Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Self-help kit Groepswerk

Laatst gewijzigd op 21 november 2023
Samenwerken in groepen is niet altijd eenvoudig en soms gaat het zelfs mis. Maar als je als student op je teamleden kunt vertrouwen en enthousiasme weet te genereren, dan kan groepswerk ook één van de mooiste ervaringen tijdens je studie opleveren. Dus hoe doe je dat: goed samenwerken.

Waarom is samenwerken belangrijk? De Vrije Universiteit Amsterdam wil met haar onderwijs bijdragen aan het verbeteren van de wereld. Dit doet zij door studenten op te leiden tot verantwoordelijke en kritische academici, die betekenisvolle posities in de maatschappij kunnen vervullen. Daarbij hoort dat zij optimaal kunnen samenwerken met een diversiteit aan mensen in verschillende maatschappelijke verhoudingen. Daarvoor is het belangrijk dat eigenschappen zoals leiderschap, leren luisteren, empatisch zijn, constructieve feedback kunnen geven en ontvangen en verantwoordelijk zijn, goed ontwikkeld worden.

Self-help kit
Om deze eigenschappen te ontwikkelen en versterken moet je in de opleiding samenwerken en leren door doen. Maar niet zonder een plan of begeleiding. Je kunt zelf veel doen en we moedigen je aan om niet achterover te leunen totdat het zover is. Daarom verzamelen we op deze pagina tips en handige documenten om jezelf en je groep te helpen bij het leren samenwerken: de self-help kit Groepswerk.

Self-help kit Groepswerk

  • Tip 1: Kennismaking

    Het is belangrijk om elkaar eerst te leren kennen voordat je gaat samenwerken. Als je elkaar beter kent kun je namelijk beter samenwerken. 

    Je kunt elkaar even de hand schudden en je naam noemen natuurlijk, maar het is veel leuker om er wat meer aandacht aan te besteden. Vraag bijvoorbeeld naar iemands werk en hobby’s. Of waarom die persoon aan deze cursus deelneemt of wanneer die het liefst studeert. Nog leuker is het om een spelletje te spelen. Bekijk deze website met random kennismakingsvragen eens en speel het met je team. Wees nieuwsgierig naar elkaar.

  • Tip 2: Je rol in het team  

    Ga voor jezelf en met je groepsgenoten na hoe je in teamverband werkt. Denk hierbij aan vragen zoals: Wat zijn je sterke en zwakke punten? Begin je altijd op tijd met je taken of wacht je tot het laatste moment? Ben je perfectionist of geldt ‘goed is goed genoeg’? Ga je meestal voor een 8 of is een 6 voor jou al genoeg? Neem je snel verantwoordelijkheid of wacht je vaak af? Kun je jezelf motiveren?

    Vul samen eens een vragenlijst in. Download bijvoorbeeld de vragenlijst ‘The Starting Questions’ die door een groepje VU-studenten zelf is gemaakt en vul het met elkaar in en bespreek het.

  • Tip 3: Afspraken maken met elkaar  

    Het is belangrijk om goede afspraken met elkaar te maken en deze ook op te schrijven. Tijdens de eerste werkgroep, waar meestal alle teamleden aanwezig zijn, is het handig om een Whatsapp-groepschat te maken om makkelijk met elkaar in contact te blijven. Hierna kan je nadenken over de samenwerking, denk bijvoorbeeld aan vragen zoals: Wat verwacht je van elkaar? Welke dagen en tijden komen het beste uit voor groepswerken, wanneer vergader je? Wat doe je als iemand zijn afspraken niet nakomt? Plan alvast twee of drie momenten in om te bespreken hoe het gaat. Doe dit ook live en niet alleen via WhatsApp! Download het document ‘Groepscontracten maken’ om snel aan de slag te kunnen.  

  • Tip 4: Geef en ontvang feedback 

    Feedback geven en ontvangen is een belangrijk onderdeel van samenwerken. Spreek elkaar aan op je afspraken tijdens het samenwerken. Geef constructieve feedback! Wat gaat er goed en wat kan er worden verbeterd aan de samenwerking? En sta open voor feedback die je ontvangt en probeer hiervan te leren. Reflecteer op jezelf en je teamgenoten. Bekijk dit korte animatiefilmpje over het geven van peerfeedback, om te zien hoe je dit allemaal doet.

  • Tip 5: Stel rollen op  

    Stel rollen op voor het samenwerkingsproject. In ieder geval rollen zoals voorzitter en notulist voor vergaderingen en iemand die voortgang in de gaten houdt en aanjaagt. En... wees niet bang om jezelf te ontwikkelen en probeer elke rol in ieder geval een keer te vervullen gedurende je opleiding. Laat anderen ook oefenen met hun rol! Download en lees de documenten ‘Groepsrollen’ en ‘Samenwerkingsvaardigheden’ om je hier verder in te verdiepen.

    Goed samenwerken betekent niet alleen dat iedereen zijn/haar werk goed en op tijd doet, maar vooral ook dat je als groep effectief overlegd en besluiten neemt. Dat is niet altijd gemakkelijk. Groepsleden kunnen verschillende meningen hebben over het probleem. Of over de aanpak. Of over de oplossing. Of over details. Over van alles eigenlijk. Download en lees de documenten ‘Vergadertechnieken bij Groepswerk’ en ‘Groepsbesluitvorming’ om lekker te werken en om – zeker bij ingewikkelde problemen – beslissingen te kunnen nemen. 

  • Tip 6: Hulp van de docent

    Gaat de samenwerking moeizaam? Probeer dit eerst zelf op te lossen met je groepsgenoten. Spreek elkaar aan op zaken die niet goed lopen (zie tip 4 over constructief feedback geven) Het belangrijkste is persoonlijke groei! Als het toch niet gaat, kun je altijd naar je docent stappen. Die is er uiteraard om je te helpen.

Animatie Groepswerk

Zes tips van VU Amsterdam hoe je als student kunt groeien in samenwerken en het uitvoeren van groepsopdrachten.

Terug naar de homepage 'Studievaardigheden'