Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Hulp bij AI-geletterdheid met AIMES

10 september 2024
Hoe kunnen we AI inzetten om ons onderwijs te verrijken? Welke kansen biedt het, en welke bezwaren moeten we in overweging nemen? En hoe kunnen we onze studenten voorbereiden op een wereld waarin AI een alledaags hulpmiddel is?

Binnen de VU lopen er veel initiatieven en pilots om AI-tools op ethisch verantwoorde wijze te gebruiken. Om AI goed in te zetten is AI-geletterdheid erg belangrijk. Dit is het vermogen om AI-toepassingen te begrijpen en te gebruiken. Om deze AI-geletterdheid van docenten, opleidingsdirecteuren en faculteitsbestuurders te verhogen wordt de AI Maturity in Education Scan (AIMES) momenteel ontwikkeld. Een gezamenlijk initiatief van de VU en UvA dat loopt sinds januari 2024. Initiatiefnemer en projectleider Luuk Terbeek vertelt over de ontwikkelingen binnen het project.

Snel inzicht en feedback via AIMES
Het initiatief om de scan te ontwikkelen ontstond al ruim voor de lancering van ChatGPT 3.5 in november 2022. Deze lancering heeft alles in een stroomversnelling gebracht. Luuk: “Ik werkte toen al samen met collega’s aan een ethisch raamwerk op basis van de zeven vereisten voor betrouwbare AI. Om de impact van dit ethisch raamwerk te vergroten was een activerend concept nodig. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van AIMES.” De scan biedt deelnemers direct inzicht in de mate van effectieve, efficiënte en verantwoorde toepassingen van AI in hun onderwijs.

AIMES bestaat uit drie afzonderlijke vragenlijsten, elk gericht op een specifieke doelgroep: docenten, opleidingsdirecteuren en faculteitsbestuurders. Na het invullen krijgt de deelnemer een terugkoppeling van waar hij of zij staat. Daarnaast ontvangen deelnemers ook direct feedback en tips voor de eigen onderwijscontext. Zo krijgen deelnemers meer zicht op de toepassingsmogelijkheden van AI in het onderwijs en worden ze zich bewust van hoe om te gaan met privacy kwesties en ethische overwegingen.    

Lees het uitgebreide interview met Luuk Terbeek voor meer achtergrond en informatie over het project AIMES.

Lees meer over AIMES.
Lees meer over onderwijs & AI.

Direct naar

Onderzoek Research and Impact Support Portal Universiteitsbibliotheek Persvoorlichting VU

Studie

Onderwijs Studiegids Canvas Studentenbalie

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Over ons Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam