Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Some Body (2022-2023)

Hoe gaan wij in de huidige digitale samenleving om met het lichaam? Deze vraag staat centraal in Some Body, de derde expositie van de VU ART SCIENCE gallery. Deelnemende kunstenaars zijn Marijn Bax, Simon Keizer, Sissel Marie Tonn en Coralie Vogelaar. De tentoonstelling is te zien van 30 november 2022 t/m 15 april 2023.

In de digitale omgeving gebruiken we het lichaam als middel om onszelf te representeren, niet om rechtstreeks ervaringen op te doen. Na de coronapandemie bleek dat de verwaarlozing van het lichaam leidde tot fysieke én mentale schade. Is het tijd voor een bezinning op de rol van het lichaam in het digitale tijdperk?

Kunstenaars en wetenschappers delen hun perspectieven op deze vraag in een expositie en een reeks dialogen. Some Body is georganiseerd door de VU ART SCIENCE gallery en de afdeling Kunstzaken van Amsterdam UMC. Beiden willen de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap bevorderen.

Publicatie Some Body (Engelstalig)

Kom langs!

Kom langs!

De gallery is open van dinsdag t/m zaterdag tussen 12 en 18 uur. De gallery host vertelt je graag meer over de expositie en de kunstwerken.

Praktische info
VU ART SCIENCE gallery gezien vanuit het oosten, in de avond gefotografeerd door Gert Jan van Rooij

Some Body: de tentoongestelde werken

Scheiding van lichaam en geest
Simon Keizer ontwikkelde speciaal voor de expositie nieuw werk gebaseerd op de religieuze achtergrond van de VU. Hij liet zich inspireren door een verhaal over Abraham Kuyper, oprichter van de universiteit en de gereformeerde zuil in Nederland. Kuyper leed aan depressies en burn-outs en probeerde zijn geest tot rust te brengen door obsessief in de natuur te wandelen. In een installatie en een performance brengt Keizer lichaam en geest weer nader tot elkaar.

Anonieme lichamen
Marijn Bax toont hoe afbeeldingen van naakte lichamen op Instagram losgekoppeld raken van de persoon. Welke status hebben deze digitale lichamen en wat is het effect hiervan op onze beleving van het lichaam? De installatie #feelme prikkelt de zintuigen en nodigt de bezoeker uit de connectie met het lichaam en de ander te herstellen.

Lichaamstaal vs. Datasets
De kinetische machines van Coralie Vogelaar tonen hoe het lichaam en de hedendaagse technologie waarmee we ons dagelijks omringen op elkaar inwerken. In Infinite Posture Dataset maakt een gezichtloos persoon haperende bewegingen en geluiden die niet te begrijpen zijn. De Cardiac Biofeedback Measurement #1 meet de hartslag, maar heeft tegelijkertijd effect op de gewaarwording van het eigen lichaam.

Microplastics injecteren
In het videowerk Becoming a Sentinel Species verdwijnen de grenzen tussen het lichaam en zijn omgeving. In deze sciencefictionfilm laten wetenschappers zich injecteren met microplastics uit de zee. De activatie van het immuunsysteem leidt tot hallucinaties waarin hun lichamen langzaam één worden met de oerzee. Dit werk kwam voort uit een samenwerking tussen kunstenaar Sissel Marie Tonn en microplastics-expert Heather Leslie en immunoloog Juan Garcia Vallejo.

VU ART SCIENCE gallery

artsciencegallery@vu.nl

VU ART SCIENCE gallery
Nieuwe Universiteitsgebouw
De Boelelaan 1111
1081HV Amsterdam

Contactpersoon

Direct naar

Onderzoek Research and Impact Support Portal Universiteitsbibliotheek Persvoorlichting VU

Studie

Onderwijs Studiegids Canvas Studentenbalie

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Over ons Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam