Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Lies Kelder

'Opeens werd lezen weer leuk'
Lies Kelder is tweedejaars masterstudent Nederlandse Letterkunde en Filosofie. Tijdens haar bachelor Bestuurs- en Organisatiewetenschap volgde ze de minor: Aan de slag met Literatuur. 

'Eigenlijk had ik aan een studentenuitwisselingsproject mee willen doen, maar toen brak Corona uit.  De minor beviel zo goed dat ik daarna de premaster voor Letterkunde ben gaan doen en nu dus de master.

Van Thomas Mann tot Margaret Atwood 

Lies was als kind dol op lezen. Op de middelbare school viel het vak Nederlands echter tegen, omdat daar vooral aandacht was voor de technische aspecten van het lezen. Toen Corona uitbrak dacht ze: 'Als ik dan toch niet op uitwisseling kan, laat ik dan eens teruggaan naar dat boeken lezen.'

Ze was verrast dat Nederlands studeren heel anders is dan Nederlands op de middelbare school. Er is volop ruimte voor discussie. Hoe interpreteer je wat je gelezen hebt, wat vind je daarvan, wat zegt zo’n werk in de historische context?'

Naast, bijvoorbeeld, De Toverberg van Thomas Mann, werden klassieke verhalen en moderne bewerkingen daarvan besproken, zoals de Griekse tragedies door Margaret Atwood. 'Dan leer je dingen over dit klassieke verhaal en ook hoe je zo'n modern verhaal kunt interpreteren. Dat waren eigenlijk allemaal aspecten die ik had gemist.

Maxim Februari 

Door Corona was er geen Schrijvershuisbezoek. Gelukkig bood Zoom uitkomst. 'We hebben P.F. Thomése en Maartje Wortel gesproken. Het is super hen in zo'n kleine context te ontmoeten. Dan zijn het opeens mensen als jij en ik met hele interessante verhalen.  

Onze Vrije Schrijver was Maxim Februari, daar hebben we veel mee gesproken. Hij begeleidde ons ook bij het vak Creatief Schrijven. Het verraste mij hoe persoonlijk dat is, omdat je ervan uitgaat dat iemand drukbezet is. Diegene neemt dan de tijd om met ons in gesprek te gaan. Ook op individuele basis.

Toekomst 

'Ik hoop serieus te gaan schrijven. Ik vind het opiniërende gedeelte van schrijven interessant. Redactiefuncties lijken me leuk. Ik wil ook graag promoveren. Het is natuurlijk de vraag of dat kan, maar ik ben zeker van plan om te gaan zoeken naar een promotieplek.

"Onze Vrije Schrijver was Maxim Februari, daar hebben we veel mee gesproken. Hij begeleidde ons ook bij het vak Creatief Schrijven. Het verraste mij hoe persoonlijk dat is."

Lees ook de verhalen van andere studenten Creatief Schrijven

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam