Wat was het belangrijkste doel van jouw project?
Het belangrijkste doel van mijn project is om met de Kwaliteitsmiddelen het studentenwelzijn te verbeteren. Studentenwelzijn is van cruciaal belang voor zowel de academische als persoonlijke ontwikkeling van studenten. Een laag mentaal welzijn kan niet alleen het levensgeluk van de individuele student beïnvloeden, maar ook negatieve gevolgen hebben voor hun studievoortgang, zoals onderpresteren, vertraging en studie-uitval. Het doel van dit project was daarom om studentsucces te vergroten door middel van het versterken van studentenwelzijn en het waarborgen van een open, veilige en inclusieve onderwijsomgeving.
Welke concrete resultaten heb je bereikt met jouw project?
In de afgelopen vier jaar hebben we meerdere resultaten bereikt. In 2022 is een inspirerende VU-visie op studentenwelzijn vastgesteld die VU-breed wordt gedragen. We hebben gewerkt aan heldere (digitale) informatie over studentenwelzijn voor studenten, inclusief een verbeterde webpagina, een welzijnsjaarkalender met activiteiten en initiatieven, en de integratie van studentenwelzijn in het introductieweekprogramma. Daarnaast organiseren we jaarlijks een Wellbeing Week met een duurzaam programma dat aansluit bij de behoeften van studenten. Ook is het Student Wellbeing Point opgezet, waar getrainde studenten hun medestudenten helpen met welzijnsgerelateerde vragen.
Wat vond je persoonlijk het mooiste of meest bijzondere moment tijdens dit project?
De coronaperiode heeft een forse impact gehad op studenten. Tijdens deze periode was het bijzonder om de drive en toewijding van de projectleden te zien om het welzijn van studenten te verbeteren. Er werden diverse projecten en initiatieven opgezet om studenten te ondersteunen. Hun vastberadenheid en samenwerking waren inspirerend en benadrukten het belang van studentenwelzijn.
Hoe heeft dit project bijgedragen aan de verbetering van het onderwijs aan de VU?
Het thema studentenwelzijn is inmiddels niet meer weg te denken uit het onderwijs en is een integraal deel geworden van de studieloopbaan. Door heldere informatievoorziening weten studenten beter de ondersteunende diensten en studentbegeleiders te vinden. Studenten worden laagdrempelig gestimuleerd om preventief actie te ondernemen en het gesprek aan te gaan voordat problemen escaleren. Binnen het onderwijs is er steeds meer ruimte voor het aanleren van life skills die studenten weerbaarder en veerkrachtiger maken. Dit helpt studenten om de normale stressoren in het leven aan te kunnen en bevordert hun studiesucces.
Studentenwelzijn
In het kader van de Onderwijsagenda 2023-2028 en de landelijk vastgestelde thema’s van de Kwaliteitsafspraken is het Kwaliteitsplan Onderwijs VU ontwikkeld. Dit kwaliteitsplan is tot stand gekomen in nauw overleg met de medezeggenschap. Uit dit kwaliteitsplan zijn verschillende projecten voortgekomen, waaronder dit project: studentenwelzijn. We interviewen projectleider Kim Daamen.

Alle projecten binnen het Kwaliteitsplan Onderwijs VU
Meer informatie en contact
Heb je vragen?
Contactpersoon