Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Praktische zaken studeren met een functiebeperking

Functiebeperking registreren
Laatst gewijzigd op 16 mei 2023
Als je voorzieningen nodig hebt tijdens je studie, registreer dat dan bij voorkeur meteen bij de aanmelding voor je opleiding. Later registreren of wijzigingen aanbrengen in je gegevens kan ook.

Lees voor je een voorziening aanvraagt eerst onderstaande informatie over voorzieningen op de campus en bekijk ook de mogelijkheden van de voorzieningenzaal tijdens tentamens. Vraag de voorziening minstens drie weken van tevoren aan. Let op: de termijn voor het aanvragen van voorzieningen kan per faculteit verschillen. Onderaan deze pagina vind je ook meer informatie over financiële regelingen die mogelijk zijn en informatie over de registratie van je functiebeperking en/of chronische ziekte.

Neem contact op met je studieadviseur 

Voor het aanvragen van voorzieningen en vragen over studeren met een functiebeperking en/of chronische ziekte kun je contact opnemen met je studieadviseur.  

Je studieadviseur helpt je verder met (het aanvragen van): 

 • voorzieningen op de campus 
 • onderwijsvoorzieningen (o.a. aangepaste planning, aanwezigheidsplicht) 
 • voorzieningen rond tentamens (o.a. extra tijd) 
 • (mogelijke) studievertraging door je functiebeperking 
 • hulp bij studieplanning en studievaardigheden 
 • vragen rond het Bindend studieadvies (BSA) 

Denk je in aanmerking te komen voor een financiële regeling via DUO, neem dan contact op met de studentendecanen. Onderaan deze pagina vind je meer informatie over mogelijke financiële regelingen.  


Infopunt SMF
 

Bij het Infopunt Studeren met een Functiebeperking (SMF) kun je terecht met algemene vragen over het studeren aan de VU of de toegankelijkheid van de campus. In bijzondere gevallen kun je daar worden doorverwezen naar de studieadviseur van de betreffende faculteit. Als aankomend student kun je ook contact opnemen met het Infopunt SMF voor meer informatie over de toegankelijkheid van de campus of het onderwijs voor de studie die jij wilt gaan volgen. Ook kun je via het Infopunt in contact te komen met andere studenten met een functiebeperking of betrokken raken bij het verbeteren van de VU voor studenten met een functiebeperking. Je kunt het Infopunt SMF bereiken via infopuntsmf.soz@vu.nl of je kunt een (telefonische) afspraak maken tijdens het spreekuur via de agenda.  


Nieuwsbrief 

Geef je bij inschrijving aan de VU in Studielink aan dat je een functiebeperking hebt, dan word je, indien gewenst, via een nieuwsbrief op de hoogte gehouden over relevante onderwerpen op het gebied van studeren met een functiebeperking. 

 

Voorzieningen

Financiële regelingen

 • Profileringsfonds

  Als je studievertraging oploopt, kun je als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, een financiële tegemoetkoming krijgen voor je studie vanuit de regeling Profileringsfonds. Neem contact op met de studieadviseur als je door persoonlijke omstandigheden studievertraging oploopt.  

 • Regelingen via DUO

  Soms lukt het door bijzondere omstandigheden niet om op tijd af te studeren, of moet je zelfs helemaal stoppen met je studie. In sommige situaties kun je via DUO een financiële regeling treffen. Meer informatie vind je op de website van DUO. De studentendecaan en DUO beoordelen of je voldoet aan de voorwaarden. Neem daarom contact op met de studentendecaan

  Bekijk ook deflyer van Expertisecentrum handicap + studie voor informatie over financiën en studeren met een beperking.  

 • Individuele studietoeslag via de gemeente

  Voor studenten met een medische beperking is het echter niet altijd mogelijk om naast de tijdsbelasting die de studie met zich meebrengt te werken. Als je door een medische beperking niet in staat bent om naast je studie bij te verdienen, kun je als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, een individuele studietoeslag aanvraag bij de gemeente doen. Op de website van rijksoverheid vind je meer informatie. 

 • Uitstel BSA

  Wanneer je studievertraging oploopt in je eerste jaar kun je daarvoor uitstel van het Bindend Studieadvies (BSA) aanvragen vóór het einde van het studiejaar. Je kunt daarvoor overleggen met de studieadviseur over je persoonlijke omstandigheden.  

Registratie

Heb je vragen omtrent studeren met een functiebeperking?

Neem contact op met het Infopunt!

De studieadviseur van jouw opleiding is je eerste aanspreekpunt voor het aanvragen van voorzieningen.

Plan een online afspraak in via de agenda. Een medewerker van het Infopunt neemt dan telefonisch contact met je op.

Mail naar infopuntsmf.soz@vu.nl.

Het Infopunt is een pilot binnen de VU en nog in ontwikkeling. Ideeën zijn van harte welkom.