Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Wat is Npuls en wat betekent het voor jou?

Met het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet ruim elf miljard euro in vijftig projecten die bijdragen aan het duurzame verdienvermogen van Nederland. Een van die projecten is Npuls: een grootschalig landelijk innovatieprogramma dat het onderwijs toekomstbestendig moet maken. Maar wat merk jij daar eigenlijk van als docent of onderwijsmedewerker? En wat doet Npuls precies voor het onderwijs in Nederland? We zetten het voor je op een rij.

Effectievere samenwerking in het onderwijs
Npuls is een landelijke samenwerking tussen het mbo, hbo, wo en de ict-coöperatie SURF. Het programma richt zich op drie grote thema’s: digitalisering, flexibilisering en leven lang ontwikkelen. Door slimmer te organiseren en kennis te delen, wordt gewerkt aan een onderwijsaanpak die beter aansluit op wat studenten en onderwijsprofessionals echt nodig hebben.

Aan deze verschillende projecten wordt volop gewerkt:

  • Oplossing voor het versnipperde onderwijslandschap: slimmere administratieve-koppelingen tussen instellingen
    Studenten uit het mbo, hbo en wo kunnen in de toekomst via één centraal systeem inschrijven en bijvoorbeeld ook vakken kiezen bij andere instellingen.
  • Eenvoudiger toegang tot leeromgevingen
    Door de koppelingen wordt toegang tot leeromgevingen voor studenten en medewerkers voor postgraduaat onderwijs of van bijvoorbeeld UTwente, de UvA of Aurora studenten veel eenvoudiger.
  • Digitale certificaten
    Vakken en modules worden digitaal vastgelegd en automatisch erkend, ook internationaal. Zo wordt veranderen of doorleren een stuk makkelijker.
  • Geen lesmateriaal achter slot en grendel
    Meer open leermateriaal en toegankelijke digitale omgevingen, zodat we minder afhankelijk zijn van commerciële uitgevers.
  • Grip op AI
    AI-platforms en tools die studenten en docenten helpen om veilig, eerlijk en slim met AI te werken.
  • Van VR tot digitaal toetsen
    Inzetten op nieuwe technologieën zoals virtual reality, digitale vaardigheden en vernieuwende toetsvormen.

Kortom: onderwijs dat slimmer samenwerkt, over grenzen van instellingen, sectoren en landen heen.

Wat betekent dit precies voor de VU?
Het VU Centre for Teaching & Learning (VU CTL) ontving 500.000 euro via de Npuls CTL-subsidie om te investeren in onderwijsvernieuwing. Daarmee werken ze samen met opleidingen en faculteiten aan zes thema’s die passen binnen de landelijke doelen van Npuls.

  1. Toekomstbestendig docentschap: het verbeteren van het continu ontwikkelpad voor docenten door een visie op toekomstbestendig docentschap te maken en te implementeren in het ontwikkelpad.
  2. Inclusief blended onderwijs: het versterken en vormgeven ervan, door het ontwikkelen van een nieuw professionaliseringsaanbod voor de VU en andere onderwijsinstellingen.
  3. Domeinspecifieke Education Labs: de on demand ondersteuning verbeteren, door domeinspecifieke Education Labs dicht bij de faculteiten in te richten.
  4. Samen opleiden – leren op de werkplek: de kwaliteit van het leren en innoveren op de werkplek verbeteren, door de systematiek van het ‘samen opleiden’, zoals bekend uit het primair, voortgezet en middelbaar onderwijs, toe te passen in het wo.
  5. ImaginEd – Where Learning Meets Imagination: verregaande curriculumvernieuwing stimuleren, door nieuwe vragen aan te jagen middels een (fysieke) ruimte waar verbeeldingskracht wordt geprikkeld, in plaats van alleen vraaggestuurd te werken.
  6. Nieuwe samenwerkingsverbanden: samenwerking met andere onderwijsinstellingen uitbreiden, door een Amsterdams netwerk aan te jagen op het gebied van onderwijsinnovatie en meer in de vorm van co-teaching en co-creatie samen te werken.

Een eigen VU-Npuls sleutelteam kijkt bovendien ook hoe we de landelijke plannen slim kunnen vertalen naar wat er op de VU echt nodig is.

Een groep mensen houdt een vergadering.

Digitale geletterdheid en AI
Voor de VU ligt de nadruk vooral op digitale geletterdheid en het verantwoord inzetten van AI in het onderwijs. Zo werken we aan projecten zoals het AI Literacy-project en pilots waarin AI wordt getest zoals bij het nakijken van open vragen.

De kern van het verhaal: zorgen dat studenten en docenten zich digitaal vaardig voelen en verantwoord leren omgaan met AI. Daarbij draait het ook om autonomie. Door te werken aan publieke AI-oplossingen wil de VU minder afhankelijk zijn van grote techbedrijven – en meer controle houden over wat ze inzetten in de collegezaal.

Daarnaast doen VU-medewerkers actief mee in landelijke werkgroepen binnen het wetenschappelijk onderwijs – bijvoorbeeld over AI en toetsing – om ervaringen uit te wisselen met collega’s van andere universiteiten. Iets wat waardevolle inzichten oplevert en de ontwikkeling van onderwijsinnovatie versnelt.

Meedenken of meer weten?
Het VU-Npuls sleutelteam staat open voor input vanuit de onderwijspraktijk. Heb je vragen, ideeën of wil je meedenken over hoe we het onderwijs aan de VU toekomstbestendig kunnen maken? Stuur een mailtje naar silvester.draaijer@vu.nl.

Npuls is mede mogelijk gemaakt met steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en wordt gefinancierd door de Europese Unie via NextGenerationEU.

Meer van VU EduNews & Stories

Heb je vragen of opmerkingen over VU EduNews & Stories?

Neem contact met ons op via edunews@vu.nl

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam