Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Specialisatie tijdens je masteropleiding

Laatst gewijzigd op 1 november 2023
Via een specialisatie - ook wel track/afstudeerrichting - kies je voor een specifiek vakkenpakket binnen je master. Op een specialisatie moet je intekenen.

Binnen veel masteropleidingen kun je een specialisatie volgen. Dit wordt ook wel afstudeerrichting of track genoemd. Een specialisatie is een keuze voor een specifiek vakkenpakket binnen de opleiding. Om een specialisatie te volgen moet je ingetekend staan op de specialisatie. Intekenen doe je tijdens je aanmelding voor de opleiding of tijdens je studie via de intekenmodule.

Specialisatie in je Masteropleiding

 • Intekenen op specialisatie tijdens je aanmelding

  Word je tijdens je aanmelding gevraagd een specialisatiekeuze op te geven, dan word je na je inschrijving automatisch ingetekend op de gekozen specialisatie. Ingetekend zijn op een specialisatie betekent niet dat je bent ingetekend op de bijhorende vakken. Het intekenen op deze vakken regel je zelf via de intekenmodule. Zodra je bent ingetekend op een specialisatie zullen de vakken die hierbij horen, verschijnen bij de voorgeselecteerde vakken in de intekenmodule.

  Voor bepaalde specialisaties gelden aanvullende ingangseisen. Als je daarvoor wilt intekenen, wordt je aanvraag eerst beoordeeld door de toelatingscommissie van je opleiding. Kijk op masters.vu.nl voor meer informatie over aanvullende ingangseisen bij specialisaties.

 • Intekenen op specialisatie na je aanmelding

  Wil je intekenen voor een nieuwe of een extra specialisatie nadat je bent ingeschreven, dan regel je dit zelf via de intekenmodule. Ga hiervoor naar het tabblad minor/specialisatie. Als er ingangseisen zijn voor de gekozen specialisatie wordt je aanvraag beoordeeld door de toelatingscommissie.

  Wanneer er goedkeuring is gegeven, dan ben je ingetekend voor de specialisatie. Ingetekend zijn op een specialisatie betekent niet dat je bent ingetekend op de bijhorende vakken. Het intekenen op deze vakken regel je zelf via de intekenmodule. Zodra je bent ingetekend op een specialisatie zullen de vakken die hierbij horen, verschijnen bij de voorgeselecteerde vakken in de intekenmodule.

 • Wijzigen van je ingetekende specialisatie

  Wil je gedurende je opleiding je specialisatie wijzigen? Dan kun je een wijzigingsverzoek indienen via de intekenmodule. Ga hiervoor naar het tabblad minor/specialisatie. Een wijzigingsverzoek wordt altijd beoordeeld door de toelatingscommissie van de opleiding. 

  Na goedkeuring kun je je intekenen voor de vakken van betreffende specialisatie.

 • Intekenen op meerdere specialisaties

  Je kunt intekenen voor meerdere specialisaties. Het aantal specialisaties waarvoor je ingetekend mag staan, verschilt per opleiding. Je regelt dit zelf in de intekenmodule. Ga hiervoor naar het tabblad minor/specialisatie. 

  Na goedkeuring kun je je intekenen voor de vakken van betreffende specialisatie.

Ook intekenen op de vakken van je specialisatie

Ingetekend zijn op een specialisatie betekent niet dat je bent ingetekend op de bijbehorende vakken. Het intekenen op deze vakken regel je zelf via de intekenmodule. Zodra je bent ingetekend op een specialisatie zullen de vakken die hierbij horen verschijnen bij de voorgeselecteerde vakken in de intekenmodule. 

Specialisatie op je diplomasupplement: teken op tijd in

In de laatste fase van je opleiding wordt gekeken naar de specialisatie(s) waar je op bent ingetekend. Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk voordat je afstudeert ingetekend bent op de juiste specialisatie(s). Zo weet je zeker dat de juiste specialisatie(s) op het diplomasupplement verschijnen.

Heb je vragen of advies nodig?

Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer

Stuur ons een bericht via de online chat (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00).

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID)