Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Interview met Iryna Leshchuk, gebruiker van de app

Psychiater Irina Leshchuk beveelt de app voor mentaal welzijn en stressreductie niet alleen aan anderen aan, maar gebruikt 'm zelf ook. 'De app heeft me geleerd om me bewust te worden van mijn toestand. Elke module helpt me op een andere manier en geeft me kracht'.

Kun je iets vertellen over je huidige situatie? Is je dagelijks leven en geestelijke welzijn sinds het begin van de oorlog veel veranderd?  
‘De oorlog heeft heel veel veranderd in mijn leven. Hij heeft gezorgd voor een heroverweging van wat belangrijk is in het leven, van prioriteiten. Voor de mensen die in Oekraïne zijn gebleven, is de dood heel dichtbij. Veel dingen zijn zwaarder geworden. Soms is het moeilijk om in slaap te vallen, omdat het luchtalarm vaak gaat, en ik word vaak wakker met het geluid van explosies. Iedereen maakt zich veel zorgen om hun dierbaren.  

Er zijn economische problemen en de oorlog is mentaal en fysiek uitputtend door stress, verdriet en onzekerheid. Ook op het gebied van werk is er veel veranderd door de oorlog. Ik ben psychiater en studeer om psychotherapeut te worden. Daaraan zal ik straks veel werk hebben, met alle rouw, trauma’s en slaapstoornissen. De impact van de oorlog weerklinkt in elk verhaal van mensen in Oekraïne.’ 

Hoe ben je in contact gekomen met de app?  
‘Ik las in 2022 op de Facebookpagina van Bogomolets National Medical University dat er een app was gemaakt voor het programma ‘Doing What Matters in Time of Stress’. Ik herinner me dat ik op dat moment blij was, omdat de app een geweldige oplossing is voor mensen die hun mentale welzijn willen verbeteren. Ik heb de effectiviteit van de oefeningen direct op mezelf getest.’ 

Hoe vaak gebruik je de app en hoe helpt deze jou?  
‘Ik gebruik de app de laatste tijd bijna elke dag, omdat ik hem aan mensen adviseer die bij mij komen voor hulp. Ik laat hun zien welke opties er zijn en ken elke module. Elke dag doe ik ‘aardingsoefeningen’. Die helpen het angstniveau te verminderen en zorgen ervoor dat ik tot rust kom. Deze specifieke module zorgt voor ontkoppeling van angstige gedachten en ervaringen. Hierdoor vindt spanning op tijd een uitweg. De app heeft me geleerd om me bewust te worden van mijn toestand. Elke module helpt me op een andere manier en geeft me kracht. 

De oorlog duurt al lang. Veel Oekraïners werden gedwongen om niet alleen voor anderen, maar ook voor zichzelf te zorgen. Want je eigen geestelijke welzijn is de basis. De app helpt me om met de moeilijkste ervaringen om te gaan en zorgt ervoor dat ik kan verdragen wat er gebeurt, hoe moeilijk het ook is. 

Ik ken veel mensen die de app gebruiken of hebben gebruikt. Voor sommigen was hij geschikt, voor anderen minder. De verschillende modules zijn relevant voor verschillende mensen. Sommigen gebruiken oefeningen uit één module, anderen gebruiken alle tools van de applicatie. Mensen, verhalen en ervaringen zijn verschillend, dus er zijn verschillende wensen en behoeften. Ik ben blij wanneer mensen die de app gebruiken iets vinden dat hen helpt om hun geestelijke gezondheid te behouden in deze moeilijke tijd.’ 

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam