Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

School of Business and Economics in de media april

2 april 2024
De wetenschappers van VU School of Business and Economics delen hun kennis regelmatig met de buitenwereld, bijvoorbeeld in de media. Een overzicht van de media-uitingen in april

Algemene Economie

 • Pierre Koning, hoogleraar arbeidsmarkt en sociale zekerheid, en Raymond Gradus, hoogleraar bestuur en economie, geven in een opiniestuk in Trouw een aantal redenen om het wetsvoorstel voor een hoger minimumloon te verwerpen. Een verhoging van het minimumloon zal de kloof tussen arm en rijk volgens hen amper verkleinen, onder meer omdat dan ook de AOW-uitkeringen automatisch omhoog gaan. 
 • Pierre Koning werd ook door EenVandaag geïnterviewd over de toename van het aantal 60-plussers dat arbeidsongeschikt raakt. 
 • Tjerk Budding, hoogleraar Public Sector Accounting, en Raymond Gradus, hoogleraar bestuur en economie, schrijven in een opiniestuk in Het Financieele Dagblad dat veel gemeenten forse tekorten verwachten vanaf 2026, maar ook grote reserves hebben. Door het inzetten van reserves en het maken van keuzes kan volgens hen het 'ravijnjaar' 2026 worden afgewend. 
 • Wim Boonstra, universitair hoofddocent economie en monetair beleid, waarschuwt in het AD voor de risico's van beleggen in cryptovaluta zoals Bitcoin. 
 • Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën, geeft in het programma Big Five van BNR Nieuwsradio een economisch advies aan de formerende partijen. Sommige van de politieke partijen die aan de formatietafel zitten hebben volgens hem geen serieuze economische plannen opgesteld, waardoor moeilijk te voorspellen is wat er de komende jaren gaat gebeuren. Bas Jacobs was ook te gast in het Economenpanel van BNR Nieuwsradio. 
 • Pieter Gautier, hoogleraar arbeidsmarkt, reageert op de website van RTL Nieuws op het nieuws dat steeds meer bedrijven personeel werven via 'open hiring', zonder sollicitatiegesprek of CV. 
 • Marius Rietdijk, universitair docent strategische gedragsverandering, was drie keer te gast in de Ben Tiggelaar Podcast van BNR Nieuwsradio. Hij praat over de inspiratie die hij uit de stilte haalt, over het geven van complimenten en over rijk worden door je gedrag te veranderen

Ruimtelijke economie

 • Eric Pels, universitair hoofddocent ruimtelijke economie, toont in een nieuw onderzoek aan dat luchthaven Schiphol economisch gezien niet zo veel oplevert als vaak wordt aangenomen. Nederland kan tot één op de drie vluchten schrappen zonder directe kosten voor de Nederlandse economie. Trouw, NRC en de NOS besteden aandacht aan het onderzoek.
 • Marjan Hofkes, hoogleraar milieu-economie, is aangesteld als hoofd van een onafhankelijke commissie die nieuwe samenwerkingen in onderzoek met de fossiele energiesector binnen de VU gaat toetsen. In Trouw geeft ze een toelichting. 
 • Jos van Ommeren, hoogleraar stedelijke economie, werd door Het Parool geïnterviewd over het betaald parkeren in Amsterdam. 

Marketing

 • Anna de Visser-Amundson, promovendus marketing en tevens lector aan de Hotelschool Den Haag, licht in Het Parool haar onderzoek naar voedselverspilling toe. Producenten en winkels zouden volgens haar echt goed met elkaar moeten samenwerken: stem vraag en aanbod beter op elkaar af.

Gezondheidseconomie

 • Xander Koolman, hoogleraar gezondheidseconomie, geeft in een artikel in Het Financieele Dagblad aan dat medicijnen die de eetlust afremmen veel potentie hebben om bij te dragen aan het verminderen van obesitas in veel landen. Maatschappelijke verandering lijkt hem weliswaar een betere methode, maar onhaalbaar. 
 • Xander Koolman geeft in diverse media een toelichting op het faillissement van huisartsenketen Co-Med: De Telegraaf, EenVandaag, Nieuws en Co, Volkskrant, Het Financieele Dagblad, Op1 en AD
 • Xander Koolman werd door NU.nl geïnterviewd over de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. 

Meer weten
Wil je elke week het totale VU-overzicht ontvangen? Meld je dan aan voor VU in de media

Meer weten over onderzoek in de media? Of mis je een media-optreden in dit overzicht? Neem contact op met wetenschapsredacteur Yrla van de Ven, y.f.van.de.ven@vu.nl, +31 6 26512492.