Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Nationaal Programma Onderwijs

Hoe wil de VU haar studenten beter gaan ondersteunen?

De VU heeft van de overheid extra geld gekregen voor studentenwelzijn en om studenten te helpen die door corona studievertraging opliepen. Dit geld is afkomstig uit het Nationaal Programma Onderwijs. We zetten het op verschillende manieren in. Het bestedingsplan is het resultaat van brainstormsessies met zoveel mogelijk verschillende betrokkenen, waaronder ook leden van de Universitaire Studentenraad (USR).

Verhogen van het welzijn van studenten

Op de VU willen we dat iedereen zich welkom en prettig voelt. We besteden daarom veel aandacht aan het welzijn van onze studenten en de binding met de opleiding. Voel je je toch niet op je plek? Dan moet je dat kunnen aankaarten. Op het gebied van studentenwelzijn besteden we het extra geld aan verschillende onderwerpen.

  • Meer studentenpsychologen en studiehulpgroepen
    Om studenten beter en sneller te kunnen helpen, komen er meer psychologen waar je als student terecht kunt. We gaan meer ‘plan-‘ en ‘doe-groepen’ organiseren, dat zijn groepen studenten die elkaar helpen met studeren en plannen.
  • Team ‘student engagement’
    Niemand anders dan studenten weten waar studenten in hun studietijd tegenaanlopen en wat er op de VU kan worden verbeterd. Er komt een team dat studenteninitiatieven en plannen van studieverenigingen gaan ondersteunen en de samenwerking met andere partijen zoeken binnen de VU om ze te realiseren.
  • Studentvertrouwenspersonen
    Bij ‘student confidants’ binnen studie- en studentenverenigingen kunnen studenten terecht met vragen over welzijn. Zij worden hierin getraind en kunnen studenten doorverwijzen naar de juiste hulpverleners binnen de VU.
  • Meer workshops en trainingen
    Er komen meer workshops en trainingen over onderwerpen die horen bij studentenwelzijn, zoals veerkracht en ‘life skills’. Zo kunnen we meer studenten hulp aanbieden, die ook beter aansluit bij de wensen van onze studenten.
  • Bewustwording onder docenten
    Ook iedereen die lesgeeft moet weten wat studentenwelzijn inhoudt. Zo kunnen problemen eerder worden gesignaleerd en studenten beter worden doorverwezen. Dat geldt ook voor kennis over veelvoorkomende functiebeperkingen.

Verbeteren begeleiding voor en tijdens de studie

Om studenten zo goed mogelijk te begeleiden in het maken van de juiste studiekeuze en tijdens hun studie, investeren we in:

  • Extra aandacht voor groepen studenten
    We gaan ervoor zorgen dat groepen studenten die aangeven daar behoefte aan te hebben beter wegwijs worden gemaakt binnen de VU en makkelijker in contact komen met andere studenten. Mentoren en tutoren worden beter voorbereid, zodat ze studenten beter kunnen begeleiden tijdens hun eerste studiejaar. Voor tweede- en derdejaars worden er na coronalockdowns welkom-terug-evenementen georganiseerd. Voor masterstudenten komt er een introductieprogramma vergelijkbaar met de VU Introductiedagen voor bachelorstudenten.
  • Studenthubs
    Middelbare scholieren en studenten worden aan elkaar gekoppeld in ‘Studenthubs’. De studenten helpen scholieren zich voor te bereiden op hun studietijd aan de VU, wat door de coronapandemie moeilijker ging.
  • Extra matching
    Er komt een extra check op de match tussen studenten en de studie, om te voorkomen dat nieuwe studenten er te laat achter komen dat ze de verkeerde studiekeuze hebben gemaakt. We zorgen er zo voor dat nieuwe studenten voor een studie kiezen die beter aansluit bij hun interesses.
  • Voorbereiding op de arbeidsmarkt
    Met nieuwe programma’s ontdekken studenten hun talent, ontwikkelen ze werkvaardigheden en bereiden we ze voor op een soepele overgang naar arbeidsmarkt.

Lees meer over het landelijke Nationaal Programma Onderwijs.

Heb je vragen over het Nationaal Programma Onderwijs?

Neem contact op met Isabella van Ophem of Laura van der Aar.

Isabella van Ophem: i.m.m.j.van.ophem@vu.nl

Laura van der Aar: l.p.e.van.der.aar@vu.nl

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam