Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Multatuli project

In 2020, het jaar waarin de 200ste geboortedag van Multatuli werd herdacht, startte de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) een landelijk project voor een nieuwe, experimentele uitgave van zijn roman Max Havelaar: een handgeschreven lockdown-editie waaraan iedereen kon meedoen. Ruim 170 mensen schreven mee aan deze speciale editie.

Job Cohen (oud-burgemeester Amsterdam) en journalist Elsbeth Etty horen bij de bekende Nederlanders die meededen en die de eerste delen thuis overschreven. Het schrijfproject is een initiatief van VU-hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Jacqueline Bel in samenwerking met conservator Willemien van Dijk van de Universiteitsbibliotheek van de VU en startte maandag 15 juni 2020. De handgeschreven editie van Max Havelaar verscheen in de zomer van 2021.

Lockdown-editie

Alfred Birney, Maxim Februari, Arnon Grunberg, Adriaan van Dis, Dieuwertje Blok, Winnie Sorgdrager en vele andere (oud-)politici, journalisten, presentatoren en wetenschappers deden mee. De Max Havelaar lockdown-editie wordt opgenomen in de collectie van de Universiteitsbibliotheek van de VU en komt digitaal beschikbaar voor alle geïnteresseerden. Het project bestaat verder uit een installatie van filmpjes die de medeschrijvers kunnen maken van hun schrijfarbeid en een bundel waarin deelnemers beschrijven wat hun band is met de ‘Max Havelaar’.

Kracht van een tekst

VU-hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Jacqueline Bel zei bij de start van het project: “Om uit te drukken hoezeer de ideeën van Multatuli (pseudoniem van schrijver Eduard Douwes Dekker) over rechtvaardigheid en menselijkheid inmiddels onderdeel zijn van de Nederlandse identiteit, nodigden wij iedereen van harte uit om letterlijk medeschrijver te worden van dit grensverleggende boek. Door zelf delen met de hand over te schrijven ervaart iedereen hoe indringend een tekst kan zijn.”

Bekijk hier de video Multatuli: rebel aan de basis van de moderne Nederlandse literatuur waarin VU-hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Jacqueline Bel vertelt over de waarde die Multatuli heeft voor de Nederlandse literatuur en over de schrijver als kritische geest die streed tegen sociaal onrecht.

Bekijk de videoreportage van het Mutatuli Lockdown project.