Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU-visie op flexibilisering onderwijs

Laatst gewijzigd op 29 april 2025
De samenleving vraagt om studenten en werkenden die zich continu kunnen aanpassen in hun werkveld. Met flexibeler in te richten onderwijs en brede talentontwikkeling spelen we hierop in. De VU-visie op flexibilisering van onderwijs beschrijft hoe we dat willen doen en volgens welke 5 uitgangspunten.

Flexibilisering van onderwijs is een veelomvattend onderwerp waarvoor landelijk en in EU-verband veel aandacht is. Ook de VU heeft in de Strategie VU 2020-2025 (het instellingsplan) de ambitie uitgesproken om ons onderwijs verder te flexibiliseren. Met de VU-visie op flexibilisering van onderwijs maken we helder voor welke doelgroep we welke flexibiliseringsvormen willen inzetten, en vanuit welke 5 uitgangspunten we dat doen. Op een manier die past bij de onderwijsvisie, ambities en kernwaarden (open, persoonlijk en verantwoordelijk) van de VU.

De VU kiest bewust voor gestructureerde flexibiliseringsmogelijkheden en niet voor onbeperkte keuzevrijheid. De keuzemogelijkheden liggen vooraf vast en zijn bedoeld voor groepen studenten. Wetenschappelijke vorming gedijt immers vooral met elkaar, op de campus en online. Als maatwerk per student nodig is, bekijken we wat wel en niet mogelijk en wenselijk is. Daarnaast hebben we gekeken welke flexibiliseringsvormen we nu al kunnen realiseren, binnen de mogelijkheden van onze organisatie en wettelijke kaders. Onze focus ligt daarom op de periode 2023-2030.

In de verkorte versie van onze VU-visie op flexibilisering van het onderwijs lees je samengevat en vanuit doelgroepenperspectief hoe we de flexibilisering willen vormgeven en volgens welke 5 uitgangspunten. De complete visie, onderbouwing en totstandkoming van de visie op flexibilisering lees je in het document ‘Ruimte maken voor talent: VU-visie op flexibilisering van het onderwijs’.

De titel ‘ruimte maken voor talent’ verwijst naar een belangrijk uitgangspunt van de VU, namelijk dat onderwijs altijd in het teken moet staan van academische, persoonlijke en maatschappelijke talentontwikkeling. We willen alle studerenden helpen hun talent te herkennen, hun passies na te jagen en hen aanzetten om bewuste keuzes te maken. Deze invulling van flexibilisering maakt het VU-talentbeleid – nu vooral gericht op excellentie en hoge cijfers – uitdagender, rijker en beter passend bij onze kernwaarden. Flexibilisering maakt het bovendien mogelijk dat studeren beter samengaat met de ontwikkeling van talent en passie buiten de academie.

De visie is geschreven door de werkgroep ‘visie op flexibilisering van het onderwijs’, na een uitgebreide gespreksronde binnen en buiten de VU. De visie is in december 2022 vastgesteld door het College van Bestuur en wordt gesteund door het Overleg van Portefeuillehouders Onderwijs en de Stuurgroep Onderwijskwaliteit.

In februari 2022 heeft de VU ook de ‘visie op onderwijslogistiek voor flexibel onderwijs’ (FLOW) vastgesteld die laat zien hoe de onderwijslogistiek eruit zou kunnen zien als de VU vergaand zou flexibiliseren. De ‘VU-visie op flexibilisering van onderwijs’ maakt vervolgens VU-brede keuzes en laat op basis van 5 uitgangspunten zien wat onze flexibiliseringsambities zijn en wat er binnen onze organisatie en wet- en regelgeving wel en niet mogelijk is. Beide documenten en de publieksversie kun je op deze pagina downloaden.

Zie je kansen, heb je vragen of wil je verder praten? Neem contact op met Hayke Everwijn, beleidsmedewerker onderwijs.

Vragen en antwoorden - VU-visie op flexibilisering onderwijs

  • De visie ligt er. Hoe gaat het nu verder?

    Flexibilisering houdt het onderwijs aan de VU toekomstbestendig, maar is impactvol voor onze organisatie. We willen daarom een route kiezen die past bij de draagkracht van de faculteiten en diensten. In afstemming met hen ontwikkelen we een routekaart. Deze leggen we vervolgens voor aan het College van Bestuur.

  • Wat betekent de visie op flexibilisering voor mij als docent?

    De in de visie genoemde flexibiliseringsvormen vragen om andere vaardigheden, een andere blik en een veranderende inzet van docenten.

    • Als docent krijg je te maken met een grotere diversiteit aan lerenden. In de bachelorfase kan een module of set modules wellicht door studenten uit meerdere leerpaden worden gevolgd. In de masterfase ga je wellicht lesgeven aan initiële studenten en werkenden die niet allemaal op dezelfde wijze aan de ingangseisen van een opleiding of module hebben voldaan. Dit vraagt om grotere differentiatievaardigheden, waarbij je training en begeleiding nodig kan hebben. Je hebt een groter palet aan didactische vaardigheden nodig, toegesneden op de grotere diversiteit van lerenden.
    • Crossdisciplinaire leerpaden in de bacheloropleidingen vragen om een opleidingsoverkoepelende blik en werkwijze. Dat vraagt om samenwerken in multidisciplinaire teams en in verschillende samenstellingen. Dit kan betekenen dat een verandering in de wijze van denken en werken nodig is, en om het bewust bouwen aan sterke, flexibele onderwijsteams.
    • Om werkenden te kunnen faciliteren, kan een deel van het onderwijs in bijvoorbeeld deeltijdmasters ook gegeven worden op tijdstippen buiten kantooruren.

    Dit betekent niet dat al deze veranderingen direct voor jou van toepassing zijn. De manier en het tempo van flexibilisering hangt af van de plannen van je faculteit en opleiding. Daarnaast vraagt de benodigde professionalisering om opleiding, training en ondersteuning vanuit de VU.

  • Wat betekent de visie op flexibilisering voor de onderwijslogistiek?

    Flexibilisering van onderwijs biedt veel, maar vraagt ook veel van onze organisatie. In §4.1 van de VU visie op flexibilisering van het onderwijs 2022 vind je een overzicht van de randvoorwaarden om onze flexibiliseringsambities te kunnen realiseren. De randvoorwaarden zijn opgesplitst in 9 thema’s: studentbegeleiding, informatie en informatiesystemen, inzet en vaardigheden docenten, curriculumontwerp, communityvorming, onderwijsplanning, governance en verantwoordelijkheden, werkdruk en middelen, en kwaliteitszorg.

    Eerder, in februari 2022 heeft de VU ook de ‘visie op onderwijslogistiek voor flexibel onderwijs’ (FLOW) vastgesteld. De FLOW-visie kijkt vooral naar hoe de onderwijslogistiek eruit moet zien om flexibel én diplomagericht onderwijs mogelijk te maken. De VU-visie op flexibilisering van onderwijs maakt nu VU-brede keuzes. De visie beantwoordt vragen als: Wat verstaan we onder flexibilisering, welke flexibilisering past bij de VU (5 uitgangspunten), wat is onze visie en zijn onze flexibiliseringsambities, en wat is er binnen onze organisatie en wet- en regelgeving mogelijk?

  • Wat betekent de visie op flexibilisering voor de student?

    Met flexibiliseren willen we alle studerenden helpen hun talent te herkennen, hun passies na te jagen en hen aanzetten om bewuste keuzes te maken. En mogelijk maken dat studeren beter samengaat met de ontwikkeling van talent en passie buiten de academie. De verkorte versie (publieksversie) van de visie op flexibiliteit beschrijft vanuit het perspectief van lerenden (studenten en professionals) wat dat vervolgens concreet betekent.

  • Wat is de samenhang met de andere onderwijsambities van de VU?

    Flexibilisering is een middel om ons onderwijs zo vorm te geven dat we een grote diversiteit aan lerenden en hun behoeften kunnen bedienen, waaronder professionals. Met de manier waarop we flexibilisering willen inzetten, dragen we ook bij aan het ontwikkelen van interdisciplinair onderwijs en een sterke verbinding met de maatschappij. Flexibilisering draagt daarnaast bij aan toegankelijk en inclusief onderwijs; waar nodig maken we het makkelijker om onderwijs en toetsing vaker op afstand te volgen.

    Tegelijkertijd kan verregaande flexibilisering op gespannen voet staan met samenwerkend leren en het belang van lange leerlijnen voor wetenschappelijke vorming. Tijdens de visievorming hebben we hier uitgebreid over gesproken.  Dit heeft geleid tot 5 uitgangspunten en de keuze voor gestructureerde en beperkte flexibilisering, in elk geval voor de periode tot 2030.

    Op deze manier sluit de visie op flexibilisering aan op de onderwijsvisie, ambities en kernwaarden (open, persoonlijk en verantwoordelijk) van de VU.

  • Bij wie kan ik terecht met mijn vragen of ideeën?

    Neem contact op met de portefeuillehouder onderwijs van jouw faculteit of met Hayke Everwijn, beleidsmedewerker onderwijs.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam