'Eigenlijk had ik aan een studentenuitwisselingsproject mee willen doen, maar toen brak Corona uit. De minor beviel zo goed dat ik daarna de premaster voor Letterkunde ben gaan doen en nu dus de master.
Van Thomas Mann tot Margaret Atwood
Lies was als kind dol op lezen. Op de middelbare school viel het vak Nederlands echter tegen, omdat daar vooral aandacht was voor de technische aspecten van het lezen. Toen Corona uitbrak dacht ze: 'Als ik dan toch niet op uitwisseling kan, laat ik dan eens teruggaan naar dat boeken lezen.'
Ze was verrast dat Nederlands studeren heel anders is dan Nederlands op de middelbare school. Er is volop ruimte voor discussie. Hoe interpreteer je wat je gelezen hebt, wat vind je daarvan, wat zegt zo’n werk in de historische context?'
Naast, bijvoorbeeld, De Toverberg van Thomas Mann, werden klassieke verhalen en moderne bewerkingen daarvan besproken, zoals de Griekse tragedies door Margaret Atwood. 'Dan leer je dingen over dit klassieke verhaal en ook hoe je zo'n modern verhaal kunt interpreteren. Dat waren eigenlijk allemaal aspecten die ik had gemist.
Maxim Februari
Door Corona was er geen Schrijvershuisbezoek. Gelukkig bood Zoom uitkomst. 'We hebben P.F. Thomése en Maartje Wortel gesproken. Het is super hen in zo'n kleine context te ontmoeten. Dan zijn het opeens mensen als jij en ik met hele interessante verhalen.
Onze Vrije Schrijver was Maxim Februari, daar hebben we veel mee gesproken. Hij begeleidde ons ook bij het vak Creatief Schrijven. Het verraste mij hoe persoonlijk dat is, omdat je ervan uitgaat dat iemand drukbezet is. Diegene neemt dan de tijd om met ons in gesprek te gaan. Ook op individuele basis.
Toekomst
'Ik hoop serieus te gaan schrijven. Ik vind het opiniërende gedeelte van schrijven interessant. Redactiefuncties lijken me leuk. Ik wil ook graag promoveren. Het is natuurlijk de vraag of dat kan, maar ik ben zeker van plan om te gaan zoeken naar een promotieplek.