Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Forum Romanum (CODE)

Rechtshistorisch dispuut UvA en VU Amsterdam

Forum Romanum werd ruim vijftig jaar geleden opgericht door de romanist prof. mr. Hans Ankum (1930-2019). Hij werd opgevolgd door prof. dr. Eric Pool (1939-2020), waarna prof. dr. mr. Hylkje de Jong sinds 2019 de voorzittershamer heeft overgenomen. Aanvankelijk was Forum Romanum bedoeld voor studenten van de Universiteit van Amsterdam met een uitgesproken interesse in de geschiedenis van het Romeinse recht. In de loop der jaren heeft Forum Romanum zich echter ontwikkeld tot een gezelschap voor juristen met een diepgaande belangstelling voor rechtsgeschiedenis in bredere zin, met een blijvende nadruk op de geschiedenis van het privaatrecht, en met name op het Romeinse recht en de daarop voortbouwende rechtsontwikkelingen.

De kern van het ledenbestand omvat tegenwoordig zowel afgestudeerden als studenten van beide Amsterdamse universiteiten, de UvA (Universiteit van Amsterdam) en de VU Amsterdam (Vrije Universiteit Amsterdam).

Prof. dr. mr. Hylkje de Jong (voorzitter) en dr. mr. Jacob Giltaij (bestuurslid)

De lezingen vinden plaatsen in IN2A-47 (Initium) om 17.30. Voor de plattegrond VU Campus, zie hier.

Aanmelden bij prof. dr. mr. Hylkje de Jong (h.de.jong@vu.nl).

Programma (2024-2025)

  • 28 januari: Dr. mr. Bastiaan van der Velden: Slavernij: het samenspel tussen Romeins recht en gewoonterecht in de Republiek

    De verkoop, ruil of het revindicatie recht zijn allemaal privaatrechtelijke concepten die van toepassing waren op tot slaaf gemaakte mensen in de Republiek en haar koloniën in de periode 1600 tot 1863. Wat was het op tot slaaf gemaakte mensen toepasselijke privaatrecht in de periode 1600-1800, en kunnen hierbij verschillen tussen de gebieden van de Republiek worden gevonden en mogelijk verklaard?

    De Franse filosoof Rousseau legt uit dat het noodzakelijk is om bij slavernij de fysieke of psychologische macht van de sterkste om te zetten in een juridische relatie van afhankelijkheid; hierbij wordt recht  een essentieel instrument om slavernij op de lange termijn in stand te houden. Het gerecipieerde Romeinse recht was van toepassing in de Republiek, maar op welk wijze gaf het Rooms Hollandse recht invulling aan slavernij;  welke delen van het Romeinse recht waren van toepassing, en waarom werden andere delen uitgesloten? Deze vragen over deze legal transfer van het Romeinse recht zullen worden besproken in een historisch vergelijkend onderzoek waarin het privaatrecht wordt vergeleken dat van toepassing was op tot slaaf gemaakte inwoners in de Republiek, op de WIC-gebieden Curaçao, Aruba en Bonaire, maar ook op degenen die binnen het grondgebied van de Sociëteit van Suriname woonden, en het VOC-gebied in De Kaap.

    Bastiaan van der Velden is docent Rechtsgeschiedenis aan de Open Universiteit. 

    Bastiaan D. van der Velden, The legal framework of slavery in the Dutch Republic and its colonies, Amsterdam: AUP 2025.

  • 25 februari: Prof. mr. Sebastiaan Roes: De middeleeuwse oorkonden van Sinderen 1367–1500

    Vorig jaar gaf ik als bronnenuitgave in boekvorm een aantal laatmiddeleeuwse oorkonden uit, afkomstig van het in 1876 verdwenen Huis Sinderen bij Varsseveld in de Gelderse Achterhoek. Deze oorkonden bevinden zich nota bene, via allerlei omzwervingen, in het Stadtarchiv Wuppertal. Zij waren niet of nauwelijks bekend.

    Mijn lezing gaat in op de historische aspecten, het werk van de mediëvist als 'ambachtsman': wat komt er bij een transcriptie zoal kijken? Hoe pak je dat aan en welke keuzes maak je als uitgever? Van welke hulpwetenschappen moet je verstand hebben? (paleografie (oud schrift), diplomatiek (oorkondenleer), genealogie (stamboomkunde), heraldiek (wapenkunde), sigillografie (zegelkunde), chronologie (tijdrekenkunde), Middelnederlands, Middeleeuws Latijn).

    Vervolgens word je inhoudelijk met allerlei juridische kwesties geconfronteerd, het werk van de rechtshistoricus: hoe was de rechtsgang? Wat waren dat: gezworen rechters, keurnoten, jaarrenten, magescheiden, gespannen banken? Hoe kwalificeer je en interpreteer je de in de oorkonden vastgelegde rechtshandelingen?

    Aan beide aspecten - de historische en rechtshistorische - besteed ik aandacht, en zo wordt mijn lezing misschien wel deels een soort 'werkcollege'. Ik zal mijn verhaal in ieder geval door middel van mijn powerpointpresentatie proberen 'beeldend' te vertellen.

    Prof. mr. drs. Sebastiaan Roes (1971) is gewoon hoogleraar Ethiek, grondslagen en geschiedenis van het notariaat aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Centrum voor Notarieel Recht (CNR). Hij studeerde middeleeuwse geschiedenis en notarieel recht, en promoveerde cum laude op een proefschrift over de geschiedenis van het Nederlandse erfrecht tot 1809.

  • 8 april: Dr. mr. Marten Reijntjes: Aansprakelijkheid voor onrechtmatige rechtspraak. Een rechtshistorisch en -vergelijkend onderzoek

    Wie schade toebrengt aan een ander, moet die schade vergoeden. Geldt dat ook als een rechter een onjuist oordeel velt? Nauwelijks. In de meest ruime uitleg van de laatste Nederlandse jurisprudentie is aansprakelijkheid wegens onrechtmatige rechtspraak mogelijk als er sprake is van grof plichtsverzuim of erger, maar zelfs dat is omstreden. Een fout in de beoordeling van het geschil of een fout in de interpretatie van de wet is in elk geval niet voldoende. Wie daarmee geconfronteerd meent te worden, kan alleen gebruikmaken van hoger beroep en de andere bij wet geregelde rechtsmiddelen. Deze stand van zaken is het voorlopig eindpunt van een historische ontwikkeling waarin regels over aansprakelijkheid van rechters verschillende vormen kenden, variërend van ogenschijnlijk zeer ruime aansprakelijkheid tot bijna gehele immuniteit. Die verschillende vormen zijn terug te voeren op teksten uit de wetgeving van de Romeinse keizer Justinianus. Die teksten vormen een lastig te doorgronden puzzel. Het proefschrift verdedigt dat er in de Romeinse tijd drie fasen zijn geweest wat betreft aansprakelijkheid van rechters: aansprakelijkheid voor rechtsweigering, aansprakelijkheid in gevallen van boos opzet en tot slot een soort risicoaansprakelijkheid voor onjuiste oordelen.

  • 20 mei: Prof. dr. mr. Tammo Wallinga: De Lectura Institutionum van Johannes Bassianus

    De Lectura Institutionum van Johannes Bassianus

Meld u aan als nieuw lid van Forum Romanum:

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam