Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Word een maatschappelijke partner in Community Service Learning

Vrije Universiteit Amsterdam streeft ernaar een positieve impact te maken binnen de samenleving. Via ons Community Service Learning programma verbinden wij studenten met maatschappelijke partners om samen te werken aan complexe vraagstukken in de maatschappij. Wil je deelnemen aan dit programma? Dien je casus in en wij zullen proberen bij te dragen aan duurzame oplossingen.

Wie kan er meedoen? 

In het Community Service Learning (CSL) programma verwelkomen we samenwerkingen met burgerinitiatieven, non-profitorganisaties, lokale organisaties in Amsterdam en beleidsactoren zoals gemeenten.  
 

Waarom kiezen voor VU Amsterdam als partner? 

  1. Innovatieve oplossingen |  Onze studenten verkennen inventieve benaderingen om jouw uitdagingen aan te pakken door hun academische kennis te combineren met de expertise van jouw organisatie. Samen creëren we oplossingen of implementeren we op-bewijs-gebaseerde strategieën met een tastbare impact.
  2. Verrijk de leerervaring van studenten |  Door deel te nemen aan het CSL-programma biedt jouw organisatie studenten de mogelijkheid om katalysatoren te zijn voor positieve maatschappelijke verandering. Jouw organisatie wordt een waardevolle leeromgeving, waar studenten praktische vaardigheden ontwikkelen, hun begrip verdiepen en een gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid ontwikkelen.
  3. Lange-termijn impact |  CSL-partnerschappen gaan verder dan individuele projecten. Via kennisallianties leggen we duurzame, langdurige connecties die langdurige samenwerking bevorderen en bijdragen aan blijvende positieve maatschappelijke verandering. 

Samenwerkingsproces 

Afhankelijk van jouw casus zal het VU CSL-team een relevant onderwijsprogramma identificeren om de casus aan te pakken. Samenwerkingsvormen variëren van kortdurende, incidentele partnerschappen tot diepgaande, langdurige samenwerkingen en deelname aan wederzijdse netwerken. Lees meer hieronder.

Ontdek de mogelijkheden 

Geïnteresseerd in het Community Service Learning programma? Onderneem een van de volgende stappen of neem contact op met het VU CSL-team voor verdere vragen.

  • Meet & Match |  Neem deel aan een Meet & Match evenement om in een informele setting in contact te komen met VU-docenten en studenten. 
  • Dien jouw casus in | Presenteer de uitdaging van jouw organisatie, en wij zullen een passend onderwijsprogramma vinden om jouw case aan te pakken. 
  • Word lid van een Kennisalliantie | Word een netwerkpartner op het gebied van Duurzaamheid, Geestelijke Gezondheid of Inclusieve Openbare Ruimtes. Lees meer hieronder.

Brian Smits, business development manager bij Circularise

"Het Community Service Learning-programma koppelde onze organisatie aan studenten van het vak 'Marketing Sustainable Innovations'. Zij onderzochten hoe wij konden overstappen van een B2B- naar een business-to-consumer focus. De studenten verrasten ons met innovatieve oplossingen en boden diverse perspectieven die ons in staat stelden om strategisch onze product- en servicepositionering te heroverwegen.”

Athena Science Shop

Het Athena Instituut leidt sinds de jaren 1990 een Science Shop die academici verbindt met niet-commerciële maatschappelijke stakeholders. Dit betekent dat zij vragen onderzoeken die worden ingediend door non-profits, maatschappelijke en publieke organisaties. Door deze organisaties te ondersteunen zet Athena zich in om een positieve bijdrage te leveren aan de wereld.

Voorstel indienen bij Science Shop

Samenwerkingsvormen

  • Één casus, één vak

    Als je een eenduidig vraagstuk hebt, dan kunnen we je organisatie koppelen aan een vakgerichte cursus (bijvoorbeeld binnen Economie, Gezondheids- of Sociale Wetenschappen). Studenten zullen je vraag binnen één cursusperiode behandelen. Als dat voldoende tijd geeft om je vraag te beantwoorden of het probleem op te lossen, kan de samenwerking worden beëindigd wanneer de cursus afloopt. Bekijk een voorbeeld

  • Langdurige samenwerkingen

    Heb je een complexere uitdaging, dan kunnen we meerdere vakken vanuit verschillende vakgebieden betrekken in een verlengd traject. Zo kan een groep studenten doorbouwen op de inzichten en acties van een voorgaande groep studenten, etc. Door allemaal aan hetzelfde probleem te werken en elkaar op te volgen, kunnen studenten veel meer bereiken en duurzame oplossingen bieden voor complexe problemen. We kunnen jouw casus ook behandelen tijdens een van onze VU-brede interdisciplinaire vakken. Bekijk een voorbeeld

  • Kennisallianties

    Als jouw organisatie doorlopend betrokken is bij een maatschappelijk thema, kun je ook overwegen deel te nemen aan één van onze kennisallianties. Binnen deze netwerken werken academische en maatschappelijke partijen gedurende een lange tijd samen om uitdagingen aan te pakken binnen een breder thema. Momenteel focussen we op: Duurzaamheid, Mentale Gezondheid en Inclusieve Openbare Ruimtes (meer informatie hieronder). Door deze duurzame connecties versterkt de wisselwerking en versnellen positieve maatschappelijke transformaties. Bekijk een voorbeeld

Kennisalliantiethema's

  • Duurzaamheid

    De wereld staat momenteel voor meerdere, verweven duurzaamheidscrises, zoals de opwarming van de aarde, milieudegradatie, verlies van biodiversiteit en schaarsten. De kennisalliantie voor duurzaamheid richt zich op onderwerpen als circulaire economie, voedselzekerheid, klimaatverandering en energietransitie.

    In dit netwerk werkt VU Amsterdam samen met VoorUit, Hogeschool van Amsterdam (HvA), Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en vele anderen. Heb je interesse om deel te nemen? Neem contact op met het CSL-team. 

  • Mentale gezondheid

    Het aanpakken van problemen die gerelateerd zijn aan geestelijke gezondheid en het verminderen van het stigma is cruciaal voor een bloeiende samenleving. De kennisalliantie op het gebied van mentale gezondheid richt zich op onderwerpen zoals eenzaamheid en ruimtes voor mentale veerkracht.

    In dit netwerk werkt VU Amsterdam samen met VoorUit, Hogeschool van Amsterdam (HvA), Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en Buurtcampus Nieuw-West, en vele anderen. Heb je interesse om deel te nemen? Neem contact op met het CSL-team. 

  • Inclusieve openbare ruimtes

    Inclusieve en toegankelijke openbare ruimtes zijn van groot belang voor een gezonde werk- en leefomgeving. We onderzoeken hoe we de stad Amsterdam op een inclusievere en toegankelijkere manier kunnen organiseren en ontwerpen voor een grotere mentale en fysieke diversiteit van burgers en bezoekers. Deze kennisalliantie richt zich op onderwerpen zoals groene leefruimtes en gedeelde mobiliteit.

    In dit netwerk werkt VU Amsterdam samen met Vervoer Regio Amsterdam en vele anderen. Heb je interesse om deel te nemen? Neem contact op met het CSL-team. 

Neem contact met ons op

Vragen, of de mogelijkheden aan het verkennen?

CSL@vu.nl

Athena Instituut, Faculteit der Bètawetenschappen
W&N gebouw, 5e verdieping, vleugel C

Contactpersoon

Prof. dr. Marjolein Zweekhorst
  • Dr. Sarju Sing Rai
  • Universitair docent competentieontwikkeling door maatschappelijke betrokkenheid
  • s.s.rai@vu.nl
Dr. Sarju Sing Rai

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam