Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

School of Business and Economics in de media maart

4 maart 2024
De wetenschappers van VU School of Business and Economics delen hun kennis regelmatig met de buitenwereld, bijvoorbeeld in de media. Een overzicht van de media-uitingen in maart

Management en organisatie

  • Christine Moser, universitair hoofddocent Organisatietheorie, uit in NRC haar zorgen over nieuwe regelgeving die het bedrijven zoals Marktplaats verplicht om data over transacties te delen met de Belastingdienst. De Belastingdienst wil die data gebruiken om fraudeurs op te sporen, maar motiveert dat plan te weinig. Naar aanleiding van het artikel zijn Kamervragen gesteld. 

Algemene Economie

  • Pieter Gautier, hoogleraar Arbeidsmarkt, was te gast in de podcast Toegevoegde Waarde van Het Financieele Dagblad. Samen met Anna Dijkman besprak hij onder meer hoe onze werkweek door de tijd heen is veranderd en wat de goede kant is van de relatief lage arbeidsproductiviteit in Nederland. 
  • Raymond Gradus, hoogleraar bestuur en economie, pleit in een opiniestuk in Trouw voor bezuinigingen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. 
  • Maarten Lindenboom, hoogleraar Algemene Economie, en Pierre Koning, hoogleraar Arbeidsmarkt en Sociale Zekerheid, zijn lid van de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (Octas). Afgelopen donderdag presenteerde de commissie een rapport met aanbevelingen om de regels rond arbeidsongeschiktheid te hervormen. Onder andere NRC, Het Parool, de Volkskrant en Het Financieele Dagblad besteedden aandacht aan het rapport. 
  • Klarita Gërxhani, hoogleraar Sociale Economie, en Yrla van de Ven, wetenschapsredacteur bij SBE, waren te gast in het programma Geld of je Leven op NPO Radio 1. Aanleiding was het ESB-artikel van Yrla van de Ven over het lage aandeel vrouwelijke hoogleraren economie in Nederland.
  • Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën, besprak bij BNR Nieuwsradio de onderhandelingen tussen PVV, BBB, VVD en NSC voor een akkoord op hoofdlijnen. Goede financiële afspraken maken wordt een uitdaging, verwacht Jacobs.
  • Bas Jacobs pleit er in een opiniestuk in NRC voor om moeilijke politieke keuzes niet langer vooruit te schuiven en werk te maken van hervormingen, om zo de overheidsfinanciën te verbeteren.    

Gezondheidseconomie

  • Marcel Canoy, hoogleraar gezondheidseconomie, schrijft in een opiniestuk in de Volkskrant dat een pil tegen overgewicht niet de oplossing is en dat de overheid harder moet zijn voor de voedingsindustrie. 
  • Marcel Canoy beantwoordt op de website van EenVandaag vragen van leers over medicijnen uit het buitenland.  
  • Xander Koolman, hoogleraar gezondheidseconomie, reageerde op BNR Nieuwsradio op het rapport van de Patiëntenfederatie Nederland, die 11.000 mensen ondervraagden over hun ervaringen met onnodige zorg. 
  • In een andere uitzending van BNR Nieuwsradio besprak Xander Koolman een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit over de zorgplicht van verzekeraars. Ook gaf hij duiding in het programma Nieuws en Co op Radio 1. 
  • Xander Koolman was ook te gast in het radioprogramma Geld of je Leven op NPO Radio 1, over het nieuws dat farmaceuten steeds minder bereid om kankermedicijnen tijdelijk gratis ter beschikking te stellen in afwachting op vergoedingen.
  • Xander Koolman wordt ook geciteerd in een artikel van Follow The Money over het overheidsbeleid om ouderen steeds langer zelfstandig thuis te laten wonen, waar zij niet altijd de nodige zorg kunnen krijgen.
  • Xander Koolman legt in Nieuwsuur uit waarom het medicijn Ozempic - recent veel in het nieuws omdat het als bijwerking gewichtsverlies heeft - wel vergoed wordt bij diabetes maar niet bij obesitas (fragment vanaf min. 28). 
  • Xander Koolman was ook te gast in EenVandaag en gaat daar in op de houdbaarheid van de zorg op de langere termijn.

Ruimtelijke economie

  • Erik Verhoef, hoogleraar ruimtelijke economie, gaf bij Nieuwsuur een toelichting op het nieuws dat er meerdere boetes zijn uitgedeeld aan regionale vervoersbedrijven. De nasleep van de coronaperiode, inflatie, dure energie en personeelskrapte maken het moeilijk voor vervoerders om kwaliteit te bieden.
  • Erik Verhoef beantwoordt op de website van EenVandaag vragen van kijkers over dure treinkaartjes. In een ander artikel van EenVandaag geeft hij een toelichting op de financiële prikkels voor vervoerders. 

Accounting

  • Tjerk Budding, hoogleraar Public Sector Accounting, werd door RTL Nieuws geïnterviewd over een fraudezaak bij de Huurcommissie, waarbij een medewerker geld naar eigen bankrekeningen overmaakte.  

KIN Center for Digital Innovation

  • Frans Feldberg, hoogleraar Data Driven Business Innovation, was te gast in de Radio 1-podcast Vroeg! Aanleiding was een nieuw Europees akkoord dat de opkomst van kunstmatige intelligentie in goede banen moet leiden, de EU AI Act. 

Marketing

  • Anna de Visser-Amundson, promovendus marketing en tevens lector aan de Hotelschool Den Haag, vertelde bij Dr Kelder & Co over haar proefschrift, waarin ze onderzoekt op welke manieren voedselverspilling verminderd kan worden. 
  • Peeter Verlegh, hoogleraar marketing, wordt geciteerd in een artikel van NRC over maatschappelijke statements van bedrijven en wat er gebeurt als werknemers het niet eens zijn met zo'n statement. 

Meer weten
Wil je elke week het totale VU-overzicht ontvangen? Meld je dan aan voor VU in de media

Meer weten over onderzoek in de media? Of mis je een media-optreden in dit overzicht? Neem contact op met wetenschapsredacteur Yrla van de Ven, y.f.van.de.ven@vu.nl, +31 6 26512492.