Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Interview met Mirte Braan, tweejarige lerarenopleiding Engels

Tijdens mijn bachelorstudie Engels ontdekte hoe goed het lesgeven bij me past. Ik werkte bij McDonald’s en daar liepen veel BBL-studenten rond; jongeren die een deeltijdopleiding op mbo-niveau doen. Ik hielp hen met huiswerk en toetsen voorbereiden. Daar hadden ze niet altijd zin in, maar ik vond het een leuke uitdaging om ze te motiveren. Het voelde goed om ze iets te leren. Daar wilde ik meer mee dus ik schreef me in voor de tweejarige lerarenopleiding Engels aan de VU.

Steeds meer zelfvertrouwen 
Tijdens het eerste semester heb ik vakinhoudelijke vakken gevolgd, daarna begon ik met de (vak)didactische en pedagogische vakken. Nu loop ik stage op een middelbare school. De eerste weken was ik nog veel met mezelf bezig: wie ben ik als docent, hoe sta ik, hoe kom ik over? Inmiddels gaat het lesgeven al een stuk natuurlijker. Ik probeer ook iedere keer weer iets nieuws en kijk dan hoe de leerlingen reageren. Mijn zelfvertrouwen groeit met de dag.  

Combinatie van theorie en praktijk 
Iedere maandag volg ik een aantal colleges achter elkaar. Het eerste uur zit ik met negen studenten van verschillende richtingen bij elkaar en dan delen we onze ervaringen. Het is heel fijn om te merken dat we allemaal tegen dezelfde dingen aanlopen. Vervolgens gaat het bij een ander college bijvoorbeeld over differentiëren en hoe je omgaat met niveauverschillen in een klas. En een dag later zie ik dan hoe mijn werkplekbegeleiders dat doen in de praktijk.  

Contact met medestudenten en docenten 
Binnen de opleiding werk je veel in kleine groepen. Je krijgt dus ook vaak de beurt, maar daar leer je van. Ik vind het fijn dat het zo informeel en persoonlijk is. Ook het contact met de docenten is heel prettig, ze willen je echt leren kennen en reageren snel als je een mailtje stuurt. Mijn mentor heeft me ook geholpen in aanloop naar de start bij een tweede stageschool. Daar begin ik binnenkort, zodat ik kan kijken of ik het op een ander soort school ook naar mijn zin kan hebben en met een andere vorm van onderwijs kan kennismaken. Dit is een vrijblijvende manier om dat te testen.  

Ieder lesuur even switchen 
Ik geef les in de onder- en bovenbouw. Die mix vind ik fijn, dat houdt me denk ik op de langere termijn ook scherp. In de brugklas ben ik veel meer bezig met klassenmanagement en het pedagogische aspect van lesgeven. Die kinderen hebben zo’n andere belevingswereld dan 17-jarigen. Dat is voor mij steeds even switchen, maar het helpt dat ik de leerlingen nu beter ken. En ze weten wat ze aan mij hebben. Er ontstaat een band, ze vertellen me steeds meer. Dat voelt bijzonder.  

Een goede invloed hebben 
Je kunt heel veel lol hebben met pubers. Het is heel interessant om te ontdekken wat hen motiveert en hoe ze aangezet kunnen worden. Ik vind het leuk om over ze te leren, ze te leren kennen en te weten wat hen bezighoudt. Ze zitten in zo’n formatieve fase. Stiekem zijn ze heel kwetsbaar, ook al komen ze niet altijd zo over. Ik vind het daarom extra belangrijk om een goede invloed op mijn leerlingen te hebben.  

Voldoende vlieguren maken 
Er zijn een paar dingen waar ik tijdens de opleiding nog in wil groeien. Zo weet ik van mezelf dat ik nog iets te voorzichtig ben. Ik mag wel wat directer zijn. Bij nieuwe klassen vind ik dat nog moeilijk. Maar ik ben er mee bezig en leer steeds beter grenzen aangeven, terwijl ik toch ook dichtbij mezelf blijf. Vlieguren maken voor de klas, dat is de truc.  

Eerst een paar jaar voor de klas 
Na mijn master hoop ik dat ik bij mijn stageschool kan blijven werken. Dan kan ik gelijk al mijn kennis inzetten en eerst een aantal jaar lesgeven. Maar ik hou ook van onderzoek doen, dus wellicht dat ik op een gegeven moment wel zou willen promoveren. Dat houd ik nog even open.  

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam