infraroodspectroscopie (NIRS), evenals geavanceerde microscopie en fosfoproteomica, zal hij mitochondriale functie, spierdiffusiecapaciteit en moleculaire signalering beoordelen bij jonge, middelbare en oudere personen. Daarnaast onderzoekt hij de effecten van duurtraining op mitochondriale functie bij middelbare personen. Door te begrijpen hoe veroudering de spierfunctie beïnvloedt en door oefeninterventies te onderzoeken, streeft hij ernaar bij te dragen aan zowel wetenschappelijke kennis als potentiële klinische toepassingen ter verbetering van de gezondheidsresultaten bij verouderende bevolkingsgroepen.
Lees ook dit nieuwsbericht

Supersnelle optische coherentie tomografie van natuurkundigen Dierck Hillmann en Lyuba Amitonova
Optische coherentie tomografie (OCT) is een beeldvormingstechniek die voornamelijk in de oogheelkunde wordt gebruikt om de morfologie en functie van netvliesweefsel bij levende mensen te karakteriseren. Een belangrijk kenmerk van OCT is de acquisitiesnelheid - snellere acquisitie levert duidelijkere beelden op en er kan meer informatie uit de gegevens worden gehaald. Hillmann en Amitonova zullen een supersnelle OCT-techniek ontwikkelen die de snelheid van de snelst beschikbare OCT-systemen met een factor 10 kan verhogen of de kosten van bestaande OCT-systemen drastisch kan verlagen. Dit zal de weg vrijmaken voor nieuwe toepassingen van OCT in de toekomst.

Lees over de andere toekenningen op de website van NWO

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam