Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Climate Citizen Assembly

Doe mee aan dit seminar tijdens VU's dag van de Duurzaamheid op 10 oktober voor een boeiende verkenning van burgerberaden en hun vitale rol in het aanpakken van urgente klimaatproblemen.

In een tijd waarin de wereld wordt geconfronteerd met de onmiskenbare urgentie van duurzaamheidsvraagstukken, is het van essentieel belang dat we de collectieve wijsheid en inzichten van gewone burgers benutten. Burgerberaden hebben zich ontwikkeld tot een krachtig instrument voor inclusief beleidsvorming, waarbij ervoor wordt gezorgd dat de stemmen van de mensen worden gehoord en overwogen bij het vormgeven van de toekomst van onze gemeenschappen.

Programma

14:00 uur - 15:30 uur  @ NU-gebouw | Theaterzaal 2 

  • 13:45 uur: Inloop
  • 14:00 uur: Introductie
  • 14:05 uur: Lezing door prof. dr. Graham Smith (University of Westminster), over democratische innovaties, deliberatieve mini-publieken en burgervergaderingen
  • 14:25 uur: Lezing door dr. Willemine Willems (Athena Instituut, VU), over klimaat burgerberaden in Nederland en klimaatwetenschappelijke dialogen met burgers
  • 14:50 uur: Mini klimaat burgerberaad: ervaar deelname aan een klimaat burgerberaad
  • 15:30 uur: Afsluiting

Het seminar zal gehost worden door dr. Sjoerd Kluiving en Camille Venier Cambron. 

Ontdek de potentie van klimaat burgerberaden
Tijdens deze sessie over het klimaat burgerberaad streven we ernaar om het opmerkelijke potentieel van burgerberaden te belichten en specifiek hoe ze kunnen worden toegepast in de lokale context van de VU. Ons doel is om bewustwording en een diepgaand begrip te bevorderen van deze innovatieve benadering van besluitvorming, die essentieel is om klimaatgerelateerde kwesties aan te pakken.

Een klimaat burgerberaad, een specifieke vorm van burgerberaad met een focus op duurzaamheidsvraagstukken, stelt deelnemers met diverse achtergronden in staat om deel te nemen aan deliberatieve en constructieve dialogen, waarbij ze gezamenlijk de complexiteit van duurzaamheidskwesties bespreken en veelzijdige oplossingen verkennen om complexe maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. De kracht van klimaat burgerberaden ligt in het vermogen om geïnformeerde discussies te faciliteren en praktische aanbevelingen te genereren voor beleidsmakers, waarbij ze putten uit de collectieve intelligentie van onze gemeenschap en hun inzichten, ideeën en ervaringen benutten om effectieve beleidsmaatregelen te ontwikkelen die onze duurzame toekomst zullen vormgeven. We nodigen u uit om deel te nemen aan deze transformerende reis terwijl we de wereld van burgerberaden verkennen en we specifiek klimaat burgerberaden in de schijnwerpers zetten. Sluit u aan op de Dag van de Duurzaamheid om waardevolle inzichten op te doen, het potentieel van burgerbetrokkenheid te ontdekken en u voor te stellen hoe een klimaat burgerberaad een significante impact zou kunnen hebben binnen de VU-gemeenschap.

Aanmelden
Je kunt je voor deze seminar aanmelden via het registratieformulier

Photo of two of the lecturers during VU Sustainability Day's deep dive into citizen assemblies

Sprekers

Over prof. dr. Graham Smith
Graham is hoogleraar Politicologie aan het Centrum voor de Studie van Democratie (CSD) binnen de School of Social Sciences. Momenteel besteedt hij veel van zijn tijd aan zijn rol als oprichtend voorzitter van het Knowledge Network on Climate Assemblies (KNOCA), dat gefinancierd wordt door de European Climate Foundation. Zijn belangrijkste onderzoeksinteresses draaien om democratische theorie en praktijk, met specifieke nadruk op democratische innovaties en participatieve democratische instellingen en hun relatie tot klimaatbestuur en andere aanhoudende politieke uitdagingen.

Over dr. Willemine Willems
Willemine is een universitair docent die momenteel betrokken is bij projecten op het gebied van wetenschapscommunicatie en publieksbetrokkenheid bij wetenschap, technologie en complexe vraagstukken. Haar onderzoeksinteresses omvatten onderzoek naar democratisering, wetenschapscommunicatie tijdens crisistijden en het concept van transdisciplinariteit. Bij het Athena Instituut werkt Willemine samen aan een project over een dialogische benadering van wetenschapscommunicatie, met de focus op de klimaatcrisis, met als doel om zich te aligneren met het perspectief van burgers door middel van burgerberaden. Deze innovatieve aanpak heeft tot doel de gespannen relatie tussen wetenschap en maatschappij te herstellen en polarisatie te verminderen. Meer informatie hierover is te vinden op: https://vu.nl/en/about-vu/research-institutes/athena-institute/more-about/climate-science-in-dialogue 

Ook op de Dag van de Duurzaamheid: