Ik heb meestal een gesprek met de studenten als ze net hun interview met het bedrijf hebben gehad en op het punt staan om hun verslag te gaan schrijven. Ze zijn enthousiast en hebben creatieve ideeën over activiteiten die de bedrijven kunnen helpen om duurzamer te worden.
In deze fase is het mijn taak dit enthousiasme aan te moedigen en tegelijkertijd de mogelijke voor- en nadelen van elke suggestie te bespreken. Wat de bedrijven betreft, is het vooral in deze tijden zo dat winst voor de meesten de grootste zorg is, en met zoveel onzekerheid in de wereld is het moeilijk om het langetermijndenken te stimuleren dat nodig is voor het doorvoeren van duurzaamheid-gerelateerde beslissingen.
Duurzaamheid speelt een rol op alle niveaus van de samenleving en in alle sectoren om ons heen. Of je het nu benadert vanuit de economische, medische, fysische, geologische of biologische kant. Onze studenten zijn de leiders van de toekomst, dus alles wat we kunnen doorgeven zal een impact hebben. We zien ook dat veel bedrijven duurzaamheid nog niet bovenaan op de agenda hebben staan. Duurzaamheid krijgt aandacht, maar winst maken staat nog steeds voorop.
En dat begrijpen we, want een bedrijf moet natuurlijk wel blijven bestaan. Maar het is wel heel mooi om te zien wat dit met onze studenten doet. Als ze voor het eerst met de scan op pad gaan en gesprekken voeren met mensen uit verschillende lagen van een organisatie, en hoe ze daar krachtiger, steviger en zelfbewuster van worden. Het is natuurlijk spannend om met verschillende bedrijven om de tafel te zitten, en dat je dan ook nog advies geeft over de te nemen stappen vinden de studenten heel bijzonder. We zitten nu in het tweede jaar van de SDG Scan en we zien dat in de afgelopen 2 jaar zo'n 300 studenten en bijna 50 bedrijven een SDG Scan hebben uitgevoerd.
Learning by doing, action learning, is een heel belangrijke stap in onze visie. Niet alleen luisteren en leren en onderzoeken, maar naar buiten gaan en ervaren wat het écht betekent als je de theorie in de praktijk brengt. Spannend, noodzakelijk en ongelooflijk mooi om mee te maken. Als zij kunnen helpen een bedrijf toekomstbestendig te maken, doet dat ook iets met hen.
Tot nu toe hebben de studenten in verschillende landen scans uitgevoerd. De organisaties variëren van een start-up tot een multinational, in 7 verschillende sectoren. Grote uitdagingen waar we als samenleving voor staan, hebben invloed op alle manieren waarop organisaties zijn georganiseerd. Inkoop, verkoop, de manier waarop we produceren, hoe we de samenleving organiseren en hoe we ons leven leiden, zullen allemaal worden beïnvloed. We merken dit nu al met alle effecten van COVID-19, maar het zal in de toekomst alleen maar toenemen wanneer bedrijven verplicht worden zich te houden aan de regels zoals die in het klimaatakkoord zijn geformuleerd. Wachten kan, maar is niet (echt) slim, daarom is deze scan het startpunt voor de transformatie van organisaties. Zij zullen het voortouw nemen en als pioniers laten zien dat het kan.