Je hebt zelf ook Gezondheid en Leven gestudeerd aan de VU. Wat vind je leuk aan de bachelor?
“Het is een hele brede studie waarin je vanuit verschillende perspectieven leert kijken naar gezondheid en ziekte, heel divers dus. Ik ben zelf iemand met heel veel en hele brede interesses dus als student paste de bachelor goed bij mij. Om nu als docent les te geven bij dezelfde bachelor is erg leuk. Ik blijf zelf nog nieuwe dingen leren en de stof induiken om weer tot nieuwe inzichten te komen.”
Bij welke eerstejaars vakken kunnen aankomende studenten jou tegenkomen?
“Als docent ben ik betrokken bij het onderwijs van alle eerstejaarsstudenten. Studenten kunnen mij tegenkomen bij bijvoorbeeld Humane Levenscyclus 1 en 2 waarin studenten leren hoe de ontwikkeling verloopt vanaf de bevruchting tot aan ouderdom. Maar ook bijvoorbeeld bij Bouwstenen van het Leven waarin de structuur en functie van biologisch relevante moleculen wordt behandeld.”
Wat is het leukste wat je tijdens een les hebt meegemaakt?
“Tijdens een werkgroep begon een student met zijn pen te tikken op tafel op een bepaald ritme, waarop een andere student reageerde door op tafel te trommelen. Vervolgens voegde zich daar meer studenten bij die allemaal wat toevoegde aan het ritme dat ontstond. Er ontstond dus spontaan een soort orkest in de klas. Het was een erg grappig moment waar iedereen om kon lachen.”
Wat fascineert jou aan dit vakgebied?
“Ik blijf het fascinerend vinden hoe elk systeem in ons lichaam op een bepaalde manier in elkaar steekt en hoe deze systemen met elkaar interacteren. Er zijn zoveel moleculen, signalen, en processen betrokken bij ons dagelijks functioneren, bij het groeien en ouder worden. Daar staan we natuurlijk niet dagelijks bij stil, daarom vind ik het mooi om daar weer aan herinnerd te worden wanneer ik hier over lees en les over geef.”
Wat is jouw tip voor aankomende studenten?
“De overstap van de middelbare school naar de universiteit kan voor sommige studenten enorm wennen zijn, vooral aan het begin. Dat is normaal en hoort erbij. Laat het je niet weerhouden om actief mee te doen, vragen te stellen, en mee te denken. Leer vooral ook goed te plannen, dit gaat je helpen om het overzicht te houden gedurende het eerste jaar.”