Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU Open Science programma

De Vrije Universiteit Amsterdam zet zich in voor de transitie naar Open Science. Sinds 2022 is de overgang naar Open Science georganiseerd in een VU-breed, integraal programma dat alle activiteiten en initiatieven die bijdragen aan de waarden en bijbehorende principes van Open Science op elkaar afstemt, verbindt en versterkt. Het programma is opgezet in nauwe samenwerking met de faculteiten en diensten.

De VU Onderzoeksvisie stelt: “Uitgaande van de overtuiging dat kennis en wetenschap toegankelijk en transparant moeten zijn, staan wij voor de principes van Open Science. De VU Amsterdam streeft ernaar uitsluitend in open access te publiceren. Aangezien onderzoek steeds meer datagestuurd wordt, moeten onderzoeksprotocollen, data en analyses toegankelijk worden gemaakt over de volle breedte van de universiteit en in overeenstemming met de FAIR-principes: ze moeten Vindbaar, Toegankelijk, Interoperabel en Herbruikbaar zijn.” 

Bovendien stelt de VU Onderwijsvisie : “Wij delen onze kennis en ervaring via Open Access, waar mogelijk. Op deze manier dragen wij bij aan (maatschappelijke) vooruitgang en versterken wij ons onderwijs.” 

De inspanningen van het OS-programma vallen in 5 categorieën:

  • Beleid

    Het is van cruciaal belang dat de VU haar inzet voor Open Science duidelijk maakt door de principes en praktijken ervan op te nemen in stimulerend beleid, implementatie, gerichte financiering en ondersteuning. Het Open Science-programma is betrokken bij de ontwikkeling en herziening van verschillende relevante VU-beleidslijnen.

  • Erkennen & Waarderen

    Om de transitie naar Open Science te faciliteren, moeten beloningsstructuren zodanig veranderen dat de bijbehorende waarden en praktijken beter worden erkend en beloond. Hiervoor moeten concrete kwantitatieve maatstaven en kwalitatieve evaluaties worden ontwikkeld voor bijdragen (zowel wetenschappelijke output als activiteiten zoals leiderschap, mentoring, reflectie en teamwork) aan de waarden en praktijken van Open Science. Het Open Science-programma levert een actieve bijdrage aan het VU-team voor Erkennen & Waarderen

  • Betrokkenheid bij de Gemeenschap

    Het is belangrijk om bewustwording van de Open Science-principes en -praktijken te creëren door een levendige Open Science-gemeenschap van academici en ondersteunend personeel te faciliteren. Binnen lokale Open Science-gemeenschappen kunnen leden leren van elkaars ervaringen en hun goede praktijken voor Open Science delen tijdens evenementen, workshops en regelmatige bijeenkomsten. Daarnaast moet betrokkenheid bij de samenleving worden aangemoedigd om open, inclusieve en participatieve processen voor kenniscreatie te bevorderen. Het Open Science-programma ondersteunt de Open Science Community Amsterdam door middel van community management en het organiseren van gezamenlijke evenementen.  

  • Ondersteuning & Training

    Onderzoekers, docenten en studenten moeten worden voorzien van de benodigde bewustwording, vaardigheden en kennis om deel te nemen aan Open Science. Dit vereist professionalisering van het huidige wetenschappelijke, ondersteunende en onderwijzend personeel, evenals de opkomst van nieuwe rollen zoals datastewards en research software engineers. Daarnaast moet de trainingscapaciteit en het aanbod van trainingsmaterialen over relevante onderwerpen worden uitgebreid.

    Het Open Science-programma ontwikkelt nieuwe trainingsmaterialen en workshops in nauwe samenwerking met het Network Research Data Support

  • Infrastructuur

    Het moet voor onderzoekers en docenten mogelijk zijn om hun onderzoeks- en lesmaterialen open en FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, and Reusable) te maken. Dit vereist een IT- en organisatorische infrastructuur die in samenwerking met andere universiteiten en (inter)nationale partners moet worden geïmplementeerd. Deze infrastructuur moet de standaardisering van werkstromen, het creëren van metadata en de interoperabiliteit van onderzoeksobjecten binnen en tussen disciplines faciliteren, zodat geografisch verspreide groepen mensen over institutionele en academische grenzen heen kunnen samenwerken.

    Bij het ontwerpen, implementeren en verbinden van onderzoeks- en onderwijsinfrastructuur is het essentieel om rekening te houden met het beheer en de herkomst ervan en om soevereiniteit te behouden (of te herwinnen) door naleving van leidende principes en ondersteunende wetgeving en regelgeving op nationaal en/of Europees niveau (bijvoorbeeld over auteursrechten en open licenties).

    Het Network Research Data Support ontwikkelt, implementeert en onderhoudt onderzoeksinfrastructuur en tools voor Open Science. The Library Education Support Centre implementeert en onderhoudt infrastructuur voor het delen van onderwijs materialen.

Heb je vragen over Open Science op de VU?

Neem contact met ons op!

openscience@vu.nl

Contactpersoon

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam