Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

School of Business and Economics in de media januari

30 januari 2024
De wetenschappers van VU School of Business and Economics delen hun kennis regelmatig met de buitenwereld, bijvoorbeeld in de media. Een overzicht van de media-uitingen in januari.

Ruimtelijke economie

 • Economen Jos van Ommeren en Hans Koster deden onderzoek naar de omstreden Rotterdamwet. De wet was bedoeld om kwetsbare wijken te helpen, maar leidde tot een slecht imago en dalende huizenprijzen. Verschillende media berichtten over het onderzoek: NPO Radio 1, Trouw, NRC en Omgevingsweb

Gezondheidseconomie

 • Hoogleraar gezondheidseconomie Marcel Canoy geeft in het AD commentaar op het nieuws dat de huishoudhulp voor circa 700 kwetsbare mensen uit Borne nog steeds niet goed geregeld is. 
 • Marcel Canoy schreef ook een column voor Medisch Contact over de moeilijke afwegingen die ministers maken bij het wel of niet vergoeden van een nieuw medicijn.  
 • Hoogleraar gezondheidseconomie Xander Koolman (SBE) gaat in Het Financieele Dagblad het gesprek aan met dermatoloog Amber Goedkoop over commerciële prikkels in de zorg. 

Algemene economie

 • Promovendus Alex de Vries, tevens datawetenschapper bij De Nederlandsche Bank, werd door NRC geïnterviewd over zijn onderzoek naar het energieverbruik van kunstmatige intelligentie (AI). In oktober becijferde hij dat als de vraag naar AI in het huidige tempo doorgroeit, de technologie in 2027 net zoveel energie verbruikt als heel Nederland. Ook de Volkskrant besteedde aandacht aan het onderzoek. 
 • Onderzoek van onderwijseconomen Nadine Ketel en Bas van der Klaauw laat zien dat wie niet naar de middelbare school van zijn of haar eerste keus kan, toch goed presteert. NRC interviewde Nadine Ketel over het onderzoek. Ook economenvakblad ESB besteedde aandacht aan het onderzoek. 
 • Pierre Koning, hoogleraar arbeidsmarkt en sociale zekerheid, was te gast in de podcast van economenvakblad ESB over brede welvaart en de arbeidsmarkt. 
 • Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën, was te gast in de podcast Zakendoen van BNR radio. Aanleiding was de waarschuwing van IMF-directeur Kristalina Georgieva dat het verkiezingsjaar 2024 een 'zeer zwaar jaar' voor het begrotingsbeleid van overheden wordt.
 • Raymond Gradus, hoogleraar Bestuur en Economie, laat in een opiniestuk in Trouw zijn licht schijnen op de plannen van de partijen die aan de formatietafel zitten. Het eigen risico in de zorg schrappen, mondzorg in het pakket en de terugkeer van bejaardenhuizen, al deze plannen zijn onbetaalbaar en leiden tot meer personeelstekorten, volgens Gradus. 

Management en organisatie

 • Marilieke Engbers, docent leiderschap, was te gast bij BNR Nieuws, waar zij stelde dat het in de boardroom van bedrijven vaker over geopolitiek moeten gaan. Bestuurders zouden zich mentaal meer moeten voorbereiden op wat er mogelijk komen gaat.
 • Elco van Burg, hoogleraar organisatietheorie, stelde een themanummer samen over de invloed van religieuze opvattingen op ondernemerschap (en ook andersom, de invloed van ondernemerschap op religie). Het Reformatorisch Dagblad interviewde van Burg over de verschillende onderzoeken uit het themanummer. 

Finance

 • Arjen Siegmann, hoogleraar christelijk-sociaal denken en onderzoeker bij het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA, uit in een opiniestuk in De Telegraaf zijn zorgen over de uitvoering van de nieuwe pensioenwet. 

Overig

 • Decaan Arjen van Witteloostuijn werd geïnterviewd over zijn visie op de toekomst van economisch onderzoek en onderwijs. Het interview is terug te lezen op esb.nu.

Meer weten
Wil je elke week het totale VU-overzicht ontvangen? Meld je dan aan voor VU in de media

Meer weten over onderzoek in de media? Of mis je een media-optreden in dit overzicht? Neem contact op met wetenschapsredacteur Yrla van de Ven, y.f.van.de.ven@vu.nl, +31 6 26512492.