Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Sociale veiligheid: visie en beleid

De Vrije Universiteit Amsterdam streeft naar studie- en werkomgeving waarin sociale veiligheid centraal staat, zodat studenten, medewerkers en promovendi zich kunnen ontwikkelen en excelleren. Daarom bouwen we samen aan een open en inclusieve cultuur, waarin ruimte is voor verschillende perspectieven. Door elkaar aan te spreken, naar elkaar luisteren en actief bij te dragen aan wederzijds begrip, zorgen we er samen voor dat er in onze gemeenschap geen ruimte is voor pesten, discriminatie, racisme en (seksuele) intimidatie. 

Verschillende perspectieven  
Basiswaarden als respect, gelijkwaardigheid en verdraagzaamheid bepalen de omgangsvormen, die bijvoorbeeld zijn vastgelegd in de VU-kernwaarden, VU-gedragscode en het VU-studentenstatuut. Daarbij kunnen er natuurlijk verschillende opvattingen zijn over hoe we daar invulling aan geven. Bijvoorbeeld afhankelijk van onze generatie, cultuur, (levens)ervaringen of persoonlijke omstandigheden. Dit kan leiden tot uiteenlopende perspectieven op wat (on)gepast of (on)gewenst gedrag is en tot botsingen, onbegrip of onbedoelde beledigingen.     

Ruimte voor open dialoog  
In de ogen van de VU kenmerkt een sociaal veilige omgeving zich doordat studenten, medewerkers en promovendi zich vrij en gesteund voelen om kwesties aan te kaarten en door ruimte voor open dialoog over omgangsvormen. Daarom stimuleren we elkaar om incidenten in een vroeg stadium met elkaar te bespreken. Dit vraagt van iedereen zowel respect voor verschillen, als de bereidheid en vaardigheid om ongemakkelijke of moeilijke gesprekken aan te gaan. Op die manier kan onze gemeenschap blijven groeien en zich ontwikkelen in een sfeer van vertrouwen en inclusie.   

Beheersen van risico's  
De organisatiestructuur van universiteiten met onder andere sterke hiërarchische verhoudingen en afhankelijkheidsrelaties brengt risico’s met zich mee voor sociale veiligheid. Door deze factoren te herkennen, te onderkennen en er actief op in te spelen, streeft de VU ernaar dat deze risicofactoren sociale veiligheid niet in de weg staan.     

Een effectief meld- en klachtsysteem  
Als studenten, medewerkers of promovendi te maken krijgen met ongewenst gedrag en het lastig is daar iets aan te doen, is het belangrijk dat zij weten waar ze binnen de VU terecht kunnen voor opvang, informatie en ondersteuning. Daarom hebben we een effectief systeem met heldere meld- en klachtvoorzieningen

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam