Knowledge governance voor een toekomstbestendig landelijk gebied
Verandering is nodig in het landelijk gebied om de complexe en verweven uitdagingen aan te pakken. Maar de nodige veranderingen komen moeilijk van de grond. Hoe kunnen bestuurders, boeren en andere belanghebbende toch beter gaan samenwerken om de juiste veranderingen teweeg te brengen? In dit project brengen we de samenwerkingen rondom beleid en praktijk in het landelijk gebied in kaart en onderzoeken we wat wel en niet werkt om verandering mogelijk te maken.
In samenwerking met PBL voeren wij een realistische evaluatie uit waarin we het kader ‘transformatieve vermogens’ gebruiken om de capaciteit tot verandering te onderzoeken. Lessen uit de eerste verkennende fase wijzen op de nut en noodzaak van een productieve kennisdynamiek (knowledge governance) wat kennisdeling tussen overheden en tussen overheden en boeren op het land mogelijk maakt en bevordert. In het vervolg gaan wij deze kennisdynamiek verder onderzoeken rondom concrete casussen.
Toekomstbestendig Landelijk Gebied
Meerdere, verweven, opgaven komen samen in het landelijk gebied, waaronder waterkwaliteit, bodemdegradatie, klimaateffecten, biodiversiteitsverlies, voedselzekerheid en leefbaarheid. Dit vraagt om nieuwe manieren van samenwerking – zoals tussen (afdelingen binnen) overheden, en met boeren – rondom een samenhangend aanpak om transformatieve beleid en praktijk mogelijk te maken.
Publications
-
Report: De juiste kennis op de juiste plek. Knowledge governance voor een toekomstbestendig landelijk gebied.
Schrammeijer, E.A., Vandenbussche, L., Boonstra, H., & Loeber, A. (2025) De juiste kennis op de juiste plek. Knowledge governance voor een toekomstbestendig landelijk gebied. (Publicatienummer AREI.2025.041), Athena Instituut.