Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Broader Mind Course - voor alle bachelor- en masterstudenten

Schrijf je nu in!
Laatst gewijzigd op 14 december 2022
Bij VU ontwikkel je een Broader Mind. Tijdens jouw studie zal je uitgedaagd worden om vanuit een breder perspectief te kijken naar je eigen discipline, de maatschappij en naar jezelf. Volg de course en help het verschil maken.

De Broader Mind Course is een extra-curriculaire en interdisciplinaire cursus gericht op jouw persoonlijke ontwikkeling en betrokkenheid bij maatschappelijke vraagstukken, zoals succes & falen, armoede en duurzaamheid. Je wordt als deel van een gevarieerde groep, studenten vanuit alle VU-faculteiten, betrokken bij een innovatieve cursus die jouw perspectief op verschillende onderwerpen zal uitdagen.

De cursus loopt van 23 februari tot 23 juni 2023, op 12 december opent de inschrijving. 

Studenten van vorig jaar delen in deze video hun 9 redenen om de Broader Mind Course te volgen.

Een overzicht van praktische details en thema's van de Broader Mind Course is te vinden in de flyer.

Neem deel of draag bij aan de Broader Mind Course

 • Voor wie is het vak bedoeld?

  Het vak is interdisciplinair, en dus toegankelijk voor alle VU-bachelorstudenten, of je nu eerste-, tweede- of derdejaars student bent en aan welke faculteit je ook studeert.

 • Wat houdt het vak in?

  In de Studiegids vind je alles wat je moet weten over de Broader Mind Course, Track A en Track B. Je kiest een van die twee tracks. Elke track beslaat vier thema’s, namelijk:

  Track A
  Success & Failure (School of Business and Economics)
  Poverty (Sociale Wetenschappen)
  Human Body (Rechtsgeleerdheid)
  Rebellion (Geesteswetenschappen)

  Track B
  Viewpoints & Worldview (Religie en Theologie)
  Health & Happiness (Geneeskunde)
  Digital World (Gedrags- en Bewegingswetenschappen)
  Sustainability (Bètawetenschappen)

  Elk thema rond je in twee weken af. Er is sprake van blended learning, van online en offline activiteiten. De voertaal is Engels. De totale studielast bedraagt 40 uur. Dat komt neer op ongeveer 3 uur per week, verdeeld over vier maanden, maar niet in tentamenperiodes. Na succesvolle afronding ontvang je een bewijs van deelname en vermelding op je diploma.

 • Wanneer is het vak?

  De cursus loopt van 23 februari tot 23 juni 2023, op 12 december opent de inschrijving. 

  Het vak vindt in periode 4 en 5 plaats, behalve tijdens tentamenweken. Er zijn 6 (offline) meetups op dinsdag of woensdag, van 17.30-19.30 uur. Daarnaast zijn er 5 (online) get-togethers op dinsdag of woensdag, van 17.30-18.30 uur. Ook doe je thuis nog online opdrachten.

 • Hoe kun je je aanmelden voor deelname aan het vak?

  Om je aan te melden voor Track A of Track B van de Broader Mind Course ga je naar je dashboard en vul je in de intekenmodule de vakcode of de naam van het vak in (via Plan course > All courses > Search in extracurricular couses). 

  De inschrijving opent op 12 december 2022 en sluit op 16 januari 2023.  

 • Wil je het vak mee ontwerpen?

  Uniek aan de Broader Mind Course is dat het programma niet alleen door docenten maar ook door studenten ontwikkeld wordt. Ook jij kunt hieraan meedoen, als mede-ontwerper van de Broader Mind Course! Dit kan op twee verschillende manieren:

  1. Als lid van het feedbackteam. In enkele ontwikkelingssessies geef je feedback op de cursusinhoud en bedenk je ideeën om het vak te verbeteren. (Tijdsbesteding: drie keer per jaar in september en oktober, anderhalf uur per sessie.)
  2. Als lid van het bouwteam. Je wordt cursusontwikkelaar en werkt met een klein team aan de verdere ontwikkeling van een van de thema’s van de Broader Mind Course. Je komt bij elkaar voor een aantal teamvergaderingen om te brainstormen over nieuwe ideeën, opdrachten te schrijven en nieuw cursusmateriaal te ontwikkelen. (Tijdsbesteding: augustus-februari, 8-10 uur per maand.)

  Meld je aan voor een van de informatiesessies over deelname aan het feedback- en/of bouwteam via broadermindcourse@vu.nl of dit formulier. Je hoeft de Broader Mind Course niet gevolgd te hebben om hieraan deel te nemen.

 • Wil je studenten van het vak begeleiden?

  We zijn op zoek naar enthousiaste ouderejaarsstudenten om een groep studenten te begeleiden, als student-gids tijdens de Broader Mind Course. Je helpt de studenten bij zowel activiteiten op de campus als online activiteiten, geeft feedback en beoordeelt de eindopdracht. We bereiden je hier uiteraard goed op voor: zowel voorafgaand als tijdens Broader Mind Course krijg je trainingen en coaching. Het is dus meteen heel leerzaam!

  Neem contact met ons op om meer informatie te ontvangen via broadermindcourse@vu.nl. Als student-gids ontvang je een vrijwilligersvergoeding.

 • Laat je inspireren door deze Broader Mind Course video's

 • Wil je op de hoogte blijven?

  Meld je dan aan voor de nieuwsbrief over Broader Mind Course.

Een geweldige kans

“Je krijgt niet zo vaak de mogelijkheid om met mensen uit andere vakgebieden over maatschappelijke vraagstukken te praten. Het was een geweldige kans om naar andere mensen te luisteren, na te denken over uitdagende kwesties en te proberen daar oplossingen voor te vinden.”

- Diana Lucía Gross Gross, student Sociale Psychologie

Studenten met A Broader Mind aan het woord

Aan de VU word je niet alleen iets, maar ook iemand. Iemand met academische bagage en met oog voor de samenleving. Studenten van de Broader Mind Course vertellen je erover.

Heb je vragen over de Broader Mind Course?

Neem gerust contact met ons op

Stuur een e-mail naar broadermindcourse@vu.nl