Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Strategische personeelsplanning

Laatst gewijzigd op 14 maart 2025
Strategische Personeelsplanning (SPP) is een instrument waarmee je kunt sturen op een optimale bezetting van een afdeling of team.

Welke ambitie heb je als team, en welke competenties en vaardigheden heb je nodig om die ook in de toekomst te kunnen realiseren? Een Strategische Personeelsplanning helpt je om het toekomstperspectief van je team scherp te krijgen én de acties die nodig zijn om je team mee te laten groeien met veranderingen en ontwikkelingen.  

Een Strategische Personeelsplanning bestaat uit een aantal stappen: een beeld schetsen van het toekomstperspectief, een analyse van de huidige situatie en een plan om te komen tot de gewenste toekomstsituatie. Voor een goede uitkomst is het van belang om vanuit verschillende perspectieven te kijken naar ambities, samenstelling van teams en verwachte ontwikkelingen. Daarom doorloop je de SPP meestal met een aantal leidinggevenden van een afdeling of eenheid, onder begeleiding van de HR-adviseur. 

De invulling en volgorde van de stappen kan per eenheid variëren. Bij een faculteit zijn de loopbaanpaden en focusdomeinen van Erkennen & Waarderen een cruciaal onderwerp van de analyse, net als bepaalde rollen zoals opleidingsdirecteuren en portefeuillehouders. Een ontwikkeling als AI vraagt bij de ene dienst meer ontwikkeling in competenties dan bij de andere. Hoe je het ook aanpakt, het belangrijkste is dat leidinggevenden geregeld de tijd nemen om te kijken of het huidige team in samenstelling en competenties goed is voorbereid op de toekomst. 

Frequentie 

Hoe vaak je de stappen van SPP doorloopt, hangt af van de snelheid en impact van ontwikkelingen. Als leidraad kun je aanhouden dat het goed is als een afdeling een keer per drie jaar het volledige proces doorloopt. Sommige afdelingen kiezen voor varianten waarin bijvoorbeeld jaarlijks de vlootschouw wordt doorlopen om het plan van aanpak op tijd bij te kunnen stellen. Meestal wordt er drie tot vijf jaar vooruitgekeken.  

Meer informatie 

Strategische Personeelsplanning wordt opgestart en begeleid door de HR-adviseur van de eenheid. Voor de HR-adviseurs is een Teamsmap beschikbaar met formats en voorbeelden van diverse eenheden.  

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam