Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Vergroot de zichtbaarheid van je onderzoeksresultaten met een ORCID

Als onderzoeker wil je dat je publicaties en andere onderzoeksresultaten goed vindbaar zijn, zonder tijd kwijt te zijn met het registreren ervan in allerlei databases en profielen. Een ORCiD (afkorting voor Open Researcher and Contributor ID) zorgt hiervoor. Je kunt het ID gebruiken om publicatielijsten te maken of bij het indienen van een artikel of subsidieaanvraag. Hieronder lees je op welke manieren een ORCID je helpt.

Geregeld in tien minuten voor je hele loopbaan
Het aanmaken van een ORCiD - een uniek persoonlijk nummer - kost zo’n tien minuten. En je kunt het ID je hele loopbaan gebruiken, ook als je van werkgever wisselt.

Enter Once, Reuse Often: niet telkens opnieuw je gegevens invullen
Als je je ORCiD koppelt aan je profiel in de VU Research Portal en databases - zoals bijvoorbeeld Scopus, PubMed en Web of Science -, worden al je publicaties automatisch opgenomen in jouw ORCiD. Dat geldt zowel voor je publicaties uit het verleden als je toekomstige publicaties. Als je een ORCiD hebt, hoef je dus niet meer handmatig je publicaties in te voeren. ORCiD haalt je publicaties namelijk op uit Scopus en stuurt ze door naar de profielen en databases waaraan jij je ORCiD gekoppeld hebt.

Steeds meer uitgevers en subsidieverstrekkers vragen een ORCiD
Ook steeds meer uitgevers en subsidieverstrekkers vragen om een ORCiD, wanneer je een artikel wilt indienen of een aanvraag wilt doen, zodat je ook daar je gegevens niet meer hoeft in te vullen. Als de uitgever je ORCiD heeft, zorgt deze er vaak ook voor dat je nieuwe publicatie eraan wordt toegevoegd - en dus automatisch ook aan de profielen en databases waaraan jij je ORCiD gekoppeld hebt. Dat scheelt je dus veel tijd. 

Je publicaties worden beter vindbaar
Door je ORCID te linken aan je profielen en databases, is je onderzoeksoutput altijd overal up-to-date en kunnen collega-wetenschappers snel een compleet overzicht krijgen van je werk. Als je ORCiD hebt, zijn je publicaties ook goed vindbaar met Altmetric, en krijg je dus beter zicht op de maatschappelijke aandacht voor je onderzoek.
 
Geen naamsverwarringen meer
Door een ORCID te nemen, voorkom je dat je artikelen foutief worden toegeschreven aan iemand met (vrijwel) dezelfde naam of dat je naam fout gespeld wordt. Bovendien draag je eraan bij dat de VU (jouw faculteit of vakgroep) de plek in rankings krijgt die we verdienen. Het gebeurt namelijk nogal eens dat bij een publicatie de naam van de instelling waaraan je verbonden bent (de affiliatie) niet goed vermeld of gespeld wordt. Als de naam van onze universiteit (of je onderzoeksinstituut) niet correct geschreven is, wordt deze niet meegenomen in de rankings.

Jij beslist wat je met je ORCiD doet
Jij kiest met welke databases of profielen je een koppeling maakt (of weer opheft), en welke informatie wel of niet zichtbaar is voor anderen.

Lees hoe je snel je ORCiD regelt
De ORCiD Libguide legt je stapsgewijs uit hoe je snel je ORCiD aanmaakt en deze koppelt aan je profielen op de VU Research Portal en Scopus. Als je de aanwijzingen volgt ben je in vijf minuten klaar.

ORCiD is een non-profit organisatie opgericht door de academische gemeenschap zelf.

Je kunt ook informatie over je onderwijsactiviteiten toevoegen aan je ORCID. 
Meer over hoe je nog meer informatie automatisch toe kan voegen aan ORCiD.

Heb je nog vragen over de ORCID? Neem contact op met de Universiteitsbibliotheek

•    ORCiD website
•    Instructies hoe te koppelen met de VU Research Portal
•    Basiskennis over ORCiD (FAQ)