Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Nieuwe expo Natural Technology werpt licht op het Symbioceen

12 april 2022
Natural Technology, de tweede expositie van de VU ART SCIENCE gallery, verkent nieuwe vormen van samenwerking tussen organismes en technologie. Deelnemende kunstenaars zijn Jelle Korevaar, Tabita Rezaire, Wanda Tuerlinckx en Christiaan Zwanikken. In een aanvullende podcast reflecteren wetenschappers op de implicaties van deze nieuwe levensvormen. Natural Technology – Welcome to the Symbiocene is te zien t/m 2 juli 2022.

De expositie refereert aan de oorspronkelijke Griekse betekenis van technologie: het streven van een individu of groep om een methode tot in de perfectie te beheersen. De vraag is of nieuwe relaties tussen organismes en technologie kunnen helpen om de klimaatcrisis te overleven. De expositie wil bijdragen aan een wereld waarin de mens de aarde niet langer domineert, maar samenwerkt met andere soorten als fungi, planten en dieren. Dit idee is gebaseerd op het gedachtegoed van het Symbioceen, een term gemunt door de filosoof Glenn Albrecht.

Kunstwerken
De kunstwerken in de expositie tonen hoe verschillende organismes kunnen interacteren met technologie en met elkaar, waardoor nieuwe vormen van leven ontstaan.

In zijn kinetische sculpturen heeft Jelle Korevaar mechanische technologie gekoppeld aan dierlijk en natuurlijk gedrag. De foto’s van androïden gemaakt met een antieke camera door Wanda Tuerlinckx laten zien hoe dun de grens tussen mens en robot al is. Hypergravity Bio Portal van Christiaan Zwanikken confronteert ons met de ingenieuze vaardigheid van planten om zich aan te passen aan buitenaardse omstandigheden. De film Premium Connect van Tabita Rezaire, tot slot, legt parallellen tussen social media en het ‘world wood web’ waarin planten en schimmels met elkaar communiceren en toont aan hoezeer wij allen netwerkwezens zijn.

Partners
Deze expositie en podcast zijn mede tot stand gekomen dankzij CLUE+, en Studiotopia namens het programma Creative Europe van de Europese Unie.

VU ART SCIENCE gallery
De nieuwe gallery richt zich op de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap. Als brede universiteit stimuleert de VU het uitwisselen van multidisciplinaire kennis om bij te dragen aan oplossingen voor actuele vraagstukken in onze samenleving. Dat is urgent, want de complexe problematiek uit deze tijd vraagt om radicale concepten.

Cultuur op de Zuidas
Niet alleen de VU ART SCIENCE gallery programmeert sinds 2021 in het Nieuwe Universiteitsgebouw aan De Boelelaan 1111, ook Griffioen (theater & cursussen), Rialto (films) en cultuurcafé Bar Boele hebben er hun deuren geopend. Hiermee bevindt zich in het hart van de Campus een culturele hotspot waar zowel studenten en medewerkers van de Vrije Universiteit als bezoekers en bewoners van de Zuidas elkaar kunnen ontmoeten.

De gallery is open van dinsdag t/m zaterdag tussen 12 en 18 uur. De gallery host vertelt je graag meer over de expositie en de kunstwerken.

VU ART SCIENCE gallery

artsciencegallery@vu.nl

VU ART SCIENCE gallery
Nieuwe Universiteitsgebouw
De Boelelaan 1111
1081HV Amsterdam

Contactpersoon

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam