Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

School of Business and Economics in de media februari

19 februari 2024
De wetenschappers van VU School of Business and Economics delen hun kennis regelmatig met de buitenwereld, bijvoorbeeld in de media. Een overzicht van de media-uitingen in februari.

Management en organisatie

  • Kunstmatige intelligentie is al niet meer weg te denken uit het dagelijks leven en ook studenten maken er dankbaar gebruik van. Universiteiten moeten studenten daarin begeleiden, maar ze óók blijven leren hoe ze zonder AI kritisch en creatief kunnen denken. Daarvoor pleiten universitair docenten Marco van Gelderen en Luc van Glasbeek en hoogleraar Victor Gilsing in NRC.

Algemene Economie

  • Raymond Gradus, hoogleraar bestuur en economie, pleit er in een opiniestuk in Het Financieele Dablad voor dat de minister van Financiën weer een centrale rol op zich neemt in het formatieproces. Er is nu volgens Gradus te weinig zicht op de financiële opgaven voor het nieuwe kabinet. 
  • Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën, was te gast bij BNR Nieuwsradio naar aanleiding van het nieuws dat Pieter Omtzigt de formatie verliet vanwege onduidelijkheid over de overheidsfinanciën. Volgens de hoogleraar stond er weinig nieuws in de stukken die Omtzigt heeft ontvangen van de ministeries; wel is het volgens hem verstandig als een nieuw kabinet wat zuiniger aan doet.
  • Bas Jacobs geeft ook op NU.nl duiding bij de formatiegesprekken en de overheidsfinanciën. 
  • BNR Nieuwsradio vroeg Bas Jacobs ook om te reageren op het nieuws dat (oud-)studenten fors meer aflossen op hun studieschuld.

Gezondheidseconomie

  • De slotaflevering van de 'Welvaart, de brede podcast' van hoogleraar gezondheidseconomie Marcel Canoy is nu te beluisteren via alle podcastapps.
  • Marcel Canoy schreef ook een opiniestuk voor Medisch Contact, over het maken van kostenbatenanalyses voor medicijnen en behandelingen. 
  • De Telegraaf interviewde Xander Koolman over medicijntekorten. EenVandaag sprak met Koolman over de vraag of een vaccin tegen het RS-virus kan worden opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. 

Finance

  • Hoogleraar Finance Remco Zwinkels was te gast bij BNR Nieuwsradio voor een gesprek over duurzame beleggingen. Het is voor beleggers onduidelijk hoe duurzaam bepaalde beleggingsfondsen zijn en ze reageren sterk op 'groene' naamsveranderingen.
  • Arjen Siegmann, hoogleraar Waardevol werk en Christelijk Sociaal denken, geeft in het AD commentaar op de nieuwe spreidingswet. Die wet bevat een bonus voor gemeenten die meer asielzoekers opvangen dan van hen wordt verwacht. Siegmann deed onderzoek naar zogenoemd ‘prikkelbestuur’ en is fel tegenstander van de bonus. 
  • De studie van Rex Wang Renjie, universitair docent finance, over "poison bonds" wordt aangehaald in de Financial Times

Accounting

  • Berend van der Kolk, universitair hoofddocent bij de afdeling Accounting, vertelt in het programma Stand van Nederland over de nadelen van de 'meetmaatschappij'. Wat gebeurt er als we alles meten, van het aantal stappen dat we zetten op een dag tot onze nachtrust? 
  • Tjerk Budding, Hoogleraar Public Sector Accounting, schrijft in een opiniestuk in Trouw dat de overheidsfinanciën voor Pieter Omtzigt geen verrassing hadden moeten zijn. De Tweede Kamer wordt over het algemeen goed geïnformeerd, al kan het bij spoedeisende beslissingen beter. Wel wordt er veel jargon gebruikt in de verslaggeving. 

Meer weten
Wil je elke week het totale VU-overzicht ontvangen? Meld je dan aan voor VU in de media

Meer weten over onderzoek in de media? Of mis je een media-optreden in dit overzicht? Neem contact op met wetenschapsredacteur Yrla van de Ven, y.f.van.de.ven@vu.nl, +31 6 26512492.