“Wat mij het meeste aanspreekt in de fysiotherapie is dat je zonder medicatie of operaties zoveel kan bereiken”, vertelt Dennis van den Berg. Na de middelbare school koos hij voor de hbo-opleiding Fysiotherapie. “Je kan mensen beter maken met iets relatief simpels: bewegen is het goedkoopste medicijn dat we hebben.”
Daarna ging Dennis aan het werk als fysiotherapeut, maar de theorie en de wetenschappelijke wereld riep. Hij oriënteerde zich op academische masters en koos voor de master Musculoskeletal Physiotherapy Sciences aan de VU, omdat hij graag met bewegingsanalyse aan de slag wilde.
Dat bleek een schot in de roos: “Bij het bedenken en uitvoeren van bewegingsanalyses gaat er een wereld voor je open en de mogelijkheden zijn eindeloos: verzin het maar. Als fysiotherapeut had ik allerlei ideeën over waarom mijn patiënten bepaalde klachten hadden: nu kreeg ik een snoepwinkel aan mogelijkheden om dat aan te tonen.”
Ook de verbinding tussen de wetenschap en de beroepspraktijk sprak Dennis aan in de opleiding. In zijn onderzoek is zijn belangrijkste doel dat het de beroepspraktijk verbetert. Bij MPS zag Dennis vergelijkbare ambities bij zijn medestudenten: “De studenten hebben een passie voor het vak.” Daarom raadt Dennis de master MPS aan voor studenten die de ambitie hebben om fysiotherapie vooruit te helpen. Wat hem ook is bijgebleven aan zijn tijd bij Musculoskeletal Physiotherapy Sciences zijn de benaderbare en betrokken docenten.
Inmiddels werkt Dennis als docent fysiotherapie op de Hogeschool Utrecht, maar de wetenschappelijke wereld bleef roepen. Het is hem gelukt om via een NWO-docentenbeurs aan VU Amsterdam te promoveren. Hij verdeelt zijn tijd tussen lesgeven, onderzoek doen en een data-analyse project. Deze combinatie brengt alle interesses en ambities van Dennis samen. “Wat is een betere plek om het vak te verbeteren dan in het onderwijs en in de wetenschap? Je staat aan de basis van implementatie.” Hij vult aan: “Wat ik lastig vond aan mijn werk als fysiotherapeut was dat ik alleen invloed had op de mensen die ik zag. Het leukste vond ik patiënten informeren en adviseren: wat gebeurt er in jouw lichaam. Als docent heb ik nu invloed op toekomstige fysiotherapeuten, die weer invloed hebben op patiënten. Dat spreekt mij heel erg aan.”
In zijn promotietraject onderzoekt Dennis het gebruik van vragenlijsten door fysiotherapeuten bij mensen met een heup- en knieprothese. Deze vragenlijsten worden vaak ingevuld maar het gebruik ervan tijdens de behandeling kan nog verder geoptimaliseerd worden. Dennis onderzoekt de mogelijkheden om het gebruik van deze vragenlijsten tijdens de behandeling van individuele patiënten te verbeteren. Na zijn promotietraject hoopt hij de wetenschap te blijven combineren met onderwijs.
Dennis raadt studenten aan ook te genieten van het sociale aspect van studeren en te kijken naar wat de VU studenten allemaal te bieden heeft. “MPS heeft mijn mogelijkheden en mijn wereld enorm verbreed”, vertelt Dennis. Zijn advies: “Zorg dat je open minded bent en sta open om te ontdekken. Wees nieuwsgierig.”