Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Marieke de Bakker: “Beleid maak je niet vanachter je bureau”

Interview met Marieke de Bakker, directeur Student- en Onderwijszaken
Sinds april vorig jaar is Marieke de Bakker directeur van Student- en Onderwijszaken (SOZ). Een nieuw gezicht bij de VU, maar zeker geen onbekende in het hoger onderwijs. Ze begon op een bewogen moment, maar haar motivatie is glashelder: goed onderwijs, betrokkenheid bij studenten en nabijheid tot ruim driehonderd collega’s. “Daar doe ik het voor.”

Wat bracht haar naar de Vrije Universiteit Amsterdam? Wat maakt deze plek bijzonder? En: hoe houdt ze koers in een periode van bezuinigingen? 

Sterke DNA van de VU
De Bakker maakte de overstap van de Universiteit Utrecht, waar ze adjunct-directeur was voor Studenten, Onderwijs en Onderzoek. De keuze voor VU was een bewuste: “Wat me meteen aansprak, is de diversiteit onder studenten. Dat maakt de VU echt anders dan veel andere Nederlandse universiteiten.”

“In mijn tijd in Utrecht hield ik me al bezig met inclusief onderwijs, maar ik had niet verwacht dat hier zóveel mooie initiatieven zouden zijn. De Mixed Classroom, A Broader Mind, de dialoogsessies van Life is Better in 3D. Dat is hier niet zomaar een project, het zit in de vezels van de organisatie. In het DNA van de VU. Dat is bijzonder.”

Dicht bij meer dan driehonderd collega’s
Binnen SOZ werken meer dan driehonderd mensen, inclusief studentmedewerkers. “Er zit ontzettend veel diversiteit in de teams. Van sportcentrum tot theater, van studentbegeleiders tot beleidsmedewerkers. In mijn eerste maanden ben ik bij álle 21 teams langs geweest. Dat wil ik erin houden: jaarlijks horen wat er speelt, waar mensen trots op zijn, en wat zij nodig hebben. Dat helpt mij mijn rol beter vervullen.”

Er is natuurlijk een enorm grote managementkant aan haar werk: begrotingen, vergaderingen, personeelskwesties, noem maar op. “Maar alles wat ik doe, doe ik om goed onderwijs en goede studentenbegeleiding mogelijk te maken.”

“Ook docenten spelen daarin een net zo belangrijke rol als studenten”, benadrukt De Bakker. “Ik kom zelf uit een echt onderwijsnest. Mijn vader was onderwijzer en adjunct-directeur op een basisschool in Tilburg. Dat inspirerende voorbeeld neem ik nog altijd mee.”

“Gewoon even die collegezaal in”
Het contact met studenten geeft De Bakker veel energie. “Daar zit zóveel potentie en ontwikkeling. Juist die fase van jongvolwassenheid, waarin studenten zichzelf leren kennen en loskomen van hun achtergrond, fascineert me. Mijn dochter studeert nu zelf, dus ook als ouder zie ik van dichtbij hoe intens en vormend die jaren zijn.”

De VU-slogan ‘Aan de VU word je niet iets, maar iemand’, spreekt haar dan ook enorm aan. “Daar wil ik vanuit mijn rol actief aan bijdragen.” Tegelijkertijd merkt De Bakker ook hoe lastig het soms is om als beleidsmaker die nabijheid tot studenten te houden. “Ik wil vaker gewoon even die collegezaal in. Alleen al om te zien en horen wat er leeft. Dat is niet alleen leuk, maar ook echt belangrijk voor goed beleid. Dat kan niet vanachter een bureau.”

Portretfoto van Marieke de Bakker.

Bezuinigingen raken ook persoonlijk 
Hoewel ze warm werd ontvangen bij de VU, kwam De Bakker midden in een lastige periode binnen. “De financiële druk is groot, er moeten echt keuzes worden gemaakt. Dat houdt me bezig, natuurlijk. Maar het dwingt ons ook om samen stil te staan bij de essentie: waar doen we het nu precies voor? En waar komen we elke dag ons bed voor uit?”

Over de bezuinigingen is ze realistisch: “Het raakt me, ook persoonlijk. Mijn eigen opleiding Frans bijvoorbeeld staat op de lijst om te verdwijnen. Rationeel begrijp ik het: met tien studenten wordt het moeilijk te bekostigen. Maar emotioneel doet het pijn, de universiteiten moeten met deze bezuinigingen iets afbouwen dat je niet zomaar terughaalt.”

Juist in deze tijden vindt ze het belangrijk om vast te houden aan de kernwaarden van de VU: “Inclusie, maatschappelijke betrokkenheid en gelijke kansen voor iedereen. Ook als het politieke klimaat complex is, moeten we trouw blijven aan wie we zijn.” Ze besluit: “Het vraagt best wat van ons allemaal. Maar juist doordat we dit samen doen, houden we koers.”

Van gospel tot allereerste demonstratie
Waar ze energie van krijgt? “De dynamiek op de campus”, zegt Bakker meteen. “In oktober was ik bij de Martin Luther King-lezing, met een gospelkoor. Fantastisch. Dat was zo’n moment waarop ik dacht: dit ís de VU. Dit is precies waarom ik hier op mijn plek ben.”

Ook haar allereerste onderwijsdemonstratie noemt ze als hoogtepunt. “Samen met duizenden studenten en collega’s stond ik op het Malieveld om te protesteren tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. Zoveel mensen die zich inzetten voor goed onderwijs, dat verbindende gevoel, dat blijft je echt bij.” 

Meer van VU EduNews & Stories

Heb je vragen of opmerkingen over VU EduNews & Stories?

Neem contact met ons op via edunews@vu.nl

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam