Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

From Sea to Street

From Sea to Street onderzoekt hoe muurschilderingen in de openbare ruimte emoties bij de kijker oproepen en de verbinding van mensen met de zee beïnvloeden

Achtergrond
From Sea to Street is een burgerwetenschappelijke onderneming die tot doel heeft de relatie van mensen met de oceaan en zeeën beter te begrijpen en te versterken, door middel van straatkunst. Dit initiatief richt zich op kritieke oceaanuitdagingen zoals vervuiling, overbevissing en klimaatverandering. In samenwerking met kunstenaars, reisleiders, marine-instellingen en alle liefhebbers van de zee, zal een interdisciplinair team van jonge wetenschappers een transnationale collectie van muurschilderingen met een oceaan- of zee-thema samenstellen in drie Europese landen: Spanje (Universiteit van Santiago de Compostela), Letland (Latvian Academy of Culture) en Nederland (Vrije Universiteit Amsterdam).

Doelstellingen
Muurschilderingen zijn impactvolle kunstwerken die rechtstreeks op muren worden geschilderd. Ze vertegenwoordigen een kunstvorm die in tal van Europese steden te vinden is. In het kader van dit project definiëren we muurschildering met een oceaan- of zee-thema als: een schildering, meestal van groot formaat, op een voor het publiek toegankelijke muur of ander oppervlak, met oceaan- of zee-gerelateerde thema's. Denk bijvoorbeeld aan zeeleven of de marine-omgeving, de interactie van mensen met de oceaan en zee, of culturele, mythologische en traditionele elementen met betrekking tot de oceaan of zee. Deze creaties hebben het potentieel om emoties op te roepen, te onderwijzen, te inspireren en cruciale kwesties te belichten, vaak door ingewikkelde relaties tussen de mensheid en het milieu uit te beelden. Het initiatief From Sea to Street erkent het potentieel van de muurschilderingen om de kloof tussen de stedelijke bevolking en het kust- en zeemilieu te overbruggen.

Athena’s rol
Het Athena Instituut zal een workshopsessie over straatkunst organiseren en een oproep doen voor bijdragen van burgers met betrekking tot muurschilderingen met de oceaan of zee als thema. Dit doen we in samenwerking met onze lokale partners van SAMA Street Art Museum Amsterdam. De belangrijkste activiteiten in Nederland staan gepland voor november 2023.

In samenwerking met het Interdisciplinair Community Service Learning en het Street Art Museum Amsterdam team, zullen we studenten dichter bij de straatkunst brengen als een vorm van wetenschapscommunicatie.

Doe mee en upload de foto van de muurschildering.

Heb je geen foto's van muurschilderingen maar wil je wel meedoen? Doe mee aan de enquête en draag hier bij. 

From Sea to Street projectactiviteiten

Meer informatie

 • Website

  Voor meer informatie, ga naar de projectwebsite.

 • Team

  Het projectteam bestaat uit:

  • Dr. Baiba Pruse (VU Athena)
  • Marien Helmus (UvA)
  • Anna Stolyarova (SAMA Street Art Museum Amsterdam)
 • Financiering

  IMPETUS ondersteunt dit project. IMPETUS wordt gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nummer 101058677. Opvattingen en meningen die worden geuit zijn echter uitsluitend die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van de Europese Unie of het Europese Research Executive Agency (REA). Noch de Europese Unie, noch de subsidie verlenende instantie kan hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.

  Het initiatief wordt ondersteund door het IMPETUS Citizen Science Accelerator Programme.