Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Chuck Moeliker

Interventiejurist Openbaar Ministerie
Na de middelbare school twijfelde Chuck over zijn studiekeuze. Werd het Rechtsgeleerdheid, of toch Bedrijfskunde? Toen hij zich verder verdiepte in de studies werd het al snel duidelijk. Zijn taligheid en interesse in maatschappelijke vraagstukken maakte Rechtsgeleerdheid voor Chuck de beste studiekeuze.

Recht in het dagelijks leven

Eenmaal gestart met de bachelor Rechtsgeleerdheid, zag Chuck steeds meer de rol van het recht in het dagelijkse leven. ‘Na het eerste half jaar vond ik de studie steeds leuker worden. Ik dacht: dan heb ik straks overal een beetje verstand van. Van arbeidsrecht, van consumentenkoop, van contracten. Leuk dat ik van alles iets weet en dat ik mij in allerlei situaties kan redden. Je loopt in je dagelijks leven altijd wel eens tegen een probleem aan. Bijvoorbeeld bij ontevredenheid over een geleverde dienst of bij een conflict met je werkgever. Fijn als je anderen daarmee kan helpen of goed voor jezelf kan opkomen in zo’n situatie.’

Strafrecht 

Chuck volgde al met veel interesse strafzaken, maar na een college over strafrecht wist hij het zeker: hier wil hij mee verder. ‘Ik kreeg college van een docente die ook rechter-plaatsvervanger was en zij vertelde met zoveel enthousiasme over haar vakgebied’.

Maar vooral de impact van het rechtsgebied en iets kunnen betekenen voor anderen is wat Chuck aanspreekt aan het strafrecht. ‘Er zit zoveel emotie en maatschappelijk belang in het verloop van een strafproces. Wat voor gevolgen heeft een eventuele straf voor de verdachte? En wat voor gevolgen heeft een straf voor een slachtoffer en de maatschappij? Enerzijds is de genoegdoening voor het slachtoffer belangrijk. Anderzijds is het van belang dat de dader de juiste straf krijgt of de juiste hulpverlening geboden wordt. Je stelt jezelf vragen als: ‘wat is het doel van zijn/haar straf?’ en ‘is dit überhaupt iets wat wij binnen het strafrecht moeten afdoen?’ De impact die de straffen kunnen hebben, op zowel de maatschappij als de betrokkenen in kwestie, maakt het strafrecht een heel levendig en interessant rechtsgebied.’

Winkeldiefstallen, bedreigingen en mishandelingen

Tegenwoordig houdt Chuck zich bezig met veelvoorkomende criminaliteit, zoals winkeldiefstallen, bedreigingen en mishandelingen. Hij is interventiejurist bij het Openbaar Ministerie en beoordeelt voornamelijk zaken van verdachten die net zijn aangehouden. ‘Stel, er is een uur geleden een winkeldiefstal gepleegd. Dan vindt er een aanhouding en verhoor plaats. De stukken daarvan, zoals bijvoorbeeld de camerabeelden van de diefstal, komen bij mij binnen en verzamel ik in een dossier. Ik bekijk en beoordeel het bewijs en stuur – indien nodig en na overleg met de Officier van Justitie – de politie aan bij hun onderzoek. Als het dossier gereed is, wordt het gedeeld met betrokken collega’s. Daarna vindt de bespreking plaats, die ik voer met een politiemedewerker, de Officier van Justitie en  betrokken organisaties, zoals de Reclassering of de kinderbescherming. Hier nemen we direct een beslissing over het vervolg van een zaak, zoals het opleggen van een boete. Vaak wordt de beslissing dan al binnen een paar uur na de aanhouding kenbaar gemaakt aan de verdachte’.

Scherp blijven 

De afwisseling in zaken houdt Chuck scherp. ‘Elke zaak is anders. Het blijft motiverend om elke zaak goed uit te pluizen. Veel winkeldieven verklaren bijvoorbeeld dat zij vergeten zijn iets af te rekenen. Maar stel dat iemand echt een keer een product vergeet af te rekenen, dan wil je die persoon niet onnodig vervolgen.’ Een simpel voorbeeld, maar het benadrukt wat essentieel is bij de juiste bestraffing van verdachten: voldoende wettig maar ook overtuigend bewijs.

Alumnus Chuck Moeliker

Lees ook de andere verhalen van Rechtsgeleerdheid alumni

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam