Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Zó maakt de VU werk van goed onderwijs

Interview met Isabella van Ophem, hoofd Onderwijsbeleid en -advies
Met het bestedingsplan voor de Kwaliteitsmiddelen Onderwijs investeert de VU per 2025 opnieuw structureel in goed onderwijs. Jaarlijks is er €24,6 miljoen beschikbaar voor initiatieven die bijdragen aan onderwijskwaliteit: ongeveer een derde wordt VU-breed ingezet voor vernieuwing en verbetering, twee derde gaat naar facultaire plannen.

Hoe worden die keuzes gemaakt en waar gaat het geld concreet naartoe? Vandaag licht Isabella van Ophem, hoofd Onderwijsbeleid en -advies, het bestedingsplan toe.

Versterken wat werkt, vernieuwen waar nodig 
“Ons onderwijs moet passen bij deze tijd. Dat betekent: innovatief onderwijs, betrokken bij de maatschappij, en stevig verankerd in onze onderwijsvisie. We willen dat studenten zich breed kunnen ontwikkelen, en we hen optimaal voorbereiden op complexe maatschappelijke uitdagingen.

We willen ervoor zorgen dat ons onderwijs meegroeit met de wereld om ons heen. En daarom zetten we hier structureel op in. Faculteiten investeren bijvoorbeeld in extra docenten en activerend en blended onderwijs, maar ook in vernieuwing over de grenzen van opleidingen heen. Vanuit de VU-brede middelen reserveren we jaarlijks 1 miljoen euro voor innovatieve, faculteitsoverstijgende projecten. Denk aan onderwijs waarin A Broader Mind centraal staat, of samenwerking rond thema’s uit de samenleving.

Ook Education Analytics krijgt structureel steun. Daarmee kunnen we op basis van onderwijs- en studentdata beter onderbouwde keuzes maken voor ons onderwijs: wat werkt goed en waar is nog ruimte voor groei?”

Docentontwikkeling
“Bij de VU vinden we het belangrijk dat als je onderwijs geeft, je ook zelf blijft leren. Gelukkig gebeurt dat ook volop. Docenten ontwikkelen zich voortdurend, volgen trainingen, sparren met collega’s en werken samen met onderwijsondersteuners. En dat is mooi. Je merkt ook: die professionalisering en krachtige netwerken voelen steeds meer als iets wat vanzelf hoort bij het vak van onderwijs geven en bij de drive om studenten goed te begeleiden.

Om dat goed te kunnen ondersteunen, is er vaste financiering geregeld voor het VU Centre for Teaching and Learning (VU CTL). En faculteiten leggen daar zelf ook nog iets bovenop, gemiddeld zo’n 6% van hun middelen. Dat helpt allemaal mee aan een sterke, betrokken onderwijscommunity waarin onderwijsgevenden écht worden gezien.”

Goede faciliteiten maken het verschil
“Goed onderwijs vraagt om goede faciliteiten natuurlijk. Klinkt logisch, maar daar moet je dus continu in blijven investeren. Vanuit het bestedingsplan zorgen we dat onderwijs, ondersteuning en ruimtes beter op elkaar aansluiten.

We investeren bijvoorbeeld in nieuwe toetssoftware. En via het Auteursrechten Informatiepunt helpen we docenten verantwoord met leermaterialen om te gaan.”

Portretfoto van Isabella van Ophem

De student staat centraal
“En natuurlijk: uiteindelijk draait het allemaal om de student. We willen dat studenten zich welkom voelen, zich goed kunnen ontwikkelen en hun plek vinden. Zowel binnen de universiteit als daarbuiten.

Daarom investeren we in ondersteuning die daaraan bijdraagt: begeleiding, mentoraat, career services, Caring Universities, en taaltrainingen. Ook de begeleiding van studenten met een ​ondersteuningsbehoefte​ krijgt structureel aandacht en financiering.

De eerste 100 dagen van een studie zijn belangrijk. Die periode bepaalt vaak hoe een student zich voelt. Daarom zetten we daar extra op in, net als op het vergroten van veerkracht en toekomstperspectief. Goed onderwijs is meer dan kennis overdragen. Het gaat ook over het vormen van kritische burgers die klaar zijn voor een wereld die steeds verandert.”

Alles wat bijdraagt aan beter onderwijs, verdient ruimte
“De afgelopen jaren hebben we veel basisfaciliteiten verbeterd, van studieplekken tot digitaal toetsen. Nu verschuift de aandacht meer naar samenwerking en flexibiliteit. Hoe maken we het onderwijs wendbaarder? Hoe stimuleren we nieuwe ideeën?

Daarvoor reserveren we elk jaar geld voor VU-brede projecten. Denk aan de inzet van AI in het onderwijs of tools waarmee studenten sneller en beter in groepen worden ingedeeld. Daarnaast kunnen faculteiten hun eigen innovatieve ideeën vormgeven met hun deel van de middelen.

En innovatie betekent bij ons niet alleen technologie. Het gaat net zo goed over vernieuwing in didactiek, over andere manieren van begeleiden of toetsen. Alles wat bijdraagt aan beter onderwijs, verdient ruimte.”

Lees het volledige bestedingsplan hier.

“Goed onderwijs is meer dan kennis overdragen. Het gaat ook over het vormen van kritische burgers die klaar zijn voor een wereld die steeds verandert.”

Meer van VU EduNews & Stories

Heb je vragen of opmerkingen over VU EduNews & Stories?

Neem contact met ons op via edunews@vu.nl

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam