Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU Open Access Innovatiefonds

In 2023 heeft de VU een fonds opgericht waarmee steun komt voor open, gratis en eerlijke publicatie-alternatieven, opgezet door en voor onderzoekers. De lijst met initiatieven uit het fonds biedt onderzoekers goede aanbevelingen om hun werk direct open te maken.

Het VU Open Access Innovatiefonds ondersteunt tijdschriften, uitgevers en infrastructuur die zich inzetten voor ‘Diamant Open Access’, waarbij onderzoekers niet hoeven te betalen om te publiceren. De focus ligt op initiatieven die zijn opgezet vanuit wetenschappers zelf (scholarly-led én non-profit). Die kunnen een alternatief bieden voor de steeds duurdere en niet-inclusieve commerciële uitgevers, die hoge bedragen vragen voor open access publiceren. In het eerste jaar van haar bestaan heeft het fonds 75.000 euro verdeeld over 30 Open Access-initiatieven. Voor 2024 is wederom 75.000 euro gereserveerd om mooie Open Access-initiatieven voor en door wetenschappers een zetje in de rug te geven.

Voor vragen over het VU Open Access Innovatiefonds kun je terecht bij Anne van den Maagdenberg (a.vanden.maagdenberg@vu.nl).

De VU is trotse supporter van de volgende initiatieven:

Tijdschriften

Uitgevers en platforms

  • Beilstein-Institut

    Het Beilstein-Institut, een Duitse stichting met een lange geschiedenis in het publiceren binnen de chemische wetenschappen, ondersteunt verschillende open science-initiatieven, waaronder de publicatie van twee door wetenschappers geleide diamond open access-tijdschriften: het Beilstein Journal of Organic Chemistry en het Beilstein Journal of Nanotechnology.

  • Mattering Press

    Mattering Press is een academic-led Diamant Open Access uitgever en non-profit, gebaseerd in het VK, dat peer-reviewed boeken van hoge kwaliteit publiceert binnen relationeel onderzoek naar wetenschap, technologie en samenleving.

  • Meson Press

    Meson Press publiceert experimentele, innovatieve, open access boeken in meerdere formats over digitale culturen en netwerkmedia. De publicaties dagen hedendaagse theorieën uit en bevorderen belangrijke debatten in de geesteswetenschappen van vandaag.

  • Open Book Publishers

    Open Book Publishers (OBP) is een bekroonde, door wetenschappers geleide non-profit pers die op grote schaal publiceert in de kunstgeschiedenis, geesteswetenschappen en sociale wetenschappen, en een groeiend aantal titels heeft in STEM-onderwerpen.

  • White Horse Press

    White Horse Press is een kleine, onafhankelijke, door een familie gerunde pers die gespecialiseerd is in het milieu en de samenleving vanuit het perspectief van de geesteswetenschappen en de sociale wetenschappen. Ze publiceren al meer dan 30 jaar boeken en tijdschriften.

  • ArXiv

    arXiv is een gratis distributiedienst en een open-access archief voor 2.334.769 wetenschappelijke artikelen op het gebied van natuurkunde, wiskunde, informatica, kwantitatieve biologie, kwantitatieve financiën, statistiek, elektrotechniek en systeemwetenschappen, en economie.

  • BioRxiv

    bioRxiv is de preprint server voor biologie. De website wordt beheerd door het Cold Spring Harbor Laboratory in New York, een onderzoeks- en onderwijsinstelling zonder winstoogmerk. BioRxiv geeft onderzoekers de mogelijkheid om vroege resultaten te delen voorafgaand aan formele peer review en publicatie.

  • ChemRxiv

    ChemRxiv is een gratis indienings-, distributie- en archiefservice voor ongepubliceerde preprints op het gebied van de chemie en aanverwante vakgebieden. ChemRxiv geeft onderzoekers uit de chemische wetenschappen de mogelijkheid om vroege resultaten te delen voorafgaand aan formele peer review en publicatie.

  • MedRxiv

    MedRxiv is een preprint-server voor de geneeskunde. De website wordt beheerd door het Cold Spring Harbor Laboratory in New York, een onderzoeks- en onderwijsinstelling zonder winstoogmerk. MedRxiv geeft onderzoekers de mogelijkheid om vroege resultaten te delen voorafgaand aan formele peer review en publicatie.

  • PsyArXiv

    PsyArXiv is een gratis preprint service voor de psychologische wetenschappen, die onderzoekers de mogelijkheid biedt om vroege resultaten te delen voorafgaand aan formele peer review en publicatie.

  • Open Library of Humanities

    De Open Library of Humanities (OLH) is een bekroonde diamant-open access-uitgever van meer dan 30 tijdschriften. OLH speelt een leidende rol binnen een groeiend ecosysteem van door wetenschappers geleide digitale publicaties, dat geavanceerde open source technologie combineert met non-profitprincipes.

  • ResearchEquals

    Op ResearchEquals publiceer je je recentste onderzoeksstappen nog voor je manuscript is ingediend. Op deze manier is het proces de primaire output, in plaats van de uiteindelijke resultaten. Alle stappen krijgen een DOI, worden gratis Open Access gepubliceerd en bevatten citations.

  • SciPost

    SciPost is een compleet wetenschappelijk publicatieportaal beheerd door en voor wetenschappers. Het biedt vrij, open, mondiaal en voortdurend toegankelijke wetenschap. Ze bieden de vervolgstappen in het publicatieproces aan voor op Arxiv gedeelde preprint.

  • Zenodo

    Zenodo is een online digital academic repository waar je zowel je wetenschappelijke publicaties als je data op kunt delen.

Infrastructuur en diensten

  • Directory of Open Access Journals (DOAJ)

    De Directory of Open Access Journals (DOAJ) is een service die wetenschappelijke en peer-reviewed volledig Open Access journals indexeert en je helpt betrouwbare Open Access tijdschriften te vinden.

  • Directory of Open Access Books (DOAB)

    De Directory of Open Access Books (DOAB) is een service die wetenschappelijke en peer-reviewed Open Access boeken indexeert en ontsluit en je helpt betrouwbare boekenuitgevers te vinden.

  • Knowledge Unlatched

    Knowledge Unlatched (KU) maakt academische boeken gratis openbaar beschikbaar voor iedereen en draagt bij aan de verdere vooruitgang van Open Access Infrastructuur. Vraag bij je uitgever of jouw boek ingediend kan worden om “unlatched” te worden.

  • MathOA

    MathOA bevordert en ondersteunt initiatieven in Open Access op het gebied van de wiskunde. De stichting ondersteunt redacties in hun onderhandelingen om te switchen van Open Access model of om een nieuw tijdschrift te starten.

    Meer weten over MathOA? Kom naar het Open Access Week evenement: A Diamond Future of Open Access Publishing op 26 oktober!

  • OpenJournals.nl

    Openjournals.nl is een support team en het Nederlandse platform waar je je wetenschappelijke, peer-reviewed, (diamond) Open Access tijdschrift kan publiceren.

  • Peer Community In

    Peer Community In (PCI) is een non-profit en niet-commerciële organisatie van onderzoekers die gratis peer review, aanbeveling (om ze compleet en citeerbaar te maken) en publicatie van wetenschappelijke artikelen in open access aanbiedt.

  • Sherpa/Romeo

    Sherpa Romeo is een dienst die je informatie geeft over het open access-beleid van uitgevers. Ook biedt het samenvattingen van het auteursrecht van uitgevers en het open access archiveringbeleid per tijdschrift.

  • STORK

    STORK biedt een community platform voor onderzoekers in Sport- en Bewegingswetenschappen (en gerelateerde disciplines) die onderzoekskwaliteit in hun vakgebied willen verbeteren. Ook onderhouden ze de preprint server SportRxiv en een diamant Open Access Tijdschrift.

  • Europe PMC

    Op zoek naar biomedische literatuur? Europe PMC is een database van onderzoeksartikelen die tot stand zijn gekomen met behulp van subsidie van een onderzoeksfinancier als Horizon of NWO.

Heb je vragen over Open Access publiceren?

Neem contact op met het Open Access-team van de Universiteitsbibliotheek!

openaccess@vu.nl

Contactpersoon

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam