Op 25 juni werd de VUture inspiratiesessie ingevuld door Meike Bartels, sinds 2014 hoogleraar genetics & wellbeing aan de Vrije Universiteit (VU) en Berend van der Kraats, oud Marine-commandant op een onderzeeboot. Meike onderzoekt wat geluk (of beter het gevoel van ‘wellbeing’) is, wat dit bepaalt en welke invloed genetische en omgevingsfactoren hebben op de stabiliteit daarvan. Beiden werken al jaren met een aanpak waarbij medewerkers zelf actief betrokken worden bij het verbeteren van hun werkomgeving. Dit sluit aan bij het VUture-programma, dat als katalysator dient om de VU te verbeteren.
Welke rol speelt well being op de werkvloer?
Meike licht toe: “Wellbeing (ook wel ‘geluk’ genoemd) is een enorme katalysator: als jij je goed voelt, krijg je veel meer voor elkaar dan wanneer dat niet zo is. Verschillen in geluksgevoel tussen mensen worden voor 40% bepaald door verschillen in genetische aanleg en de overige 60% van verschillen in geluksgevoel door verschillende invloeden vanuit de omgeving. Ieder mens is dus uniek. Het is daarom belangrijk om uit te vinden wie je bent, wat je kan en wat niet, en met name om van dat laatste dan vooral niet je dagelijks werk te maken. Toch doen we dat niet altijd. Omdat de maatschappij ons van kinds af aan toetst en dingen oplegt, of omdat we iets denken te kunnen waar we juist niet goed in zijn. Wellbeing op het werk wordt veelal afgemeten aan organisatiecijfers over productiviteit, verzuim etc. In jaargesprekken focust men vaak op wat er niet goed gaat terwijl het productiever is te investeren in wat er wel goed gaat.”Meike en Berend vinden dat onderzoek naar wellbeing van mensen moet starten en eindigen bij mensen. Berend draaide meerdere programma’s, waaronder bij de Marine, waarin de focus lag op hoe de medewerkers aan het roer kunnen komen te staan. Wat kunnen wij hiervan leren?