Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Terugblik Dies Natalis 2023

De Kracht van Verborgen Netwerken
Tijdens de levendige viering van de 143e Dies Natalis van de Vrije Universiteit Amsterdam op 23 november 2023, stond 'de kracht van verborgen netwerken' centraal.

Meer dan 800 personen hadden zich aangemeld voor de Dies Natalis. De aanwezigen in de Aula werden verwelkomd met beelden van schimmelnetwerken, scholen vissen, zwermen vogels en mierenkolonies, op de maat van Stravinsky's Le Sacre du Printemps (‘het openbarsten van de aarde’). De centrale vraag tijdens de Dies was of zulke netwerken als metafoor kunnen dienen voor de netwerken binnen onze universitaire gemeenschap. 

Diesrede door Toby Kiers

Kersverse Spinozapremiewinnaar Toby Kiers hield de Diesrede. Ze sprak over ondergrondse schimmelnetwerken en haar ‘Society for the Protection of the Underground Networks’. Als geen ander is zij in staat om het belang van deze, op het eerste oog verborgen, schimmelnetwerken te laten zien. Ze toonde hoe deze netwerken zich organiseren volgens principes die ook in de economie gangbaar zijn: de schimmels bewegen zich naar plekken waar veel vraag is naar hun voedingsstoffen en doen vervolgens aan ‘ruilhandel’ met bijvoorbeeld bomen. Voor Toby is een netwerk meer dan de som der delen: elk van de onderdelen van de netwerken die ze onderzoekt heeft bepaalde kwaliteiten die in samenwerking met elkaar hun doelen kunnen bereiken. 

Eredoctoraat voor Tima Bansal

Tima Bansal ontving tijdens deze Dies het eredoctoraat van de School of Business and Economics uit handen van erepromotoren Hans Berends en Mirella Kleijnen, en decaan Arjen van Witteloostuijn. Haar verhaal viel, net als dat van Toby, op door de heldere en krachtige boodschap: geen jargon, maar sterke beeldspraak die de aandacht vasthield.  Zo schetste ze het beeld van zichzelf in een hot air balloon met de CEO’s van grote bedrijven om, als gelijkwaardige partner, de duurzame netwerken tussen de wetenschap en het bedrijfsleven te vormen.  

fotocollage van de Dies Natalis 2023

Hoogtepunten 

Een van de andere hoogtepunten van de viering was het energieke optreden van de AfroMixChicks, een dansgroep van VU-alumni onder leiding van Avalon Brown, docent bij VU Griffioen. Hun Afromix-dans, spoken word en percussie lieten op een mooie manier een netwerk in beweging zien. Daarnaast was er een panelgesprek met experts Hans Berends, Kristiaan Kok, Catarina Dutilh Novaes en Saskia Duijs. Zij bespraken de diverse aspecten van netwerken in onderzoek en onderwijs, geïllustreerd door twee video’s: ‘The power of networks in research’ met Sander Begeer, Vincent van Loenen en Tom Molenaar, en ‘The power of networks in education’ met Yvette Taminiau, Fiza Ahmed en Tom Vuorinen. 

Nina Polak, de Vrije Schrijver van 2023/24, inspireerde het publiek met haar boeiende column. Als 17eVrije Schrijver aan de VU, richt zij haar werk dit jaar op het mentale welzijn van studenten. In haar column verkende Nina de geschiedenis van holistische en psychedelische beeldtaal in de popcultuur, van de jaren '60 tot moderne uitdrukkingen. Hierbij belichtte ze de invloed van iconografie zoals paddenstoelen en netwerken. 

Rector Magnificus Jeroen Geurts modereerde de middag en hield een indrukwekkend eindbetoog. Hij vertelde hoe het denken over de universiteit als netwerk van iedereen binnen de VU-gemeenschap inspanning vereist. Hij ziet dit als onvermijdelijk in het licht van de nieuwe maatschappelijke uitdagingen, die steeds complexer en uitdagender worden. Zijn oproep om temidden van dit alles te volharden in het voeren van de dialoog met elkaar, beklijft: “Networks are part of every aspect of our lives, from the digital connections that bind us, to the complex systems of nature. At VU Amsterdam, we are surrounded by a multitude of networks, from academic collaborations to the social fabrics that unite us as a community.” 

Start van ontdekkingsreis

Kunnen we nu antwoord geven op de vraag of de ondergrondse netwerken van Toby Kiers kunnen dienen als metafoor voor onze universitaire community? Zover zijn we nog niet, maar de Dies diende wel als startsein voor deze ontdekkingsreis. We hebben de veelzijdigheid en kracht van deze netwerken binnen en buiten de academische wereld herontdekt. De komende tijd gaat de VU hiermee verder, bijvoorbeeld met de nieuwe VU Onderzoeksstrategie, en de uitrol van de vernieuwde loopbaanpaden voor wetenschappelijk personeel op het gebied van onderzoek, onderwijs en impact. 

Kijk de Dies terug

Kijk de Dies terug

23 november 2023

Bekijk hier de aftermovie of ga naar de fotopagina

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam