Flexibilisering van onderwijs is een veelomvattend onderwerp waarvoor landelijk en in EU-verband veel aandacht is. Ook de VU heeft in de Strategie VU 2020-2025 (het instellingsplan) de ambitie uitgesproken om ons onderwijs verder te flexibiliseren. Met de VU-visie op flexibilisering van onderwijs maken we helder voor welke doelgroep we welke flexibiliseringsvormen willen inzetten, en vanuit welke 5 uitgangspunten we dat doen. Op een manier die past bij de onderwijsvisie, ambities en kernwaarden (open, persoonlijk en verantwoordelijk) van de VU.
De VU kiest bewust voor gestructureerde flexibiliseringsmogelijkheden en niet voor onbeperkte keuzevrijheid. De keuzemogelijkheden liggen vooraf vast en zijn bedoeld voor groepen studenten. Wetenschappelijke vorming gedijt immers vooral met elkaar, op de campus en online. Als maatwerk per student nodig is, bekijken we wat wel en niet mogelijk en wenselijk is. Daarnaast hebben we gekeken welke flexibiliseringsvormen we nu al kunnen realiseren, binnen de mogelijkheden van onze organisatie en wettelijke kaders. Onze focus ligt daarom op de periode 2023-2030.
In de verkorte versie van onze VU-visie op flexibilisering van het onderwijs lees je samengevat en vanuit doelgroepenperspectief hoe we de flexibilisering willen vormgeven en volgens welke 5 uitgangspunten. De complete visie, onderbouwing en totstandkoming van de visie op flexibilisering lees je in het document ‘Ruimte maken voor talent: VU-visie op flexibilisering van het onderwijs’.
De titel ‘ruimte maken voor talent’ verwijst naar een belangrijk uitgangspunt van de VU, namelijk dat onderwijs altijd in het teken moet staan van academische, persoonlijke en maatschappelijke talentontwikkeling. We willen alle studerenden helpen hun talent te herkennen, hun passies na te jagen en hen aanzetten om bewuste keuzes te maken. Deze invulling van flexibilisering maakt het VU-talentbeleid – nu vooral gericht op excellentie en hoge cijfers – uitdagender, rijker en beter passend bij onze kernwaarden. Flexibilisering maakt het bovendien mogelijk dat studeren beter samengaat met de ontwikkeling van talent en passie buiten de academie.
De visie is geschreven door de werkgroep ‘visie op flexibilisering van het onderwijs’, na een uitgebreide gespreksronde binnen en buiten de VU. De visie is in december 2022 vastgesteld door het College van Bestuur en wordt gesteund door het Overleg van Portefeuillehouders Onderwijs en de Stuurgroep Onderwijskwaliteit.
In februari 2022 heeft de VU ook de ‘visie op onderwijslogistiek voor flexibel onderwijs’ (FLOW) vastgesteld die laat zien hoe de onderwijslogistiek eruit zou kunnen zien als de VU vergaand zou flexibiliseren. De ‘VU-visie op flexibilisering van onderwijs’ maakt vervolgens VU-brede keuzes en laat op basis van 5 uitgangspunten zien wat onze flexibiliseringsambities zijn en wat er binnen onze organisatie en wet- en regelgeving wel en niet mogelijk is. Beide documenten en de publieksversie kun je op deze pagina downloaden.
Zie je kansen, heb je vragen of wil je verder praten? Neem contact op met Hayke Everwijn, beleidsmedewerker onderwijs.