Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Intervisie voor PhD's en postdocs

Laatst gewijzigd op 15 oktober 2024
Ben je PhD of postdoc en wil je deelnemen aan intervisie bij de VU?

Jonge onderzoekers lopen vaak tegen dezelfde vragen aan in hun werk. Er kan de behoefte ontstaan om samen met andere peers - collega’s die een zelfde functie hebben - tot nieuwe inzichten te komen. Bij intervisie help je elkaar in groepsverband onder begeleiding van een facilitator met werkgerelateerde vragen en -knelpunten. Je bespreekt casuïstiek en komt zo tot nieuwe ideeën en oplossingen. 

Hoe ziet het programma eruit?

Onder begeleiding van een facilitator komen 8 tot 10 peers bij elkaar om werk- en functiegerelateerde vraagstukken en knelpunten te bespreken. Het besprokene is vertrouwelijk. De facilitator zorgt ervoor dat er een veilige omgeving wordt gecreëerd, waarin ieder haar of zijn ideeën en suggesties kan inbrengen. Elke bijeenkomst staat een praktijksituatie centraal. Tijdens de groepssessies kun je alles delen waar je mee worstelt in je werk. Bijvoorbeeld: Hoe ga ik om met de verwachtingen van mijn supervisor? Hoe ga ik om met de hoge werkdruk?

Je kunt je voor het programma opgeven als facilitator of als peer. De tien door ons geselecteerde deelnemers die aangeven facilitator te willen worden van een intervisiegroep, krijgen een training die bestaat uit vier groepsbijeenkomsten en een individuele coachingssessie. 

In maart starten de facilitatoren met het eerste deel van hun online training om de intervisiesessies te leren begeleiden. Na deze sessie plannen zij 5 maandelijkse bijeenkomsten van 1,5 tot 2 uur met hun eigen intervisiegroep waarin ze het geleerde in de praktijk kunnen brengen. Zowel de training als de intervisiebijeenkomsten vinden plaats in de periode maart tot en met (medio) juli 2024. Na de laatste intervisiesessie kun je als groep besluiten om zelf door te gaan met de sessies.

Aanmelden en de kosten

Deze intervisie is bedoeld voor PhD studenten en postdoctorale onderzoekers die minimaal tot medio juli 2024 verbonden zijn aan de VU. Deelname aan de intervisie is gratis, maar niet vrijblijvend. We willen benadrukken dat intervisie alleen een succes kan zijn als iedereen zich inzet en de bijeenkomsten bijwoont.

De inschrijving voor 2024 is gesloten. Meer informatie over de volgende ronde volgt in januari 2026.

Meer informatie

  • Wat is intervisie?

    Intervisie (peer coaching) is een oplossingsgerichte coachingstechniek waarbij vakgenoten (collega's op een vergelijkbaar punt in hun carrière) onder begeleiding van een facilitator elkaar helpen met werk- en functiegerelateerde vraagstukken en knelpunten tijdens gestructureerde bijeenkomsten. Je bespreekt casuïstiek volgens een efficiënt vraaggestuurde aanpak en komt tot nieuwe inzichten.  

  • Wat zijn redenen om deel te nemen aan dit programma?

    Je kunt deelnemen als peer of als facilitator.

    • Waarom deelnemen als peer? 
      Het is goed om vanuit een ander perspectief te leren kijken naar een werksituatie waar je mee zit. Intervisie biedt de mogelijkheid om van anderen te horen en te leren hoe je kunt omgaan met de uitdagingen in je functie. Je intervisiegenoten kunnen ideeën hebben waar je zelf nog niet aan had gedacht. Ook herken je misschien andermans uitdagingen en kun je leren van hun ervaringen of probleemaanpak.
    • Waarom deelnemen als een facilitator?
      Je krijgt door training en praktijk de kans om intervisiegroepen te leren begeleiden en je communicatievaardigheden te verbeteren. Je bewaakt de structuur van de sessies en zorgt voor een veilige, open omgeving waarin deelnemers hun gedachten en ideeën durven te uiten. Jij zorgt ervoor dat intervisie werkt! Facilitatoren krijgen een certificaat na de afgeronde training (en PhD-facilitatoren krijgen 0,5 EC).
  • Wat is de tijdsinvestering?

    • …als een peer? Circa 10 uur (5 bijeenkomsten van 1,5 tot 2 uur)
    • …als facilitator? Circa 20 uur (4 trainingsbijeenkomsten van 2 uur en 1 coachingssessie van 1 uur en daarnaast de 5 bijeenkomsten met de eigen peergroep van 1,5 tot 2 uur)

    De facilitatoren en peers krijgen voorafgaand aan de deelname een reader toegestuurd met achtergrondinformatie over intervisie.

  • Hoe zijn de vorige edities van dit programma beoordeeld?

    Na de laatste intervisiesessie heben de deelnemers van het programma een evaluatieformulier ingevuld. De gemiddelde waardering van eerdere edities is 4,2 op een 5 puntsschaal. Ook zijn er meerdere groepen die hebben besloten om niet te stoppen en zelf door te gaan met intervisie. 

    Quotes: 

    • "It has been a good support system to have others, who are on the same path as me, giving insights on how to navigate challenging times."
    • “It empowers facilitators and participants to see how much of their career trajectory can be influenced by themselves”
    • “Effectivity in my work and guidance on the journey of learning to be a researcher"
    • "More awareness of what is important to focus on, strategies, and a sense of community"
    • “The opportunity to meet new people, recognising struggles and opportunities of sharing experiences, learning about scientists at different faculties, in different fields"
    • “It helped us to perform better at work and feel happier”.

Lees het Ad Valvas interview met andere deelnemers

Vragen of advies?

Je kunt hiervoor terecht bij Lidy Stassen - regisseur loopbaancoaching.

020 59 85 406 (ma-di-do)

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam