Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Workshops Dag van de Duurzaamheid

Verrijk je kennis over onze natuur, denk mee over de toekomst van de universiteit of leer hoe je zelf zero-waste deodorant kunt maken.

We nodigen je uit om mee te doen aan één of meerdere interactieve workshops tijdens de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober 2023. Selecteer de workshops die je wilt volgen in het registratieformulier om deel te nemen.

Programma

Lees hieronder meer over de inhoud van de verschillende workshops en de mini-lecture:

  • Workshop 1: What can you do for green? | Soesja van Wijgerden | 10:00 - 11:30 uur @ NU-gebouw

    In deze workshop ontdek je wat je kunt doen om je omgeving groener te maken. Soesja van Wijgerden, stadsecoloog, deelt haar ervaring met de waarde en kwaliteit van groen. Ter inspiratie wordt het voorbeeld van de community garden VU campus uitgelicht. Ontdek hoe jij de actie in groen kunt brengen!

  • Workshop 2: A discussion on academic activism in the climate crisis | dr. Koen Lemaire, dr. Anders Schinkel | 9:00 - 11:00 uur @ NU-gebouw

    Tijdens deze workshop bespreken we hoe de academische wereld kan bijdragen aan het aanpakken van de klimaatcrisis. We beginnen met het verhelderen van de uitdagingen rond het verminderen van uitstoot. Daarna onderzoeken we de rol van de academische wereld op drie niveaus: individueel, institutioneel en in de samenleving. We leggen de focus op collectieve actie. De klimaatcrisis is een collectief probleem en vraagt dan ook om een collectieve verantwoordelijkheid. Deze workshop is bedoeld om agentschap te creëren voor dergelijk collectief actievoeren. Tot slot delen we voorbeelden van wetenschappelijk activisme van collega's aan de VU.

  • Workshop 3: The New University: A shared vision for change | dr. Willemine Willems, dr. Frank Kupper, Sem Barendse | 10:00 - 12:00 uur @ Aurora, Hoofdgebouw

    Denk als change agent mee over hoe de universiteit van de toekomst eruit zou moeten zien. We brengen de huidige systeemstructuren, belanghebbenden en problemen in kaart en verkennen het leiderschap dat nodig is om dialoog, wetenschapscommunicatie en publieksparticipatie structureel te integreren in de wetenschap, terwijl we belanghebbenden en problemen identificeren.

    In deze trainingsmodule creëren we samen een visie op de universiteit van de toekomst, met een focus op haar rol binnen en naar de samenleving.

  • Workshop 4: Sustainable hacks for home: zero waste deodorant | Eva Asmus | 9:30 - 10:30 uur @ Green Office, Hoofdgebouw, KC-18

    Een product dat de meeste mensen elke dag gebruiken, maar weinigen op een bewuste, duurzame manier: deodorant. Wist je dat je thuis in minder dan 30 minuten je eigen deodorant kunt maken, met slechts een paar ingrediënten? Deze deodorant is niet alleen vrij van huidirriterende en luchtvervuilende gifstoffen, hij is ook volledig eetbaar en kan volledig biologisch en veganistisch gemaakt worden. Je hoeft dus geen plastic deodorant voor eenmalig gebruik meer te kopen! Door je in te schrijven voor deze workshop zul je ontdekken dat je heerlijk (beter) kunt ruiken en je gezonder en zorgzamer voor het milieu kunt zijn met dit eenvoudige doe-het-zelf product. Breng je eigen gebruikte blikje/plastic/glasflesje mee voor het bewaren van de deodorant!
  • Workshop 5: Planetary health education - co-creation | Eva van der Heide, Gabrielle Cepella | 9:00 - 10:30 uur & 10:30 - 12:00 uur  @ NU-gebouw

    Let op: Deze workshop vindt op twee verschillende tijden plaats, maar is inhoudelijk hetzelfde.

    Wij geloven dat de oplossingen van morgen beginnen met onderwijs vandaag! Daarom is ons doel om het planetaire gezondheidsperspectief te integreren in het bestaande onderwijs. Op deze manier zal elke VU-student kennis hebben over de planetaire gezondheidsbenadering, wat in de toekomst kan leiden tot een maatschappelijke, beleids- en systeemverandering die bijdraagt aan een duurzamere wereld. Tijdens onze workshop proberen we samen een strategie te bedenken hoe we het planetair gezondheidsperspectief kunnen implementeren in het onderwijs van alle faculteiten van de VU.
     
  • Workshop 6: Spirituality and Sustainability: theory, practice, and reflection | Montserrat Koloffon, David Oldenhof, Jurijn Timon De Vos from Laudato Si' & Wenika Soebhag from Conscious Planet | 10:30 - 12:00 uur @ Universiteitsbibliotheek, Hoofdgebouw

    Wat is de verbinding tussen spiritualiteit en duurzaamheid? Welke rol speelt spiritueel leiderschap bij het bevorderen van de duurzame agenda? Het programma bestaat uit drie delen:
    1. Introductie: VU-wetenschappers en gastsprekers bieden inzicht in het raakvlak tussen duurzaamheid en spiritualiteit.
    2. Begeleide oefening: we zullen een begeleide meditatiesessie of gebedsoefening uitvoeren, gericht op onze verbinding met de natuur.
    3. Groepsgesprek: gezamenlijke discussie over de link tussen theorie en praktijk, waarbij we overwegen wat wetenschap en onderzoek verder kunnen verhelderen met betrekking tot de relatie tussen duurzaamheid en spiritualiteit.
  • Workshop 7: Climate: crisis, action and well-being | dr. Edina Doçi | 10:30 - 12:00 uur @ NU-gebouw

    Je af willen wenden van de toenemende klimaatcrisis is een natuurlijke neiging. In deze workshop verkennen we strategieën om de realiteit onder ogen te zien zonder ons overweldigd te voelen. In plaats van weg te deinzen, confronteren we de wereld zoals hij is en leren we manieren om veerkracht en welzijn te behouden. We zullen onderzoeken hoe we ons niet alleen op een duurzame manier kunnen inzetten voor klimaatactie, maar ook op een persoonlijk zinvolle en stimulerende wijze. Laten we inspiratie halen uit onze collectieve inspanningen om deze urgente uitdaging aan te pakken.
  • Mini-lecture by ASI: What is the state of the climate? | dr. Jorien Vonk, prof. dr. Dim Coumou | 11:00 - 12:00 uur @ Agora, Hoofdgebouw

    Wat is de huidige staat van het klimaatsysteem en welke gevolgen van klimaatverandering kunnen we nu al waarnemen? Neem deel aan de mini-lecture: SDG Academy met Dr Jorien Vonk, expert op het gebied van permafrostbodems, en Prof Dim Coumou, wiens onderzoek zich richt op het begrijpen hoe de opwarming van de aarde extreme weersomstandigheden beïnvloedt. We lanceren ook het VU Klimaatexpertisecentrum en zorgen daarom voor een gratis lunch na afloop.

Ook op de Dag van de Duurzaamheid:

Direct naar

Onderzoek Research and Impact Support Portal Universiteitsbibliotheek Persvoorlichting VU

Studie

Onderwijs Studiegids Canvas Studentenbalie

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Over ons Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam