Een microcredential is een digitaal minidiploma met kwaliteitskeurmerk dat professionals in de toekomst kunnen ontvangen na afronding van een onderwijsprogramma of -module met een grootte van drie tot dertig European Credits (EC).
Microcredentials: het digitale minidiploma met kwaliteitskeurmerk
Meer weten?
Heb je als opleidingsdirecteur binnen het Leven Lang Ontwikkelen-domein interesse of heb je aanvullende vragen? Stuur dan een mail naar Alice Schaap via a.schaap@vu.nl. Op de landelijke website pilot Microcredentials vind je meer algemene informatie.
Marijn Plomp, opleidingsmanager van beide programma’s
“Hoewel de eerste microcredentials pas aan het einde van dit collegejaar worden uitgereikt, merken we nu al dat er een kwaliteitsimpuls uitgaat van dit initiatief. Dat zit vooral in het samen met VU onderwijsprofessionals en de SBE Executive Education examencommissie opnieuw en nauwgezet kijken naar de leeruitkomsten van onze programma’s en hoe die te toetsen.”
Microcredentials
-
Wat is een microcredential?
Een microcredential is een digitaal minidiploma met kwaliteitskeurmerk dat je in de toekomst kunt krijgen na afronding van een onderwijsprogramma of -module met een grootte van drie tot dertig European Credits (EC).
-
Hoe werkt het?
Een professional die een onderwijsprogramma of -module succesvol afrondt, ontvangt een minidiploma als digitale badge via een landelijk systeem (het portal Edubadges), dat bijvoorbeeld op een cv of Linkedin profiel geplaatst kan worden. Door te klikken op de badge, kan meer informatie gevonden worden over het leertraject, inclusief leeruitkomsten, het opleidingsniveau, de manier van toetsen, studielast en het bijbehorend kwaliteitskeurmerk.
-
Het verschil tussen microcredentials en edubadges
Een microcredential is technisch gezien een type edubadge, want deze wordt uitgegeven via het landelijke portal Edubadges. Het grote verschil is, dat een microcredential een digitaal diploma mét kwaliteitskeurmerk is, dit geldt niet voor een edubadge. Een Edubadge heeft ook geen bepaalde omvang, terwijl een microcredential een studielast tussen de 3 tot 30 EC heeft.
-
Erkenning van microcredentials
De Nederlandse hoger onderwijsinstellingen erkennen onderling het kwaliteitskeurmerk van de behaalde microcredentials. Eventuele vrijstelling in andere programma’s op basis van behaalde microcredentials verloopt net als bij regulier onderwijs via de examencommissie. De microcredential heeft nog geen plek in de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschap (WHW). De bedoeling is, dat dit in de toekomst wel zal gebeuren.
-
Waarom niet voor reguliere studenten?
De landelijke pilot (2022 – 2023) is afgebakend tot hoger onderwijs dat is ontworpen voor professionals, en die daarvoor een kostendekkend tarief betalen. In de toekomst wordt het uitgeven van microcredentials wellicht ook mogelijk voor reguliere studenten. Of en wanneer dit mogelijk zal worden, is nog niet bekend.
Microcredentials bij de VU
-
Hoe krijgt dit tweejarige project vorm binnen de VU?
De deelnemende onderwijsinstellingen geven verschillend invulling aan de pilot. De VU richt zich in eerste instantie op niet geaccrediteerde onderwijsprogramma’s voor professionals (Leven Lang Ontwikkelen-domein).
-
Huidige microcredential programma’s
Momenteel doen twee SBE-programma’s, - Business Analytics & Data Science (BADS) en Digital Innovation & Transformation (DIT)- mee aan de pilot binnen de VU. Enkele andere faculteiten oriënteren zich waar het uitreiken van microcredentials meerwaarde heeft voor de professional en de faculteit en welk aanbod hiervoor geschikt is.
-
Belang van vroegtijdige betrokkenheid
De VU is al geruime tijd landelijk aangesloten bij het onderwerp microcredentials en heeft meegedacht over de projectopzet en de ontwikkeling van het kwaliteitskader. Deze vroegtijdige betrokkenheid is van belang, omdat deze manier van diplomeren in de toekomst waarschijnlijk een steeds grotere rol gaat spelen. Onder professionals én reguliere studenten bestaat een steeds sterkere behoefte aan flexibel onderwijs dat qua omvang kleiner is dan een gehele bachelor- of masteropleiding en goed aansluit op persoonlijke leerdoelen en -wensen.
Het is daarom belangrijk dat de VU meebeweegt in deze ontwikkeling en het concept voor microcredentials helpt vorm te geven.