Hoe worden die keuzes gemaakt en waar gaat het geld concreet naartoe? Vandaag licht Isabella van Ophem, hoofd Onderwijsbeleid en -advies, het bestedingsplan toe.
Versterken wat werkt, vernieuwen waar nodig
“Ons onderwijs moet passen bij deze tijd. Dat betekent: innovatief onderwijs, betrokken bij de maatschappij, en stevig verankerd in onze onderwijsvisie. We willen dat studenten zich breed kunnen ontwikkelen, en we hen optimaal voorbereiden op complexe maatschappelijke uitdagingen.
We willen ervoor zorgen dat ons onderwijs meegroeit met de wereld om ons heen. En daarom zetten we hier structureel op in. Faculteiten investeren bijvoorbeeld in extra docenten en activerend en blended onderwijs, maar ook in vernieuwing over de grenzen van opleidingen heen. Vanuit de VU-brede middelen reserveren we jaarlijks 1 miljoen euro voor innovatieve, faculteitsoverstijgende projecten. Denk aan onderwijs waarin A Broader Mind centraal staat, of samenwerking rond thema’s uit de samenleving.
Ook Education Analytics krijgt structureel steun. Daarmee kunnen we op basis van onderwijs- en studentdata beter onderbouwde keuzes maken voor ons onderwijs: wat werkt goed en waar is nog ruimte voor groei?”
Docentontwikkeling
“Bij de VU vinden we het belangrijk dat als je onderwijs geeft, je ook zelf blijft leren. Gelukkig gebeurt dat ook volop. Docenten ontwikkelen zich voortdurend, volgen trainingen, sparren met collega’s en werken samen met onderwijsondersteuners. En dat is mooi. Je merkt ook: die professionalisering en krachtige netwerken voelen steeds meer als iets wat vanzelf hoort bij het vak van onderwijs geven en bij de drive om studenten goed te begeleiden.
Om dat goed te kunnen ondersteunen, is er vaste financiering geregeld voor het VU Centre for Teaching and Learning (VU CTL). En faculteiten leggen daar zelf ook nog iets bovenop, gemiddeld zo’n 6% van hun middelen. Dat helpt allemaal mee aan een sterke, betrokken onderwijscommunity waarin onderwijsgevenden écht worden gezien.”
Goede faciliteiten maken het verschil
“Goed onderwijs vraagt om goede faciliteiten natuurlijk. Klinkt logisch, maar daar moet je dus continu in blijven investeren. Vanuit het bestedingsplan zorgen we dat onderwijs, ondersteuning en ruimtes beter op elkaar aansluiten.
We investeren bijvoorbeeld in nieuwe toetssoftware. En via het Auteursrechten Informatiepunt helpen we docenten verantwoord met leermaterialen om te gaan.”