Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Op naar een fossielvrije universiteit? 28 november 2024 19:30 - 21:30

Moeten universiteiten stoppen met onderzoek gefinancierd door de fossiele industrie? Aangespoord door klimaatactivisten buigen steeds meer academische instellingen zich over die vraag. Wat betekent ‘de banden breken met de fossiele industrie’ in de praktijk voor universiteiten?

In april 2023 kondigde de Vrije Universiteit Amsterdam als eerste universiteit van Nederland aan dat zij geen nieuwe onderzoekssamenwerkingen meer aangaat met fossiele energiebedrijven die zich niet binden aan het Klimaatakkoord van Parijs. Andere universiteiten kondigen hierna vergelijkbare stappen aan. Maar hoe doe je dat, de banden breken met fossiele bedrijven? Wat zijn de consequenties? En is dit de efficiëntste manier om de energietransitie te versnellen? Afgelopen jaar organiseerde de VU meerdere besloten sessies waarin gesprekken plaatsvonden met universiteiten, maatschappelijke organisaties en de fossiele industrie zelf. Deze afsluitende sessie is vrij toegankelijk voor VU-studenten en medewerkers. 

Locatie: De Balie
Datum: 28 November 2024
Tijd: 19:30-21:30
Tickets: Bestel je ticket(s) via de Balie (€ 9,50 voor studenten, inclusief consumptie)

Programma

19.30   Opening moderator (Kees Foekema) plus kort gesprek met de VU

            Over de aanleiding van deze reeks

19.40   Panelgesprek 1: Mathieu Blondeel (VU), Judith van Erp (UU), Richard van de Sanden (TUe). Hoe verhouden universiteiten zich tot de fossiele industrie en tegen welke dilemma’s lopen zij aan? Welke positie moeten universiteiten innemen om de energietransitie te versnellen?

20.10   Panelgesprek 2: Niels Debonne (Senior beleidsmedewerker, milieudefensie), Pensioenfonds (ntb), Arnaud Cohen Stuart (hoofd beleidsethiek ING). Wat moeten (maatschappelijke) organisaties doen om de energietransitie te versnellen?       

20.40   Reactie panel 1

20.50   Vragen zaal

21.00   Einde

 

Over Op naar een fossielvrije universiteit?

Startdatum

  • 28 november 2024

Tijd

  • 19:30 - 21:30

Locatie

  • De Balie
  • Grote zaal

Adres

  • Kleine-Gartmanplantsoen 10
  • Amsterdam

Sprekers

Sprekers

Richard van de Sanden is wetenschappelijk directeur van het Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems (EIRES) en hoogleraar op de afdeling Toegepaste Natuurkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven (TUe). Hij is hoofd onderzoek aan het Dutch Institute for Fundamental Energy Research (DIFFER), waar hij van 2011 tot 2020 directeur was.

Niels Debonne is senior policy analyst Food and Agriculture bij Milieudefensie. Hiervoor was hij universitair docent milieugeografie aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en actief bij Scientist Rebellion. 

Arnaud Cohen Stuart is Hoofd bedrijfsethiek bij ING waar hij sinds 2009 werkzaam is.

Judith van Erp bekleedt de leerstoel ‘Regulatory Governance’ aan de Universiteit Utrecht, binnen het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap. Haar onderzoek is richt zich op toezicht op ondernemingen en organisaties, en de wisselwerking tussen publieke en private regulerings- en toezichtsarrangementen. Ze was hoofd van de commissie die de Universiteit Utrecht heeft geadviseerd over hun beleid rondom onderzoeksfinanciering vanuit de fossiele industrie.

Mathieu Blondeel is Universitair Docent bij de afdeling Environmental Policy Analysis (EPA) van het Institute for Environmental Studies (IVM) aan de VU Amsterdam. Zijn werk bevindt zich op het snijvlak van wereldwijde energie- en klimaatpolitiek. Binnen de VU heeft Mathieu Blondeel gewerkt aan het beleid rondom onderzoeksfinanciering vanuit de fossiele industrie.

Philipp Pattberg is directeur van het Amsterdam Sustainability Institute aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en professor of transnational environmental governance and policy. Binnen de VU heeft Philipp Pattberg gewerkt aan het beleid rondom onderzoeksfinanciering vanuit de fossiele industrie.

Kees Foekema (moderator) is programmamaker en moderator bij De Balie. Hij specialiseert zich in programma’s op het gebied van duurzaamheid, landbouw en natuur.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam