Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Open Access

Open Access publiceren houdt in dat je je publicatie online kosteloos toegankelijk maakt voor iedereen. Het is de ambitie van Vrije Universiteit Amsterdam (VU) om alle wetenschappelijke publicaties openlijk beschikbaar te maken. Het nieuwe Open Access-beleid maakt open publiceren de norm voor alle onderzoekers aan de VU. De Universiteitsbibliotheek biedt ondersteuning bij de verschillende Open Access-publicatieroutes, zodat je als onderzoeker aan deze principes kunt voldoen.

Diamanten route
Je publicatie wordt onmiddellijk Open Access gepubliceerd zonder kosten voor jou als auteur. In plaats daarvan steunen instellingen zoals de VU, beroepsverenigingen of fondsen deze diamanten uitgevers/platformen zonder winstoogmerk.

Gouden route
Je publicatie wordt onmiddellijk Open Access gepubliceerd na betaling van een fee door jou als auteur, de VU of je onderzoeksfinancier.

Groene route
Je publicatie wordt Closed Access gepubliceerd bij een uitgever, maar de definitieve auteursversie van het artikel wordt daarnaast na zes maanden beschikbaar gemaakt in een Open Access repository.

VU Open Access-beleid

Vanaf 1 januari 2023 voert de VU een nieuw Open Access-beleid. Open Access publiceren wordt de norm. De VU neemt met dit beleid haar verantwoordelijkheid in het ondersteunen van onderzoekers bij het Open Access maken van hun publicaties. Zo sluit het beleid aan op de eisen van steeds meer onderzoeksfinanciers. Hiermee wordt eenheid en helderheid geschept voor onderzoekers. Bovendien focust de VU zich zo op het creƫren van een duurzaam en betaalbaar publicatielandschap.

Wetenschappelijke publicaties van VU-auteurs dienen:

  • geregistreerd te zijn in het Current Research Information System (PURE);
  • onmiddellijk Open Access gemaakt te worden onder een open licentie, waar mogelijk;
  • onder het auteursrecht van de auteur te blijven, waar mogelijk;
  • beschikbaar gesteld te worden via het VU Repository (PURE).

Lees meer over deze principes in het VU Open Access-beleid of bekijk de veelgestelde vragen & antwoorden over het beleid.

Waarom open?
Het open toegankelijk maken van publicaties is een belangrijk onderdeel van de ambitie voor Open Science. De principes van Open Science zijn wereldwijd breed gedragen en komen ook tot uiting in open publiceren. Het Open Access beschikbaar maken van je wetenschappelijk werk heeft meerdere voordelen:

  • Het zorgt voor gelijke toegang tot kennis voor iedereen;
  • Het verbreedt de zichtbaarheid en impact van je werk;
  • Het accelereert hergebruik van je werk, waardoor innovatie wordt bevorderd;
  • Het vergroot transparantie en daarmee het vertrouwen in wetenschap.

Heb je vragen over Open Access publiceren?

Neem contact op met het Open Access-team van de Universiteitsbibliotheek!

openaccess@vu.nl

Contactpersoon