Effectievere samenwerking in het onderwijs
Npuls is een landelijke samenwerking tussen het mbo, hbo, wo en de ict-coöperatie SURF. Het programma richt zich op drie grote thema’s: digitalisering, flexibilisering en leven lang ontwikkelen. Door slimmer te organiseren en kennis te delen, wordt gewerkt aan een onderwijsaanpak die beter aansluit op wat studenten en onderwijsprofessionals echt nodig hebben.
Aan deze verschillende projecten wordt volop gewerkt:
- Oplossing voor het versnipperde onderwijslandschap: slimmere administratieve-koppelingen tussen instellingen
Studenten uit het mbo, hbo en wo kunnen in de toekomst via één centraal systeem inschrijven en bijvoorbeeld ook vakken kiezen bij andere instellingen. - Eenvoudiger toegang tot leeromgevingen
Door de koppelingen wordt toegang tot leeromgevingen voor studenten en medewerkers voor postgraduaat onderwijs of van bijvoorbeeld UTwente, de UvA of Aurora studenten veel eenvoudiger. - Digitale certificaten
Vakken en modules worden digitaal vastgelegd en automatisch erkend, ook internationaal. Zo wordt veranderen of doorleren een stuk makkelijker. - Geen lesmateriaal achter slot en grendel
Meer open leermateriaal en toegankelijke digitale omgevingen, zodat we minder afhankelijk zijn van commerciële uitgevers. - Grip op AI
AI-platforms en tools die studenten en docenten helpen om veilig, eerlijk en slim met AI te werken. - Van VR tot digitaal toetsen
Inzetten op nieuwe technologieën zoals virtual reality, digitale vaardigheden en vernieuwende toetsvormen.
Kortom: onderwijs dat slimmer samenwerkt, over grenzen van instellingen, sectoren en landen heen.
Wat betekent dit precies voor de VU?
Het VU Centre for Teaching & Learning (VU CTL) ontving 500.000 euro via de Npuls CTL-subsidie om te investeren in onderwijsvernieuwing. Daarmee werken ze samen met opleidingen en faculteiten aan zes thema’s die passen binnen de landelijke doelen van Npuls.
- Toekomstbestendig docentschap: het verbeteren van het continu ontwikkelpad voor docenten door een visie op toekomstbestendig docentschap te maken en te implementeren in het ontwikkelpad.
- Inclusief blended onderwijs: het versterken en vormgeven ervan, door het ontwikkelen van een nieuw professionaliseringsaanbod voor de VU en andere onderwijsinstellingen.
- Domeinspecifieke Education Labs: de on demand ondersteuning verbeteren, door domeinspecifieke Education Labs dicht bij de faculteiten in te richten.
- Samen opleiden – leren op de werkplek: de kwaliteit van het leren en innoveren op de werkplek verbeteren, door de systematiek van het ‘samen opleiden’, zoals bekend uit het primair, voortgezet en middelbaar onderwijs, toe te passen in het wo.
- ImaginEd – Where Learning Meets Imagination: verregaande curriculumvernieuwing stimuleren, door nieuwe vragen aan te jagen middels een (fysieke) ruimte waar verbeeldingskracht wordt geprikkeld, in plaats van alleen vraaggestuurd te werken.
- Nieuwe samenwerkingsverbanden: samenwerking met andere onderwijsinstellingen uitbreiden, door een Amsterdams netwerk aan te jagen op het gebied van onderwijsinnovatie en meer in de vorm van co-teaching en co-creatie samen te werken.
Een eigen VU-Npuls sleutelteam kijkt bovendien ook hoe we de landelijke plannen slim kunnen vertalen naar wat er op de VU echt nodig is.