Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Gezond beeldschermwerk

Laatst gewijzigd op 26 februari 2024
Het werken met beeldschermen gaat in de meeste gevallen zonder problemen. Hoewel beeldschermwerk niet direct schadelijk is voor de gezondheid, kan er een relatie bestaan tussen het werken met beeldschermen en het ontstaan van klachten. Je kunt zelf veel doen om klachten te voorkomen.

De kans op het ontwikkelen van RSI / KANS (klachten van de arm, nek en schouder) is klein wanneer je voldoende aandacht besteedt aan onderstaande punten. Neem daarom regelmatig pauzes, werk niet te lang achter elkaar en wissel beeldschermwerk af met andere werkzaamheden. Zorg daarbij voor een goed ingerichte werkplek en trek aan de bel bij een te hoge werkdruk en stress. Ontwikkel je klachten, neem die dan serieus.

Je kunt gezondheidsproblemen voorkomen door hier op te letten: 

Werktaken

Zorg voor afwisselend werk. Wissel beeldschermwerk af met andersoortige taken. Taken moeten afgestemd zijn op jouw kennisniveau en ervaring. Zorg voor een uitgebalanceerd takenpakket met voldoende spreiding over de dag en met voldoende regelmogelijkheden. Wissel belastende werkzaamheden af met minder belastende taken.

Werktijden

Het aantal uren per dag en per werkweek moet jouw draagkracht niet te boven gaan. Kijk naar regelmatige en natuurlijke onderbrekingen in je werkzaamheden. Doe maximaal 6 uur beeldschermwerk per dag en onderbreek uiterlijk om de 2 uur minimaal 10 minuten de werkzaamheden door iets anders doen. Computerspelletjes en thuis werken tellen ook mee! Je kunt gebruik maken van het programma Work & Move om de tijdsduur van de onafgebroken beeldschermwerk te doorbreken. 

Werkdruk

Voorkom pieken in werkdruk door in te spelen op voorziene periodes van hoge werkdruk en stress. Of de werkdruk ook stress veroorzaakt hangt voor een groot deel af hoe de medewerker met stress omgaat en met zijn/haar persoonlijke gedrevenheid. Wees deadlines voor. Maak problemen bespreekbaar met de leidinggevende. 

Werkplek

Stel de werkplek in (zie onderstaande link) . Ga recht voor het beeldscherm zitten. Zorg dat stoel en bureau op de juiste hoogte staan. Gebruik de instelmogelijkheden van de stoel. Plaats zo nodig een documenthouder tussen toetsenbord en scherm. 
Verlichting van de werkomgeving speelt een belangrijke rol in het voorkomen van vermoeidheid van de ogen of oogklachten. Voorkom spiegelingen op het beeldscherm en zet het beeldscherm dwars op het raam. 

Gezond beeldschermwerk (fysio)

Werkwijze

  • Zorg ervoor dat de werkzaamheden op de minst belastende manier worden uitgevoerd. Let daarbij op de houding en bewegingspatroon.
  • Werk in een ontspannen houding, zoek steun van de rugleuning, houd de schouders laag, laat de onderarmen steunen op de armsteunen van de kantoorstoel. Ga achter in de stoel zitten en recht achter het beeldscherm
  • Hou de hand in het verlengde van de onderarm, voorkom buiging in de polsen, en beweeg de hand tijdens het typen en muizen vanuit de schouder en niet vanuit de pols. Wissel de houding regelmatig af: “the best posture is the next posture”.
  • Zorg voor voldoende beweging tussendoor. Loop bijvoorbeeld naar de printer, neem de trap. Luister naar je lichaam en reageer hier adequaat op.
  • Let op de stand van je schouders, houd ze laag, plaats de nek recht op de wervelkolom.

Heb je klachten?

Ga na welke bovengenoemde risicofactoren een rol lijken te spelen en neem maatregelen. Klachten kun je bespreken met je leidinggevende, de bedrijfsarts of je huisarts. De leidinggevende kan een beeldschermcontactpersoon van de faculteit of dienst laten kijken naar je werkplek. Heeft de faculteit of dienst geen beeldschermcontactpersoon, dan kun je met toestemming van je leidinggevende een werkplekonderzoek aanvragen.

Beeldschermbril

Krijg je moeite met scherp zien op korte afstand, dan kun je, behalve een leesbril, op den duur ook een beeldschermbril nodig hebben: een aparte brilsterkte voor het werken met een beeldscherm. Op de pagina Beeldschermbril vind je meer informatie over de vergoeding en het adviestraject. 

Contactgegevens Arbo en Milieu

Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00-12.00 uur

020 59 89008 (maandag tot vrijdag van 9.00-12.00 uur) 

Locatie: Transitorium 0E-25, Van der Boechorststraat 1, 1081 BT Amsterdam