''Na mijn bachelor Pedagogische Wetenschappen en een minor in Onderwijswetenschappen was het voor mij duidelijk dat ik me verder wilde verdiepen in het onderwijs. Ik zocht een master die niet alleen theoretische kennis bood, maar ook praktische inzichten in onderwijsinnovatie en beleidsvraagstukken. Die combinatie vond ik in de master Onderwijs en Innovatie.
Door de kleinschaligheid van de master kende ik medestudenten en docenten goed, wat zorgde voor veel interactie en verdieping tijdens colleges. De diversiteit in achtergronden van de studenten waren waardevol: sommigen kwamen vanuit een bachelor of andere master, terwijl anderen al werkten in het primair onderwijs. Een mix van theoretische en praktische ervaring maakte het mogelijk om onderwijsvraagstukken vanuit verschillende invalshoeken te benaderen en verder te verdiepen. De werkbezoeken tijdens de master boden daarnaast een waardevolle kans om te ontdekken bij welke uiteenlopende werkgevers een onderwijspedagoog kan werken.
Kritisch denken en onderzoeksvaardigheden
Tijdens de master Onderwijs en Innovatie heb ik belangrijke vaardigheden ontwikkeld die ik nu dagelijks inzet in mijn werk. Kritisch denken is een belangrijke vaardigheid waaraan veel aandacht werd besteed. Zo is een onderwijsvernieuwing niet altijd automatisch een verbetering. De kernvraag "Wat is goed onderwijs?" stond centraal in de master en werd telkens vanuit verschillende invalshoeken belicht, waardoor ik een diepgaand begrip ontwikkelde van wat dit betekent voor de leerling en de leeromgeving. Daarnaast kreeg ik tijdens de opleiding een beter beeld van de complexiteit van onderwijsonderzoek, waarbij context een grote rol speelt. Het is bij de effectiviteit van interventies vooral belangrijk om te begrijpen wanneer en waarom iets werkt. ‘’Alles werkt ergens, maar niets werkt overal’’ – dat is een belangrijk inzicht dat ik nu meeneem in mijn werk.
Tijdens mijn master heb ik mijn onderzoeksvaardigheden verder ontwikkeld. Mijn scriptieonderzoek richtte zich op de effectiviteit van een rekeninterventie, een actueel en belangrijk onderwerp. Ik was deels verantwoordelijk voor de dataverzameling, voerde zelfstandig de data-analyse uit en interpreteerde de resultaten kritisch.
Stage bij onderzoeksbureau Oberon
Mijn stage bij onderzoeksbureau Oberon gaf me een waardevolle inkijk in de praktijk van onderwijsonderzoek en -advies. Het werk bij Oberon beslaat uiteenlopende onderwerpen, van beleid tot praktijk, op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Ik heb bijgedragen aan verschillende projecten binnen belangrijke onderwijsthema’s, zoals de aansluiting tussen zorg en onderwijs, de professionalisering van leraren en schoolleiders, en schoolontwikkeling. Het sprak me aan om onderzoek te doen dat dicht bij de praktijk en onderwijsprofessionals staat, met focus op actuele en relevante thema’s binnen het onderwijs.
Baan als onderzoeker-onderwijsadviseur
Na mijn stage kreeg ik een baan aangeboden en sindsdien werk ik met veel plezier als onderzoeker-onderwijsadviseur bij Oberon. In deze rol hoop ik een brug te slaan tussen onderzoek en de praktijk en bij te dragen aan goed onderwijs.''