Verschillende perspectieven
Basiswaarden als respect, gelijkwaardigheid en verdraagzaamheid bepalen de omgangsvormen, die bijvoorbeeld zijn vastgelegd in de VU-kernwaarden, VU-gedragscode en het VU-studentenstatuut. Daarbij kunnen er natuurlijk verschillende opvattingen zijn over hoe we daar invulling aan geven. Bijvoorbeeld afhankelijk van onze generatie, cultuur, (levens)ervaringen of persoonlijke omstandigheden. Dit kan leiden tot uiteenlopende perspectieven op wat (on)gepast of (on)gewenst gedrag is en tot botsingen, onbegrip of onbedoelde beledigingen.
Ruimte voor open dialoog
In de ogen van de VU kenmerkt een sociaal veilige omgeving zich doordat studenten, medewerkers en promovendi zich vrij en gesteund voelen om kwesties aan te kaarten en door ruimte voor open dialoog over omgangsvormen. Daarom stimuleren we elkaar om incidenten in een vroeg stadium met elkaar te bespreken. Dit vraagt van iedereen zowel respect voor verschillen, als de bereidheid en vaardigheid om ongemakkelijke of moeilijke gesprekken aan te gaan. Op die manier kan onze gemeenschap blijven groeien en zich ontwikkelen in een sfeer van vertrouwen en inclusie.
Beheersen van risico's
De organisatiestructuur van universiteiten met onder andere sterke hiërarchische verhoudingen en afhankelijkheidsrelaties brengt risico’s met zich mee voor sociale veiligheid. Door deze factoren te herkennen, te onderkennen en er actief op in te spelen, streeft de VU ernaar dat deze risicofactoren sociale veiligheid niet in de weg staan.
Een effectief meld- en klachtsysteem
Als studenten, medewerkers of promovendi te maken krijgen met ongewenst gedrag en het lastig is daar iets aan te doen, is het belangrijk dat zij weten waar ze binnen de VU terecht kunnen voor opvang, informatie en ondersteuning. Daarom hebben we een effectief systeem met heldere meld- en klachtvoorzieningen.