Wat bracht haar naar de Vrije Universiteit Amsterdam? Wat maakt deze plek bijzonder? En: hoe houdt ze koers in een periode van bezuinigingen?
Sterke DNA van de VU
De Bakker maakte de overstap van de Universiteit Utrecht, waar ze adjunct-directeur was voor Studenten, Onderwijs en Onderzoek. De keuze voor VU was een bewuste: “Wat me meteen aansprak, is de diversiteit onder studenten. Dat maakt de VU echt anders dan veel andere Nederlandse universiteiten.”
“In mijn tijd in Utrecht hield ik me al bezig met inclusief onderwijs, maar ik had niet verwacht dat hier zóveel mooie initiatieven zouden zijn. De Mixed Classroom, A Broader Mind, de dialoogsessies van Life is Better in 3D. Dat is hier niet zomaar een project, het zit in de vezels van de organisatie. In het DNA van de VU. Dat is bijzonder.”
Dicht bij meer dan driehonderd collega’s
Binnen SOZ werken meer dan driehonderd mensen, inclusief studentmedewerkers. “Er zit ontzettend veel diversiteit in de teams. Van sportcentrum tot theater, van studentbegeleiders tot beleidsmedewerkers. In mijn eerste maanden ben ik bij álle 21 teams langs geweest. Dat wil ik erin houden: jaarlijks horen wat er speelt, waar mensen trots op zijn, en wat zij nodig hebben. Dat helpt mij mijn rol beter vervullen.”
Er is natuurlijk een enorm grote managementkant aan haar werk: begrotingen, vergaderingen, personeelskwesties, noem maar op. “Maar alles wat ik doe, doe ik om goed onderwijs en goede studentenbegeleiding mogelijk te maken.”
“Ook docenten spelen daarin een net zo belangrijke rol als studenten”, benadrukt De Bakker. “Ik kom zelf uit een echt onderwijsnest. Mijn vader was onderwijzer en adjunct-directeur op een basisschool in Tilburg. Dat inspirerende voorbeeld neem ik nog altijd mee.”
“Gewoon even die collegezaal in”
Het contact met studenten geeft De Bakker veel energie. “Daar zit zóveel potentie en ontwikkeling. Juist die fase van jongvolwassenheid, waarin studenten zichzelf leren kennen en loskomen van hun achtergrond, fascineert me. Mijn dochter studeert nu zelf, dus ook als ouder zie ik van dichtbij hoe intens en vormend die jaren zijn.”
De VU-slogan ‘Aan de VU word je niet iets, maar iemand’, spreekt haar dan ook enorm aan. “Daar wil ik vanuit mijn rol actief aan bijdragen.” Tegelijkertijd merkt De Bakker ook hoe lastig het soms is om als beleidsmaker die nabijheid tot studenten te houden. “Ik wil vaker gewoon even die collegezaal in. Alleen al om te zien en horen wat er leeft. Dat is niet alleen leuk, maar ook echt belangrijk voor goed beleid. Dat kan niet vanachter een bureau.”