Bij soa-zorg zijn verschillende groepen professionals betrokken en de vraag die Filippo Zimbile, Cor Blom en Koenraad Vermey ons voorlegden was: zou er draagvlak zijn voor dit idee? Waar liggen de verschillende belangen, en zijn die in lijn te brengen met het idee voor een integraal centrum? De eerste fase van het project is inmiddels afgerond en werd uitgevoerd door vijf master studenten van Bestuurskunde en Organisatiewetenschappen, onder begeleiding van Carolien van Dullemen en Thérèse Onderdenwijngaard.
We vragen aan Filippo en Koenraad hoe het contact met FSW is ontstaan, wat de uitkomsten hebben opgeleverd, en wat voor hen de meerwaarde is van de samenwerking met studenten en docenten van onze faculteit.
Filippo
Ik heb contact met FSW omdat ik een aantal jaren geleden van docenten van Communicatiewetenschap de uitnodiging kreeg om een gastcollege te geven over onze ‘vrij veilig’ campagne. En zo werd ik verleid om zitting te nemen in de Veldadviesraad van Communicatiewetenschap. Als lid van die raad kreeg ik vorig jaar een uitnodiging voor een netwerkbijeenkomst, en daar hoorde ik dat jullie over de studierichtingen heen ook een gevarieerd aanbod konden organiseren. Dus naast onderzoek zou ik ook consultancyverzoeken kunnen aandragen. Toen kwamen we vrij snel op ons project.
We hebben nu het eerste deel achter de rug. Hoe kijken jullie naar de uitkomsten van de onderzoeken door onze studenten? Wat hebben ze opgeleverd?
Koenraad
Het heeft ons de gelegenheid geboden om met belangrijke stakeholders in gesprek te gaan. Concepten als professionele identiteit hebben wel inzicht gegeven wat aandachtspunten en ook knelpunten zijn, zoals bijvoorbeeld de soms moeizame samenwerking tussen huisartsen en GGD’s. Dat is een heel concrete uitkomst, waar we mee verder kunnen.
De studenten hebben ook hun bevindingen gepresenteerd tijdens een congres in Groningen. Die konden meteen vertaald worden in een wetenschappelijk programma over e-Health. En tijdens de presentaties op de VU waren verrassend veel medewerkers van de GGD’s online aanwezig. Dat viel me echt op.
Wat hebben jullie geleerd van dit traject?
Koenraad
Ik denk dat het belangrijk is dat er iemand in de organisatie is die gedurende de looptijd van het project aanspreekbaar is, en ook voor een zachte landing zorgt. Dat moet je als organisatie bieden, wil je tot een succesvolle samenwerking komen.
Verder was het voor mij een positieve leerervaring dat de studenten onderling goed samenwerkten. Tijdens de kantooruren op de woensdag hadden ze vaak overleg.
Filippo
Wij moesten ze natuurlijk ook gewoon vertrouwen, hè. We stellen per slot van rekening ons netwerk beschikbaar. Overigens, dit was een volwassen groep studenten. Ze waren intrinsiek gemotiveerd. En de kracht van dit project is, dat we er ook iets mee gaan doen in de toekomst. Die energie heb ik wel heel erg gevoeld.
Zijn er ook zaken geweest die minder goed gingen?
Filippo
De continuïteit van de begeleiding is wel heel belangrijk. Toevallig hoorde ik dat de studenten al een tijdje moeite hadden om bepaalde doelgroepen te vinden, terwijl ik in een half uur een aantal mensen heb gemaild met de vraag of ze mee wilden doen.
Koenraad
Ja, als stageorganisatie is het belangrijk dat je drempels wegneemt. Ook belangrijk is hoe je navigeert tussen je eigen belang, je eigen concrete vraag, en de theoretische onderbouwing die de faculteit verlangt van de studenten.