Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Je uiterlijk is belangrijk in de podcast van Connected World

Hoe belangrijk is jouw uiterlijk voor je? Denk je veel na over je looks, of doe je er actief wat aan om die te verbeteren? Esthetiek speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Sterker nog: hoe we er uit zien bepaalt voor een groot deel wat onze kansen zijn, welke keuzes we maken en hoe we mensen behandelen. Doortje Smithuijsen onderzoekt en bespreekt het fenomeen ‘esthetisch kapitaal’ in de nieuwe podcast van profielthema Connected World.

We kleden ons naar TikTok-trends zoals Old money, Barbiecore of Coastal grandma. We passen filters toe op social media, selecteren onze dates zorgvuldig op uiterlijk via datingapps en nemen op jonge leeftijd botox om maar niet oud te lijken. Tegelijkertijd moeten we op platform BeReal, juist vooral de ‘meest echte’ versie van onszelf laten zien.  

Door de opkomst van sociale media en de toegenomen zichtbaarheid van ons fysieke uiterlijk, wordt esthetisch kapitaal steeds belangrijker. Het legt vast hoe we eruitzien en hoe dit uiterlijk onze klasse en kansen in de maatschappij bepaalt.   

In de nieuwe podcast van Connected World gaat filosoof en podcastmaker Doortje Smithuijsen in gesprek met wetenschappers van de VU en daarbuiten over de onderwerpen die haar – en velen van ons - bezighouden rondom esthetisch kapitaal. Van de wondere wereld van datingapps tot aan de ontwikkeling van schoonheid door de jaren heen en de invloed van uiterlijk op sociale ongelijkheid en mentale gezondheid. Smithuijsen belicht samen met VU-experts de maatschappelijke ontwikkelingen en problemen die samenhangen met schoonheid.  

 Beluister nu aflevering 1 met socioloog Giselinde Kuipers.  

De eerste aflevering: Wat is esthetisch kapitaal?

De eerste aflevering: Wat is esthetisch kapitaal?

In deze eerste aflevering van de Connected World podcast verkennen Doortje Smithuijsen en Giselinde Kuipers de definitie van 'Esthetisch Kapitaal'. Giselinde Kuipers is hoogleraar aan de KU Leuven. Ze onderzoekt ‘frivole dingen met serieuze gevolgen’, zoals hoe culturele normen worden gevormd, bijvoorbeeld in humor, schoonheid, mode, media, fietsen en vertalen; en hoe zulke normen sociale ongelijkheden, identiteiten en interacties beïnvloeden. 

Beluister de aflevering

Over Doortje Smithuijsen 

Doortje Smithuijsen (1992) is journalist/columnist, documentairemaker, schrijver en podcastmaker. Ze schrijft regelmatig voor NRC, Vrij Nederland, de Volkskrant en Trouw en is bekend van podcasts zoals Voorheen Schaamteloos Randstedelijk en haar nieuwe podcast Old Girls Network. Eerder maakte ze de documentaire “Volg je me nog?” over de wereld van influencers. Tevens is ze de senior fellow van dit jaar van profielthema Connected World. Lees meer over Doortje Smithuijsen op haar website

 Over Connected World 

Ons leven verandert door digitalisering en globalisering. Wetenschappers en studenten van de VU bestuderen hoe we verbonden blijven met onze samenleving, en vervreemding of verwijdering kunnen verminderen of voorkomen. In het profielthema Connected World draait alles om verbinding. Lees meer over Connected World.

Alle afleveringen

  • Aflevering 1 – Giselinde Kuipers: Wat is esthetisch kapitaal?

    In deze eerste aflevering van de Connected World podcast verkennen Doortje Smithuijsen en Giselinde Kuipers de definitie en betekenis van 'Esthetisch Kapitaal'. Giselinde Kuipers is hoogleraar aan het Centrum voor Socialogisch Onderzoek van de KU Leuven. Ze analyseert hoe culturele normen worden gevormd, bijvoorbeeld in humor, schoonheid, mode, media, fietsen en vertalen; en hoe zulke normen sociale ongelijkheden, identiteiten en interacties beïnvloeden. Beluister de aflevering hier

  • Aflevering 2 – Giulia Ranzini: Het belang van uiterlijk op datingapps

    In de tweede aflevering spreekt Doortje met communicatiewetenschapper Giulia Ranzini over de opkomst van datingapps en de focus op uiterlijk in het vinden van partner(s). Welke ontwikkelingen ziet Ranzini binnen het online daten? Welke rol spelen uiterlijk, etnische achtergrond, en opleidingsniveau in onze partnerkeuze? Beluister de aflevering hier.

  • Aflevering 3 - Tom Decates: De opkomst van cosmetische chirurgie

    Doortje Smithuijsen gaat in gesprek met Tom Decates, een gerenommeerde arts gespecialiseerd in botox en fillers, om het groeiende fenomeen van esthetisch kapitaal te ontleden. Decates volgt nauwlettend de opkomst van de invloed van sociale media op schoonheidsnormen en de impact ervan op de beslissingen van mensen over deze procedures. Ze verkennen de drijfveren achter de toename van botox en fillers, bespreken de mogelijke risico's die ermee gepaard gaan en benadrukken het belang van het raadplegen van gekwalificeerde professionals. Het gesprek roept vragen op over of het streven naar het perfecte plaatje en of dit een symptoom is van grotere maatschappelijke problemen over zelfbeeld en sociale acceptatie.

  • Aflevering 4 - Berno Bucker en Mark van Vught: De eerste indruk

    Wat is het belang van een eerste indruk? Groot, volgens VU-hoogleraar Evolutionaire Psychologie, Werk en Organisatiepsychologie Mark van Vught. In deze podcastaflevering Navigating First Impressions vertelt van Vught over de rol van de eerste indruk en waarom ‘een mooi gezicht’ bijvoorbeeld sneller leidt tot een baan en of een romantische relatie. Ook vertelt directeur van het VU Demonstrator Lab Berno Bucker over de nieuwe app RealFaceValue waar onderzoek over eerste indrukken centraal staat. Met de app willen de makers artsen en mensen die cosmetische chirurgie overwegen helpen met hun keuzes. 

  • Aflevering 5 - Janice Deul: Mode voor iedereen, een zoektocht naar meer inclusiviteit

    Hoe kan fashion inclusiever worden? Janice Deul is een drijvende kracht in de modewereld. Als modeactivist maakt ze gebruik van de kracht van mode en schoonheid om onze samenleving inclusiever te maken. Haar activisme werd aangewakkerd toen ze vroeg in haar carrière besefte dat vrouwen van kleur niet dezelfde kansen kregen als witte vrouwen in de modellenwereld. In dit interview gaan Doortje en Janice dieper in op de vraag hoe inclusief de mode-industrie en onze samenleving werkelijk zijn. Hoe kunnen we samen stappen zetten naar een wereld waar iedereen telt, ongeacht huidskleur, lichaamstype of leeftijd?

  • Aflevering 6 - Inger Leemans: Een cultureel, historisch perspectief op schoonheidsidealen en pornografie

    Wat weten we over het schoonheidsideaal door de jaren heen? Inger Leemans is hoogleraar Cultuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In deze aflevering verkennen Doortje en Ingersamen de evolutie van esthetische idealen door de geschiedenis heen, waarbij ze de invloed van maatschappelijke normen en technologische vooruitgangen op schoonheidspercepties onderzoeken en bespreken. 

  • Aflevering 7 - Laura Vonk: Hoe ons uiterlijk een rol speelt op ons werk

    Wetenschapper Laura Vonk ontdekte dat uiterlijk er toe doet op de werkvloer. Werknemers investeren aanzienlijke tijd en moeite om te voldoen aan esthetische normen die worden gesteld door werkgevers, collega's en de samenleving. Dit heeft diepgaande gevolgen voor individuen en de samenleving als geheel. In deze podcastaflevering onthult Laura de verborgen processen en onverwachte gevolgen van onze normen met betrekking tot uiterlijk en presentatie.

Onderzoek aan de VU

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam