Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Eredoctor John Martin Hull

De Australische godsdienstpedagoog John Martin Hull (1935) ontving in 2005 een eredoctoraat van de VU. Zijn pleidooi voor interreligieuze opvoeding en dialoog was in de ogen van erepromotor Siebren Miedema, hoogleraar godsdienstpedagogiek, extra actueel door de aanslagen van 11 september 2001 en de gevolgen daarvan voor de plaats en de functie van godsdienst in het publieke domein.

Fragment uit: ‘Het is ons een eer en een genoegen: eredoctoraten aan de Vrije Universiteit sinds 1930’ van Wim Berkelaar.  

‘Willem B. Drees, destijds verbonden aan het Bezinningscentrum van de Vrije Universiteit, [haalde] een treffende anekdote op aan een optreden van de aanstaande eredoctor. In 1988 vierde de Duitse theoloog Wolfhart Pannenberg zijn zestigste verjaardag. Ter gelegenheid daarvan werd een conferentie georganiseerd over geloof en wetenschap, een thema dat Pannenberg zijn leven lang had bezig gehouden. Aanbeland bij de thema’s ‘leven’ en ‘de mens’, merkte Pannenberg onder meer op zich te laten inspireren door filosofen als Arnold Gehlen en Helmut Plessner.  

Dat beviel Eaves maar matig. Waarom negeerde Pannenberg de biologie, wilde hij in de discussie weten. Volgens Drees pakte hij een pak papier uit zijn tas, vol met tabellen en grafieken. En plaatste hij de vernietigende opmerking: ‘Hier, data, allemaal data. En dat gaat over dertigduizend mensen; niet, zoals zo vaak bij filosofen, over de ervaringen van maar één persoon, namelijk die van de filosoof zelf.’  

Bekoorde die opmerking Drees, nog meer zal hem de opmerkelijke combinatie van activiteiten hebben aangesproken die Eaves in één persoon verenigde. Eaves was namelijk behalve gedragsgeneticus ook theoloog en in die hoedanigheid werkzaam als Anglicaans priester. Eaves ontving het eredoctoraat uit handen van de hoogleraar psychologie Dorret Boomsma vanwege zijn onderzoek, dat niet alleen op de genetica was toegespitst, maar ook op het gedrag. Eaves verrichtte onderzoek naar tweelingen, een onderzoek dat hij uitstrekte naar verwanten. Daarbij beperkte hij zich niet tot de genetische verwantschap, tot uitdrukking komend in uiterlijke overeenkomsten, maar betrok hij ook hun gedrag in het onderzoek. De in Engeland geboren Eaves doceerde sinds 1981 in de Verenigde Staten, waar hij een onderzoeksinstituut voor menselijke genetica leidde, terwijl hij ook hoogleraar psychiatrie was.’ 

Lees de volledige tekst over het eredoctoraat voor Lindon John Eaves in ‘Het is ons een eer en een genoegen: eredoctoraten aan de Vrije Universiteit sinds 1930’ van Wim Berkelaar.  

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam